čtvrtek 20. února 2014

Řezy "Prošívaná deka"

Řezy "Prošívaná deka"


Rozpis je na klasický plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

Těsto
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru písek
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

Náplň
  • 500 g tvarohu
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru krupice (4 polévkové lžíce)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 40 g vanilkového pudinku (1 sáček)
  • 100 ml mléka
  • 25 ml rumu (3 polévkové lžíce)
  • citronová kůra


Jak na to  

- smíchat všechny přísady na tvarohovou náplň
- našlehat vejce, olej, cukr a kakao do pěny, zředit mlékem, vmíchat mouku s práškem do pečiva
- těsto rozetřít na plech, tvarohovou náplň nanést do mřížky
- péct 25 - 30 minut při 180 °C
.

A opět jeden klasický, léty prověřený recept. Není moc pracný a výsledek je velice efektní.

Plech pomocí mašlovačky vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.


V míse smícháme všechny ingredience na tvarohovou náplň.
Použití ručního šlehače bude dobrou volbou.
V jiné míse našleháme celá vejce, olej, cukr a kakao do pěny. Za 4 - 5 minut bude hotovo.
Zředíme vlažným mlékem, vmícháme prosátou mouku rozmíchanou s práškem do pečiva.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohovou náplň nandáme do zdobicího sáčku a přes těsto nastříkáme mřížku.
Všechno spotřebujeme, pokud nám ještě zbyde, naneseme ve dvou vrstvách.

Dáme péct, po 25 - 30 minutách bude hotovo.
Vyzkoušíme špejlí, zapíchneme ji do těsta, pokud bude po vytažení čistá, vyndáme z trouby.
Těsto pečením vyběhne, tvarohová náplň klesne a výsledkem bude efekt prošívané deky.




TIP! Můžeme barevně obrátit, kakao z těsta vynecháme a do tvarohu dáme místo vanilkového pudinku čokoládový a 2 polévkové lžíce kakaa.



Přejít na seznam receptů



4 komentáře:

  1. Krásně povedená deka :) Také jsem dělala, chutnalo moc a hlavně je tu rychle upečené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík :).
      Tyhle moučníky, při jejijchž přípravě se spojí rychlost a jednoduchost, jsou k nezaplacení. Zvlášť, když je, jako v tomto případu, bonusem efektní výsledek a výborná chuť.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Ano, krásně se vše skloubí a při servírování je to pastva i pro oči.

      Vymazat