neděle 29. prosince 2013

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj


Rozpis na 500 mililitrů.

  • 15 g zázvoru bez slupky
  • 3 stroužky pomeranče
  • 4 - 5 sušených šípků
  • 3 - 4 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • 2 čajové lžičky medu 

Úžasná voňavá záležitost pro zahřátí nebo pro léčení nachlazení. 


Zázvor oškrábeme, nakrájíme na velmi malé hranolky. Oloupané stroužky pomeranče rozkrájíme na třetiny.
Společně se šípkem, hřebíčkem a skořicí vložíme do džbánku, zalijeme vroucí vodou.
Chvilku necháme stát, podle chuti osladíme medem.

Pomeranč můžeme nahradit mandarinkou nebo citronem. Pokud nemáme skořici vcelku, přidáme do konvice nebo džbánku špetku mleté.



Zázvor je nedílnou součástí asijské kuchyně. Jeho používání má tradici dlouhou přes tři tisíce let. Pro kuchyňské účely se používá oddenek stejnomenné rostliny - Zázvoru pravého.

!  Obsahuje velké množství esenciálních olejů, celou řadu vitamínů, (A, B, C, E) a také minerální látky (hořčík, sodík, fosfor, draslík, železo, vápník).

!  Typicky pikantní chuť zázvoru způsobuje látka gingerol, která patří do stejné skupiny jako kapsaicin - součást chilli papriček.  

Mezi hlavní účinky, které pozitivně ovlivňují naše zdraví, patří:

- podporuje trávení
- zmírňuje pálení žáhy
- posiluje imunitu
- zmírňuje projevy migrény
- pomáhá snižovat množství cholesterolu
- působí jako afrodiziakum

!  Jmenuje se podle něho nejvyšší hora Nízkých Tater.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Zázvor je skvelá vec! Čaj z neho si tiež občas robievam.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky ho moc ráda používám, je fajn, že je běžně k sehnání a vrací se do našich kuchyní.

    OdpovědětVymazat