- 600 g 15% zakysané smetany (3 kelímky)
- 400 g 33 - 40% smetany (2 kelímky)
- 80 - 100 ks dětských piškotů
- 10 - 15 ml likéru, nejlépe mandlového, např. Amaretto, Barbero
- 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce cukru moučky
- 1/2 čajové lžičky šťávy z citronu
- jahody nebo meruňky, broskve, borůvky...
Jak na to
- dno formy pokrýt souvislou vrstvou piškotů, rovnou stranou dolů
- lehce pokapat mandlovým likérem smíchaným s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ušlehat smetany s vanilkovým cukrem, vmíchat zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučku
- nanést vrstvu na piškoty
- lehce vmáčknout půlky jahod, nanést další šlehačkovou vrstvu
- poskládat piškoty, nanést zbytek šlehačkové směsi
- nechat několik hodin ztuhnout v lednici
.
- dno formy pokrýt souvislou vrstvou piškotů, rovnou stranou dolů
- lehce pokapat mandlovým likérem smíchaným s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ušlehat smetany s vanilkovým cukrem, vmíchat zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučku
- nanést vrstvu na piškoty
- lehce vmáčknout půlky jahod, nanést další šlehačkovou vrstvu
- poskládat piškoty, nanést zbytek šlehačkové směsi
- nechat několik hodin ztuhnout v lednici
.
Rychlá příprava efektního smetanového nepečeného dortu.
A to vše korunováno lahodnou chutí ovoce s vůní vanilky. Jediný háček je v čekání, před konzumací musíme dortu dopřát několik hodin na ztuhnutí.
Příprava jahod
V cedníku pod tekoucí studenou vodou opláchneme jahody.
V míse ušleháme sladké smetany s vanilkovými cukry.
Pozor na přešlehání, aby se ze šlehačky nestalo máslo!
Ochutíme dvěma čajovými lžičkami vanilkového extraktu a dvěma polévkovými lžícemi prosátého cukru moučky.
Příprava jahod
V cedníku pod tekoucí studenou vodou opláchneme jahody.
Necháme je dobře okapat.
Několik pěkných, pevných a hlavně stejně velkých odložíme stranou na finální ozdobení.
Ostatní jahody rozřízneme na půlky.
Smetanová směs
Ostatní jahody rozřízneme na půlky.
Smetanová směs
V míse ušleháme sladké smetany s vanilkovými cukry.
Pozor na přešlehání, aby se ze šlehačky nestalo máslo!
Postupně vmícháme všechny tři smetany zakysané.
Ochutíme dvěma čajovými lžičkami vanilkového extraktu a dvěma polévkovými lžícemi prosátého cukru moučky.
Jemně promícháme do hladka.
Prosetím cukru zabráníme vytvoření hrudek.
Prosetím cukru zabráníme vytvoření hrudek.
Sestavení
- Na dno formy naskládáme piškoty, rovnou stranou dolů. Mezery vyplníme půlkami nebo čtvrtkami piškotů tak, aby na dně vytvořily souvislou vrstvu.
- V hrnku rozmícháme mandlový likér se lžičkou vanilkového extraktu a šťávou z citronu. Pokapeme každý piškot, vše na tuto vrstvu spotřebujeme.
- Naneseme část šlehačkové směsi, obrácenou stranou polévkové lžíce ji jemně uhladíme. Vrstva by měla dosahovat zhruba jeden centimetr nad piškoty.
Urovnáme půlky jahod, řeznou stranou dolů, lehce je zatlačíme do šlehačky.
- Naneseme další vrstvu šlehačkové směsi tak, aby byly jahody celé přikryté. Opět vyrovnáme piškoty plochou stranou dolů.
Tentokrát je necháme suché.
Naneseme zbytek šlehačky, uhladíme.
- S formou mírně zatřeseme, aby se vyrovnal povrch. Zakryjeme fólií nebo alobalem.
Odložíme na několik hodin ztuhnout do lednice.
Ideálně přes noc.
Smetanový ovocný dort před servírováním dozdobíme ovocem, mátou, meduňkou, čokoládou...
TIP! Při uvolnění formy postupujeme opatrně, pomalu povolujeme pant a příborovým nožem objíždíme obvod mezi formou a dortem.
.
Nejde tu ziadna zelatina?
OdpovědětVymazatNe, ne, žádná želatina. Pokud má smetana přes 30 % a zakysaná 15 %, tak dort krásně ztuhne.
OdpovědětVymazatmusí zde jít ten likér ? :)
OdpovědětVymazatLikér být nemusí, nic se nestane, když se vynechá. Je tam jen pro lehkou vůni piškotů. Může se nahradit čajem, kávou nebo ovocnou šťávou z kompotu.
Vymazatnasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina
OdpovědětVymazatJá děkuji a přeji hodně radosti a spokojenosti u vaření a hlavně při konzumaci!
VymazatTohle jsem presne delala ale ne s jahodama ale s merunkama je to fakt vyborny a s jahodama to musi byt taky ,urcite jeste lepsi :) hrozne se mi libi na tych fotkach jak je to hezky upravene :)
OdpovědětVymazatDíky :-)! Meruňky jsou taky vynikající. Nebo broskve, ty taky nezklamou.
VymazatTo vypadá skutečně úžasně. Připomíná mi jeden dort z cukrárny, který jsme nedávno zkoušela a pokud chutná jen z poloviny tak dobře tak je to lahoda.
OdpovědětVymazatDíky. Smetana, jahody, likér ... to ani nejde, aby nechutnal úžasně :-)
VymazatSkvělý recept! Já jsem přidala ještě kiwi a je to lahoda :-)
VymazatDíky :-), chuť kiwi je velice osvěžujicí a bezva se na dort hodí.
VymazatHledala jsem nejaky vhodny lehky recept pro meho syna, ktery bude slavit prvni narozeniny a rozhodla jsem se pro tento dortik (tedy az na liker, ten nahradim stavou z kompotu). Tak jsem zvedava, jak se to povede a jestli bude Adamkovi chutnat. Na vasich fotkach vse vypada naprosto bajecne. Moc krasne naaranzovane. To se jen tak nevidi.
OdpovědětVymazatMoc děkuji za milá slova. Dort se určitě povede! Adámkovi přeji k prvním narozeninám hodně zdraví a štěstí. Užijte si oslavu!
VymazatDobrý den. Chtěla bych se zeptat jaký je průměr dortové formy. Děkuji a hned recept vyzkouším. Jana
OdpovědětVymazatDobrý den Jano, tento byl dělaný ve formě o průměru 23 cm. Pokud máte formu o plusminus centimetr větší/menší, tak bude vše OK.
VymazatAť chutná!
ted jsem dortík dokončila, už se nám chladí, doufám že to bude mnamka :)
OdpovědětVymazatDoufám, že bude chutnat :)
VymazatAhoje :)
VymazatMoja je super, podarilo sa, podla navodu ( už 2x ) :)
A to som chlap!
https://drive.google.com/folderview?id=0B8PDBZG3V4jAOTB3NG01QUhLYVk&usp=sharing
:)
VymazatŠikula, chválím a mám radost! Dort vypadá velice krásně, k nakousnutí :)
Krásný. Jak velkou formu prosím máte?
OdpovědětVymazatDěkuji. Formá má průměr 23 centimetrů.
VymazatDíky! Dnes v noci jdu na něj, syn má zítra narozeniny:-)
VymazatTak ať chutná! A synovi přeju vše nejlepší, ať se oslava vydaří :)
Vymazat