čtvrtek 6. září 2012

Smetanový nepečený ovocný dort

Smetanový nepečený jahodový dort


Rozpis pro kulatou otvírací formu o průměru 23 centimetrů.

  • 600 g 15% zakysané smetany (3 kelímky)
  • 400 g 33 - 40% smetany (2 kelímky)
  • 80 - 100 ks dětských piškotů
  • 10 - 15 ml likéru, nejlépe mandlového, např. Amaretto, Barbero
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce cukru moučky
  • 1/2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • jahody nebo meruňky, broskve, borůvky...


Jak na to  

- dno formy pokrýt souvislou vrstvou piškotů, rovnou stranou dolů
- lehce pokapat mandlovým likérem smíchaným s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ušlehat smetany s vanilkovým cukrem, vmíchat zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučku
- nanést vrstvu na piškoty
- lehce vmáčknout půlky jahod, nanést další šlehačkovou vrstvu
- poskládat piškoty, nanést zbytek šlehačkové směsi
- nechat několik hodin ztuhnout v lednici
.

Rychlá příprava efektního smetanového nepečeného dortu. 
A to vše korunováno lahodnou chutí ovoce s vůní vanilky. Jediný háček je v čekání, před konzumací musíme dortu dopřát několik hodin na ztuhnutí.


Příprava jahod

V cedníku pod tekoucí studenou vodou opláchneme jahody.
Necháme je dobře okapat.
Několik pěkných, pevných a hlavně stejně velkých odložíme stranou na finální ozdobení.
Ostatní jahody rozřízneme na půlky.


Smetanová směs

V míse ušleháme sladké smetany s vanilkovými cukry.
Pozor na přešlehání, aby se ze šlehačky nestalo máslo! 
Postupně vmícháme všechny tři smetany zakysané.

Ochutíme dvěma čajovými lžičkami vanilkového extraktu a dvěma polévkovými lžícemi prosátého cukru moučky.
Jemně promícháme do hladka.
Prosetím cukru zabráníme vytvoření hrudek.


Sestavení

  • Na dno formy naskládáme piškoty, rovnou stranou dolů.
  • Mezery vyplníme půlkami nebo čtvrtkami piškotů tak, aby na dně vytvořily souvislou vrstvu.

  • V hrnku rozmícháme mandlový likér se lžičkou vanilkového extraktu a šťávou z citronu.
  • Pokapeme každý piškot, vše na tuto vrstvu spotřebujeme.

  • Naneseme část šlehačkové směsi, obrácenou stranou polévkové lžíce ji jemně uhladíme.
  • Vrstva by měla dosahovat zhruba jeden centimetr nad piškoty.
    Urovnáme půlky jahod, řeznou stranou dolů, lehce je zatlačíme do šlehačky.

  • Naneseme další vrstvu šlehačkové směsi tak, aby byly jahody celé přikryté.
  • Opět vyrovnáme piškoty plochou stranou dolů.
    Tentokrát je necháme suché.
    Naneseme zbytek šlehačky, uhladíme.

  • S formou mírně zatřeseme, aby se vyrovnal povrch.
  • Zakryjeme fólií nebo alobalem.
    Odložíme na několik hodin ztuhnout do lednice.
    Ideálně přes noc.

Smetanový ovocný dort před servírováním dozdobíme ovocem, mátou, meduňkou, čokoládou...


TIP!  Při uvolnění formy postupujeme opatrně, pomalu povolujeme pant a příborovým nožem objíždíme obvod mezi formou a dortem.




.





Fotky od Vás, děkuji!

Gabriel Rubint
.


24 komentářů:

  1. Nejde tu ziadna zelatina?

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, ne, žádná želatina. Pokud má smetana přes 30 % a zakysaná 15 %, tak dort krásně ztuhne.

    OdpovědětVymazat
  3. musí zde jít ten likér ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Likér být nemusí, nic se nestane, když se vynechá. Je tam jen pro lehkou vůni piškotů. Může se nahradit čajem, kávou nebo ovocnou šťávou z kompotu.

      Vymazat
  4. nasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji a přeji hodně radosti a spokojenosti u vaření a hlavně při konzumaci!

      Vymazat
  5. Tohle jsem presne delala ale ne s jahodama ale s merunkama je to fakt vyborny a s jahodama to musi byt taky ,urcite jeste lepsi :) hrozne se mi libi na tych fotkach jak je to hezky upravene :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-)! Meruňky jsou taky vynikající. Nebo broskve, ty taky nezklamou.

      Vymazat
  6. To vypadá skutečně úžasně. Připomíná mi jeden dort z cukrárny, který jsme nedávno zkoušela a pokud chutná jen z poloviny tak dobře tak je to lahoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Smetana, jahody, likér ... to ani nejde, aby nechutnal úžasně :-)

      Vymazat
    2. Skvělý recept! Já jsem přidala ještě kiwi a je to lahoda :-)

      Vymazat
    3. Díky :-), chuť kiwi je velice osvěžujicí a bezva se na dort hodí.

      Vymazat
  7. Hledala jsem nejaky vhodny lehky recept pro meho syna, ktery bude slavit prvni narozeniny a rozhodla jsem se pro tento dortik (tedy az na liker, ten nahradim stavou z kompotu). Tak jsem zvedava, jak se to povede a jestli bude Adamkovi chutnat. Na vasich fotkach vse vypada naprosto bajecne. Moc krasne naaranzovane. To se jen tak nevidi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milá slova. Dort se určitě povede! Adámkovi přeji k prvním narozeninám hodně zdraví a štěstí. Užijte si oslavu!

      Vymazat
  8. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jaký je průměr dortové formy. Děkuji a hned recept vyzkouším. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, tento byl dělaný ve formě o průměru 23 cm. Pokud máte formu o plusminus centimetr větší/menší, tak bude vše OK.
      Ať chutná!

      Vymazat
  9. ted jsem dortík dokončila, už se nám chladí, doufám že to bude mnamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoje :)
      Moja je super, podarilo sa, podla navodu ( už 2x ) :)
      A to som chlap!
      https://drive.google.com/folderview?id=0B8PDBZG3V4jAOTB3NG01QUhLYVk&usp=sharing

      Vymazat
    2. :)
      Šikula, chválím a mám radost! Dort vypadá velice krásně, k nakousnutí :)

      Vymazat
  10. Krásný. Jak velkou formu prosím máte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Formá má průměr 23 centimetrů.

      Vymazat
    2. Díky! Dnes v noci jdu na něj, syn má zítra narozeniny:-)

      Vymazat
    3. Tak ať chutná! A synovi přeju vše nejlepší, ať se oslava vydaří :)

      Vymazat