neděle 5. dubna 2020

Veka

Veka chlebíčková


  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g slunečnicového oleje (3 polévkové lžíce)
  • 15 g droždí 
  • 15 g cukru
  • 10 g soli 
  • 1 vejce na potření - nemusí být


Jak na to  

smíchat mouku se solí, udělat důlek, nalít vlažné mléko
- do mléka vmíchat cukr a rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přilít olej, důkladně zpracovat těsto, nechat 45 minut kynout
- rozválet nakynuté těsto, smotat veku, zakrýt, nechat 15 až 20 minut kynout
- potřít teplou vodou nebo rozšlehaným vejcem, dát do rozehřáté trouby 
- péct okolo 30 minut při 180 °C
.

sobota 4. dubna 2020

Rohlíky sádlové ze sušeného droždí

Rohlíky sádlové ze sušeného droždí


Rozpis na 10 kusů rohlíků.

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 60 g sádla
  • 10 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 7 g instantního neboli sušeného droždí (1 sáček)
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, slunečnicová nebo sezamová semínka...


Jak na to  

smíchat mouku se solí a droždím, přidat vlažnou vodu a sádlo
- důkladně zpracovat těsto, nechat 80 - 90 minut kynout
- rozdělit na 10 stejných dílů, zpracovat do koulí, zakrýt, nechat 10 minut kynout
- vytvarovat rohlíky, zakrýt, nechat 15 minut kynout
- potřít teplou vodou, posypat, dát do rozpálené trouby 
- péct 12 - 15 minut při 225 °C
.

čtvrtek 30. ledna 2020

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Cizrnu nutno den předem namočit!


Rozpis na přípravu cca 3 litrů polévky.
 
  • 500 g cizrny
  • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 200 g 31 - 33% smetany
  • 140 g cibule
  • 120 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 25 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 čajové lžičky kari koření
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 2,5 l vývaru nebo 2 kostky kuřecího bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cizrnu na 24 hodin namočit
- na másle a oleji orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat
- vmíchat česnek a koření, zalít rajčaty, vydusit vodu
- přidat cizrnu, zalít vývarem a smetanou, hodinu povařit
- rozmixovat
- osolit a dochutit šťávou z citronu
.

sobota 25. ledna 2020

Burákové máslo

Burákové neboli arašídové máslo neboli peanut butter


  • buráky
  • arašídový nebo slunečnicový olej - nemusí být
  • sůl, med, kakao... - nemusí být


Jak na to  

- arašídy oloupat, opražit nebo opéct
- rozmixovat nebo rozsekat
- ev. dochutit
.

středa 22. ledna 2020

Brumík I. z litého těsta

Brumík z litého těsta


Rozpis je na 12 kusů.
Hrnek v rozpisu má objem 250 mililitrů.

  • 190 g polohrubé mouky - 1 hrnek
  • 125 ml 12% smetany nebo mléka - 1/2 hrnku
  • 125 g másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje - 1/2 hrnku
  • 120 g cukru krupice - 1/2 hrnku
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva - 1 čajová lžička
  • 2 čajové lžičky kakaa - nemusí být
  • 1 vejce
  • slunečnicový olej a ev. hrubá mouka na vymazání a vysypání formy 


Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva
- dobře zpracovat se smetanou s vajíčkem a máslem
- na zvýraznění částí Brumíka odebrat 2 lžíce těsta, smíchat je s kakaem
- naplnit formičky
- péct 13 - 15 minut při 180 °C
.

pátek 3. ledna 2020

Vánoční cukroví - kokosky II.

Sněhové kokosky


  • 3 bílky z vajec M
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g strouhaného kokosu
  • citron na vytření mísy
  • sůl


Jak na to  

- v robotu šlehat bílky se špetkou soli asi jednu minutu
- nasypat cukr, šlehat 10 - 13 minut
- smíchat s kokosem, na pečicí papír dělat hrudky
- péct okolo 50 minut při 120 °C
.

úterý 12. listopadu 2019

Piškotové řezy s krémem a ovocem v želé

Piškotové řezy s tvarohovosmetanovým krémem a ovocem v želé


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.
V receptu je použito ovoce mražené, ale stejně dobře bude recept fungovat i s čerstvým nebo konzervovaným.


Piškotové těsto z celých vajec

  • 170 g polohrubé mouky
  • 125 g cukru krupice 
  • 5 vajec
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Tvarohovosmetanový krém

  • 500 g tučného tvarohu
  • 380 g 15% nebo 20% zakysané smetany  
  • 4 - 6 polévkových lžic cukru moučky (lze i krupice)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru


Ovoce v želé  

  • 750 g mraženého lesního ovoce nebo jahod nebo rybízu, borůvek...
  • želatina nebo dortové želé na přípravu z cca 750 mililitrů tekutiny
  • cukr


Jak na to  

- ušlehat celá vejce s cukrem do husté pěny, přidat 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje
- po lžících zašlehat mouku
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- při 180 °C péct cca 13 minut
- na vychladlý piškotový plát natřít krém z tvarohu, zakysané smetany, cukrů a rumu
- zmrazené ovoce zahřát, scedit, šťávu doplnit vodou a podle návodu připravit želatinu
- smíchat s ovocem, rozetřít na krém, nechat ztuhnout
.