středa 20. února 2019

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami


Základ

  • 4 plátky vepřové krkovice - 180 až 200 gramů jeden 
  • 1000 g brambor
  • 200 g cibule
  • 40 g sádla
  • sůl, mletý pepř, kmín


Marináda

  • 200 ml světlého piva
  • 140 g rajčatového protlaku 
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky (40 ml)
  • 4 polévkové lžíce oleje (50 ml)
  • 3 čajové lžičky cukru (15 g)
  • 2 čajové lžičky kari koření (4 g)
  • 2 polévkové lžíce hořčice (50 g) - plnotučná nebo dijonská
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička pepře


Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu
- naložit lehce naklepané osolené a opepřené plátky krkovice, dát do chladna
- osmahnout polovinu cibule nakrájenou na kolečka
- do pekáče nandat restovanou cibuli, vyložit bramborami pokrájenými na plátky, osolit a pokmínovat
- narovnat plátky krkovice, zalít zbytkem marinády, poklást druhou půlkou koleček cibule
- péct zakryté 10 minut při 200 °C, dalších cca 40 minut při 180°C
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct ještě 10 - 15 minut
.

neděle 6. ledna 2019

Makovec

Makovec s citronovou polevou


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu 250 mililitrů.


Těsto

  • 400 g mletého máku
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 320 g polohrubé mouky (2 zarovnané hrnky)
  • 300 g cukru moučky
  • 150 g oleje nebo másla nebo Hery 
  • 100 ml studené vody
  • 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 10 g jedlé sody (1 zarovnaná polévková lžíce)
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • marmeláda na promazání (nemusí být)
  • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Citronová poleva

  • 300 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička slunečnicového oleje


Jak na to  

- v míse smíchat mletý mák, mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, sodu a nastrouhanou citronovou kůru
- v druhé míse smíchat jogurt, tuk, vejce a vodu, přidat suchou směs důkladně promíchat
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- péct 10 minut na 180 °C, pak 25 až 30 minut při 150 °C
- nechat vychladnout
- rozkrojit, potřít marmeládou
- z cukru moučky, šťávy z citronu, vody a lžičky oleje připravit polevu, potřít
.

středa 5. prosince 2018

Perníkový stromeček

Perníkový stromeček s bílkovou polevou jako dekorace


Podle rozpisu připravíme 2 stromky o výšce okolo 15 centimetrů a 7 patrech.
To spodní má průměr přibližně 15 centimetrů.


Základ

  • 500 g perníkového těsta
  • mleté perníkové koření např. skořice, anýz, badyán, zázvor, kardamon...
  • 1 vejce


Bílková poleva

  • 150 - 200 g moučkového cukru
  • bílek z jednoho vejce
  • šťáva z citronu


Jak na to  

- na papír nakreslit a vystřihnout šablony
- do koupeného těsta přidat mleté koření, rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 cm
- vyříznout jednotlivé části, uprostřed vykrojit malý otvor
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- sestavit na špejli
- utřít bílkovou polevu, ozdobit
.

pondělí 3. prosince 2018

Krémová česnečka

Krémová česnečka


  • 200 g 12% smetany
  • 6 - 12 stroužků česneku
  • 4 střední brambory
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 menší mrkev
  • petržel (čtyřcentimetrový kousek o průměru cca 2 cm)
  • celer (centimetrový plátek o průměru cca 4 cm)
  • kuřecí vývar nebo kostka bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle 5 minut restovat pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel
- vmíchat sůl a kmín
- zalít vývarem, zakrýt policí, uvařit doměkka
- odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, přilít smetanu, přivést k varu
- zředit vodou na požadovanou hustotu
- vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku, ev. mletý pepř
.

neděle 2. prosince 2018

Nivová pomazánka

Vaškova nivová pomazánka

Díky, tati!


  • 200 g plísňového sýru Niva
  • 150 g smetanového taveného sýru
  • 50 - 60 ml 30% smetany 

Jak na to  

- Nivu nakrájet na kostičky, společně s 50 mililitry smetany rozmixovat dohladka
- přidat tavený sýr, mixovat nebo šlehat do úplného propojení sýrů
- v případě potřeby přidat pár lžiček smetany
- na jednohubkách dozdobit olivami, brusinkami, ořechy...
.

čtvrtek 12. července 2018

Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky


Z uvedeného množství se naplní 8 skleniček o objemu 200 mililitrů.

  • 2000 g červeného rybízu
  • 1000 g cukru krupice
  • 100 ml rumu
  • 20 g celé skořice
  • 20 ks hřebíčku
  • 18 g kyseliny citronové
  • 1 menší citron


Jak na to  

- očištěné kuličky rybízu opláchnout, nechat okapat, dát do hlubokého pekáče
- přidat celou skořici, hřebíček, rozkrojený citron
- posypat cukrem smíchaným s kyselinou citronovou, opatrně promíchat
- za občasného promíchání péct 30 minut při 150 °C
- dalších 15 minut při 180 °C
- vytáhnout z trouby, vmíchat rum, ihned plnit do čistých sklenic, zavíčkovat, postavit víčkem dolů
- po 20 minutách sklenice otočit, po úplném vychladnutí popsat a uskladnit
.