středa 5. srpna 2015

Brokolicové tyčky

Brokolicové tyčky s mozzarellou a parmazánem


Rozpis na 2 plechy o rozměrech cca 25 x 35 centimetrů.

  • 600 g brokolice
  • 230 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 40 g sušených rajčat nakládaných v oleji (cca 5 kusů)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to

- hlávku brokolice zbavenou košťálu rozsekat/rozkrájet nadrobno
- smíchat s nastrouhanou mozzarellou, pokrájenými rajčaty, utřeným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a vejci
- rozetřít na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem
- péct 15 - 20 minut na 180 °C
- vyndat, rozkrájet, posypat zbytkem mozzarelly smíchaným s parmazánem
- teplotu zvýšit na 200 °C, dopéct okolo 5 minut
 
.

středa 22. července 2015

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Ivu, díky za hlívu!


  • 1200 ml vývaru (může být i z kostky)
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř, majoránka


Jak na to

- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

pondělí 20. července 2015

Cuketové jednohubky

Cuketové jednohubky

Stando, díky za cukety!


  • 500 g mladých cuket
  • 100 g parmazánu
  • 80 - 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička chilli vloček (nemusí být)
  • 1 čajová lžička soli
  • bylinky, slunečnicová nebo sezamová semínka


Jak na to  

- cukety nakrájet na kolečka
- z mouky, strouhanky, vajec, mléka, koření a bylinek připravit hustší těstíčko
- kolečka obalit, pokládat na pečicí papír, posypat parmazánem nebo v parmazánu obalit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova
.

středa 15. července 2015

Housky pivní s rozmarýnem

Housky pivní s rozmarýnem bez kynutí


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
  • sůl
  • na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...


Kvásek

  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru

 
Jak na to  

- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.

úterý 14. července 2015

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka


  • 250 g žampionů
  • 250 g tvarohu nebo ricotty nebo sýru nebo pomazánkového másla
  • 80 g másla (30 + 50)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (1 + 1)
  • 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- žampiony oloupat, opláchnout, nadrobno pokrájet
- osmahnout na másle a olivovém oleji do změknutí
- po vyvaření vody lehce opéct dozlatova
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vychladlé žampiony, sójovou omáčku, utřený česnek a olivový olej
- vmíchat 2 - 3 lžíce zakysané smetany, osolit, opepřit
- přidat nadrobno pokrájenou pažitku (jarní cibulku, cibuli)
.

neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g oloupané cukety zbavené měkkého středu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády, může být i na vaření
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

    Poleva

    • 100 g hořké čokolády, může být i na vaření
    • 50 ml 31% smetany
    • 50 ml vody
    • 30 g másla
    • 20 g kakaa


    Posyp

    • 50 g jader vlašských ořechů 

     
    Jak na to  

    - v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
    - rozpustit máslo
    - smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
    - prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
    - vmíchat nastrouhanou cuketu
    - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
    - ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

    sobota 11. července 2015

    Brokolicové lívance

    Brokolicové lívance



    • 500 ml mléka
    • 300 g brokolicových růžiček
    • 250 g polohrubé mouky
    • 25 g droždí
    • 2 vejce
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
    • slunečnicový olej na smažení
    • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - růžičky brokolice blanšírovat
    - v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
    - přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
    - nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
    - osmažit z obou stran dozlatova
    .