sobota 19. dubna 2014

Frittata

Frittata


  • 100 g parmazánu
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 50 g tyrolského špeku
  • 20 g másla
  • 6 vajec
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř

Jak na to  

- nahrubo nakrájenou cibuli posolit, na másle a oleji nechat zesklovatět, posypat tymiánem
- přidat pokrájený tyrolský špek, osmahnout
- zalít prošlehanými vejci smíchanými s nastrouhaným parmazánem a bazalkou
- promíchávat na mírném plameni do polotuha
- na cca 3 minuty dát zapéct pod gril nebo na 8 až 10 minut do trouby
.

úterý 15. dubna 2014

Vanilkový extrakt a vanilkový cukr

Domácí vanilkový extrakt a vanilkový cukr



Vanilkový extrakt

Rozpis na 250 mililitrů.
  • 5 větších vanilkových lusků
  • 250 ml 35 - 40% vodky nebo rumu, brandy, ginu, Bourbonu, slivovice...


Vanilkový cukr

Rozpis na 500 gramů.
  • 2 větší vanilkové lusky
  • 500 g cukru krupice


Jak na to  

- Extrakt: lusky rozříznout, vyškrábnout zrníčka, vše přendat do nádoby, zalít alkoholem
- nechat louhovat několik měsíců, občas promíchat, po půl roce scedit
- Cukr: lusky rozříznout, v nádobě zasypat cukrem, občas promíchat, po 2 týdnech možno používat
.

sobota 12. dubna 2014

Bylinkové ochucené máslo

Bylinkové ochucené máslo


Základní rozpis

  • 250 g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvé bylinky
  • různé přísady


Sýrová varianta

  • 250 g másla
  • 50 g strouhaného sýra (Ementál, čedar...)
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • zelená petrželka


Česneková pikantní varianta

  • 250 g másla
  • 2 najemno utřené stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce najemno nakrájené červené nakládané papriky
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 1 - 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 malé nasekané piri-piri papričky nebo jiné pálivé nebo špetka chilli koření
  • pažitka


Jak na to  

- do rozetřeného nebo lehce našlehaného másla vmíchat vybrané přísady
- směs urovnat na folii, pevně zabalit
- dát ztuhnout do lednice/mrazáku
.

čtvrtek 10. dubna 2014

Aloo Gobi

Aloo Gobi neboli Brambory s květákem nebo také Květákové kari


  • 800 - 900g hlávka květáku
  • 450 g brambor
  • 200 g drcených nebo sekaných rajčat z konzervy
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 20 g čerstvého strouhaného zázvoru (1 polévková lžíce)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 3 - 4 polévkové lžíce hrášku (mražený nebo konzervovaný)
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 čajové lžičky směsi koření Garam masala
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • chilli koření (nemusí být)
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř


Jak na to  

- brambory nakrájet na kostky, 4 minuty povařit
- opražit římský kmín, přilít olej, nasypat cibuli, osolit, orestovat
- přidat zázvor a česnek
- vmíchat koření, sekaná rajčata, brambory a květák
- zalít vodou, 10 - 12 minut povařit
- vmíchat hrášek
.

neděle 6. dubna 2014

Žampionová krémová polévka

Žampionová krémová polévka


  • 1250 ml kuřecího vývaru
  • 1000 g žampionů
  • 200 g 30% smetany
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 70 g másla (60 + 10)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • snítky čerstvého tymiánu nebo 1 vrchovatá čajová lžička sušeného
  • sůl, pepř
  • lanýžový nebo dýňový nebo olivový olej - nemusí být


Jak na to  

- na másle a olivovém oleji 15 - 20 minut dusit osolené plátky oloupaných žampionů
- po vyvaření vody 30 minut zvolna restovat dozlatova
- postupně přidat cibuli a plátky česneku
- zasypat moukou, 2 minut smažit, přidat svázané snítky tymiánu, zalít vývarem, zvolna 40 minut vařit 
- rozmixovat, vmíchat smetanu, po přivedení k varu ihned vypnout
- podávat s plátky orestovaných žampionů, lístky tymiánu a lanýžovým olejem
.

středa 26. března 2014

Marinované rybí filety

Marinované kapří filety

Ríšo, díky za kapra!


Základ

  • 600 g kapřích filetů
  • olivový nebo slunečnicový olej na smažení
  • kousek másla
  • citron


Marináda

  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 čajové lžičky balsamikového octa
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky cukru moučky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z pomeranče
  • sůl, pepř


Jak na to  

- filety nakrájet na porce
- smíchat marinádu, naskládat filety, nechat odležet
- smažit nejprve stranu s kůží, po 2 - 3 minutách obrátit, na kůži položit kousek másla
- druhou stranu smažit 2 minuty
.