pátek 14. února 2014

Zapečený sýr se šunkou

Zapečený sýr se šunkou


Rozpis pro 4 zapékací misky o objemu 150 mililitrů.

  • 200 g tvrdého sýru například Ementál, Madeland, Eidam...
  • 200 g šunky
  • 4 vejce
  • sůl, pepř
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce strouhanky (na vymazání misek)


Jak na to  

- smíchat nastrouhaný sýr, šunku, vejce, sůl a pepř
- směsí naplnit vymazané a vysypané misky
- naskládat na plech do horké vody
- péct 20 minut při 200 °C a okolo 8 minut při zvýšené teplotě dopéct dozlatova
.

pátek 7. února 2014

Loupáky

Makové loupáky


Rozpis pro 12 loupáků.

  • 500 g hladké mouky 
  • 250 ml vody
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g sádla
  • 30 g másla
  • 25 g droždí
  • 12 g medu
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 celé vejce na potření
  • kůra z půlky citronu
  • mák na posypání

Jak na to  

- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat 60 až 80 minut kynout
- těsto rozdělit na polovinu, rozválet do kruhu, rozdělit na 6 trojúhelníků, od delší strany smotat
- na plechu nechat před pečením 50 - 60 minut kynout
- potřít celým rozšlehaným vejcem, posypat mákem
- vložit do trouby vyhřáté na 200 °C, po 3 minutách snížit na 180 °C, péct ještě cca 15 minut
.

pondělí 3. února 2014

Tarte flambée

Tarte flambée neboli Flammekueche neboli Alsaský cibulový koláč


Uvedené množství surovin je na 3 kusy koláče, každý o rozměru cca 20 x 30 cm.


Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 kávová lžička cukru


Klasická náplň

Stačí na přípravu 3 kusů.
  • 400 g Crème fraîche nebo husté zakysané smetany
  • 180 g dobré slaniny, např. pancetta, tyrolský špek nebo anglická
  • 2 větší cibule
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka drceného kmínu
  • sůl, pepř


Varianty náplně

Množství podle chuti.
  • sýry, např. Ementál, Gorgonzola, kozí sýry, Mozzarella, Niva, Gouda, Hermelín, Comtè, Čedar, Gruyère...
  • houby čerstvé nebo nakládané, sušená rajčata, kukuřice, česnek...
  • ryby, např. losos, tuňák, mořské plody...
  • šunka, salám, klobásky...


Jak na to  

- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat hodinu a půl kynout
- rozdělit na 3 díly, rozválet na tenké placky
- potřít smetanou, osolit a popepřit, poprášit špetkou muškátového oříšku a kmínu
- posypat slaninou, cibulí a ev. dalšími přísadami
- péct 10 - 15 minut při 250 °C
.

pátek 31. ledna 2014

Medovník

Medovník z roztíraného těsta

Plechovku Salka je nutno vařit den před pečením! 
Hotový medovník potřebuje po sestavení několik hodin na uležení.


Rozpis na medovník o průměru 23 centimetrů. 


Korpus

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla (celá kostka)
  • 220 g cukru krupice
  • 100 g medu (3 polévkové lžíce) 
  • 8 g jedlé sody (1 čajová lžička)
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli


Směs na potírání

  • 60 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 60 ml rumu (5 - 6 polévkových lžic)
  • 50 ml vody (5 polévkových lžic)

Krém

  • 250 g másla (1 kostka)
  • 100 g jader vlašských ořechů 
  • 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce - Salko


Jak na to  

- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat karamelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- upečený medový plát potřít rumovou směsí, natřít krémem, přiklopit dalším plátem
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.

úterý 21. ledna 2014

Plněné roštěnky po italsku

Roštěnky plněné pršutem a gorgonzolou


  • 900 g roštěné
  • 400 g sekaných konzervovaných loupaných rajčat
  • 300 ml bílého vína
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 g gorgonzoly
  • 50 g pršutu nebo tyrolského špeku
  • 50 g mrkve
  • 30 g másla (15 + 15)
  • 25 g řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátky roštěné naklepat, naříznout kapsu, naplnit gorgonzolou zamotanou do pršutu
- ohnout do podkovy, stáhnout provázkem
- osolit, opepřit, zprudka zatáhnout na oleji s máslem, přendat do pekáče
- na pánev přidat máslo, orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, restovat několik minut
- vmíchat tymián, zalít bílým vínem, po odpaření alkoholu promíchat s rajčaty a česnekem
- přivést k varu, nalít k roštěnkám
- péct zakryté při 150 °C  80 - 90 minut 
.

pátek 17. ledna 2014

Roastbeef

Roastbeef


  • 700 g nízkého roštěnce
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • zelený a černý pepř
  • sůl


Jak na to  

- maso odblanit, zbavit tukových částí, svázat provázkem, posypat pepřem, potřít olejem a worcestrovou omáčkou
- nechat v chladu uležet
- osolit, zprudka opéct všechny strany
- bez zakrytí péct okolo 50 minut při 140 °C, po 20 minutách pečení obrátit
- před krájením nechat 15 - 20 minut odležet
.

čtvrtek 16. ledna 2014

Vepřový ovar

Vepřový ovar


  • 1500 g vepřového kolena nebo plece s kostí a kůží nebo lalok 
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 70 g kořenové petržele
  • 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy
  • 3 čajové lžičky soli


Jak na to  

- do osolené studené vody přidat zeleninu a koření, přivést k varu
- vložit maso, nechat cca 3 hodiny zakryté zvolna probublávat
.