úterý 4. září 2012

Chilli con carne

Chilli con carne


  • 500 g hovězího zadního masa
  • 400 g loupaných krájených konzervovaných rajčat (1 plechovka)
  • 400 g konzervovaných červených fazolí v mírně slaném nálevu (1 plechovka)
  • 300 ml hovězího vývaru nebo kostka bujónu
  • 160 g cibule (1 velká)
  • 150 g červené masité papriky
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • římský kmín, chilli, sladká mletá paprika, majoránka, cukr, mletá skořice
  • sůl, pepř
  • 4 - 8 gramů hořké čokolády nebo 1 čajová lžička kakaového prášku (nemusí být)


Jak na to  

- na pánvi nasucho opražit římský kmín, odložit na talířek
- na pánev nalít olej, orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat pokrájenou papriku, podusit, vmíchat mletou papriku a chilli
- obsah pánve shrnout ke kraji, zvýšit teplotu, na uvolněném místě po částech orestovat maso
- vmíchat pepř, sůl, cukr, majoránku, skořici, krátce orestovat protlak
- nalít rajčata a vývar, 30 minut zakryté povařit
- přidat scezené fazole a v případě experimentování také čokoládu nebo kakao
- zakryté 10 - 12 minut povařit
- vypnout, pod pokličkou nechat 8 - 10 minut dojít
.

Ovocná smetanová omáčka

Ovocná smetanová omáčka na knedlíky, palačinky, lívance


  • 250 g ovoce např. jahod, borůvek, malin, ostružin, třešní, višní, rybízu...
  • 200 g 31 - 33% smetany (1 kelímek)
  • 50 - 80 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • šťáva z citronu pro dochucení


Jak na to  

- nahrubo rozmačkat ovoce, v hrnci ho smíchat s cukrem a vodou
- 2 - 3 minuty povařit
- podle potřeby dochutit cukrem nebo šťávou z citronu
- vmíchat vanilkový extrakt a smetanu
- přivést k varu, vypnout
.

pondělí 3. září 2012

Ovocné kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky


Rozpis na cca 15 knedlíků.

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 - 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička cukru krupice 
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • ovoce, povidla, marmeláda...
  • máslo, cukr a tvaroh na posypání a polití


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouku se solí, kváskem a v mléce prošlehaným vejcem, vypracovat těsto, poprášit moukou
- nechat v teple zakryté 50 - 60 minut kynout
- vyválet, vykrájet kola, naplnit, zabalit, nechat 10 minut kynout
- vkládat do vroucí vody, po 2 minutách obrátit, 2 - 2,5 minuty dovařit
- ihned vyndat z vody a ihned propíchnout párátkem
.

pátek 31. srpna 2012

Gulášová polévka

Gulášová polévka


  • 350 g hovězí kližky nebo krku
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 250 g brambor (3 střední)
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 40 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 30 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, majoránka, kmín


Jak na to  

- na sádle/oleji nechat povolit slaninu, orestovat s cibulí
- krátce a zprudka osmahnout maso, podusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat protlak, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a papriku
- podlít, dusit doměkka, promíchávat, podle potřeby podlévat
- vodu vyvařit na tuk, nasypat mouku, opražit
- zalít vývarem, přidat pokrájené brambory a majoránku
- povařit do změknutí brambor
.

úterý 28. srpna 2012

Fazolky nakyselo

Fazolové lusky nakyselo se zakysanou smetanou (nebo na sladko)


  • 500 g fazolových lusků
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g zakysané smetany (nebo 30% ke šlehání)
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 60 g másla
  • 40 g polohrubé nebo hladké mouky
  • ocet, sůl, cukr, pepř


Jak na to  

- fazolové lusky pokrájet, blanšírovat je nebo povařit do měkka 
- na másle zesklovatět cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- vmíchat smetanu, přivést k varu, nasypat fazolky, prohřát, dochutit, vypnout
.

čtvrtek 23. srpna 2012

Hovězí na pivu Guinness a zázvoru

Hovězí na pivu Guinness


  • 500 g hovězí kýty
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 150 ml tmavého piva Guinness
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 50 ml čerstvé šťávy z pomeranče
  • 40 g zázvoru
  • 12 g hladké mouky (vrchovatá polévková lžíce)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší tlustostěnná paprika
  • oregano, bazalka, tymián
  • sůl, pepř 
  • zakysaná smetana pro servírování (nemusí být) 


Jak na to  

- nakrájené maso krátce zprudka osmahnout, dát do pekáče
- na pánev přilít olej, nasypat cibuli, 8 minut restovat, přidat česnek a zázvor, 2 minuty restovat
- přidat papriky, 5 minut dusit, zasypat moukou, minutu restovat
- zalít pivem, minutu promíchávat, nalít vývar a rajčata
- osolit, opepřit, ev. přidat sušené bylinky, 2 minuty povařit
- maso promíchat s obsahem pánve, přidat šťávu z pomeranče a svazek bylinek
- péct zakryté 15 minut při 180 °C a cca 60 minut při 150 °C doměkka
- 10 - 15 minut dopéct odkryté při 180 °C
.

čtvrtek 16. srpna 2012

Cibulačka - Soupe à l'oignon

Cibulačka - tradiční francouzská polévka


  • 1000 ml hovězího nebo drůbežího vývaru nebo bujonu nebo vody
  • 600 g cibule 
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g tvrdého sýra (Gruyére, Ementál, Beaufort, Comté, Abondance)
  • 70 g másla
  • 20 g  hladké mouky (1 polévková lžíce)
  • 5 cl koňaku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano
  • bílá bageta
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.