sobota 12. května 2012

Vepřová plec italská

Vepřová plec - inspirace italská



  • 1000 g vepřové plece 
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 200 g cibule (2 střední) 
  • 130 g žampionů (cca 8 ks)
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje 
  • 5 stroužků česneku 
  • 5 polévkových lžic rajčatového protlaku 
  • 2 čajové lžičky cukru 
  • sůl, mletý pepř, kmín
  • bazalka (hrst čerstvé nebo 2 - 3 čajové lžičky sušené) 
  • oregano (hrst čerstvého nebo 2 - 3 čajové lžičky sušeného) 
  • tymián (pár snítek čerstvého nebo 1 čajovou lžičku sušeného) 
  • parmazán


    Jak na to  

    - na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
    - bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
    - přidat česnek, vmíchat sůl, pepř, kmín a bylinky
    - přidat rajčatový protlak, celý obsah konzervy s rajčaty a cukr
    - vlít 200 ml vody z propláchnuté konzervy
    - zakryté dusit 15 minut, přidat žampiony, dále dusit cca 10 minut doměkka
    - na talíři posypat parmazánem
    .

    pátek 11. května 2012

    Francouzské brambory

    Francouzské brambory


    Rozpis na pekáček o rozměrech 25 x 20 centimetrů.

    • 800 g brambor
    • 200 g uzeného masa (libový bůček, krkovice) nebo kvalitní uzeniny
    • 100 g tvrdého sýru
    • 200 ml mléka
    • 30 g másla
    • 2 vejce
    • sůl, kmín, mletý pepř


    Jak na to  

    - uvařit brambory ve slupce, po vychladnutí oloupat, rozkrájet
    - máslem potřít pekáček, smíchat brambory s pokrájeným uzeným, osolit
    - dát péct při 180 °C
    - po 15 minutách zalít mlékem s prošlehanými vejci, opepřit
    - po 10 minutách posypat strouhaným sýrem, okolo 10 minut dopéct dozlatova
    .

    středa 9. května 2012

    Carbonara

    Těstoviny Carbonara

    Francesco, grazie mille per la ricetta!


    Rozpis na 4 porce.

    • 400 g špaget
    • 100 g slaniny Pancetty
    • 100 g parmazánu do špaget
    • 20 - 50 g parmazánu na posypání
    • 4 - 5 žloutků
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - špagety nechat minutu povolit ve vroucí osolené vodě, přendat na širší pánev
    - zalít vodou z hrnce po vaření tak, aby nebyly celé potopené
    - míchat, podle potřeby dolévat vroucí vodu, uvařit al dente
    - ihned smíchat se žloutky a parmazánem
    - vmíchat opečenou Pancettu
    - na talíři posypat parmazánem
    .

    úterý 8. května 2012

    Moravský vrabec

    Moravský vrabec

    Maso s cibulí a česnekem necháme před pečením několik hodin rozležet.


    • 1000 g vepřové plece nebo libový bůček nebo krkovice
    • 250 g cibule (3 středně velké)
    • 8 stroužků česneku
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
    - zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
    - péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
    - na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
    .

    středa 18. dubna 2012

    Bábovka tvarohová

    Bábovka, tentokrát smetanově tvarohová


    • 400 g polohrubé mouky 
    • 250 g tvarohu
    • 200 g 30% smetany 
    • 150 g cukru krupice nebo krystal 
    • 125 g másla
    • 20 g rozinek
    • 2 polévkové lžíce rumu
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
    • 1 čajová lžička šťávy z citronu
    • nastrouhaná kůra z citronu
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání formy 


    Jak na to  

    - smíchat prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva
    - vmíchat tvaroh, smetanu, vejce, extrakt, šťávu a kůru z citronu, rozinky i s rumem, rozpuštěné vlažné máslo
    - těsto nandat do vymazané a vysypané formy
    - péct 10 minut při 180 °C a 35 - 40 minut při 160 °C
    .

    úterý 17. dubna 2012

    Slaný koláč z listového těsta I. - francouzský

    Slaný koláč z listového těsta ve francouzském stylu

     
    Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


    Korpus

    • 250 g listového těsta
    • kousek másla na vymazání formy
    • fazole - jako zátěž těsta při pečení


    Náplň

    • 250 g ricotty 
    • 200 g 30% smetany
    • 150 g (100 + 50) výrazného sýru s modrou plísní, např. Bleu d´Auvergne, Roquefort, Gorgonzola...
    • 20 g jader vlašských ořechů
    • 4 vejce
    • 1 malá cibule
    • sůl, mletý pepř
    • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, oregano... 


    Jak na to  

    - těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
    - do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
    - propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
    - smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem, cibulí a nasekanými ořechy
    - péct 10 minut při 180 °C, teplotu stáhnout na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut dozlatova
    .