úterý 13. prosince 2011

Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem

Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem


  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat 
  • 100 g švestkových povidel (2 plné polévkové lžíce)
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 50 g cibule (1 malá)
  • 10 g cukru krupice
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička octa
  • sůl, pepř
  • chilli koření nebo menší paprička pro ostřejší variantu


Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli a česnek, vmíchat cukr, nechat zkaramelizovat
- přisypat pokrájený celer, zalít octem a vínem, nechat odpařit alkohol
- vlít rajčata, 10 minut povařit
- vmíchat povidla, sůl, pepř a chilli, 10 - 15 minut povařit do zhoustnutí
.

Smažená vinná klobása

Smažená obalovaná vinná klobása


Rozpis pro 5 kusů 80gramových klobás.

  • 400 g vinné klobásy
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce strouhanky
  • 1 větší vejce
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • sůl
  • olej nebo sádlo na smažení 


Jak na to  

- klobásu rozdělit na stejně velké díly, smotat, zajistit párátkem
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, osoleném vajíčku, strouhance
- smažit z obou stran dozlatova
.

Špenátová polévka

Špenátová polévka se smetanou


Základ

  • 400 g zmražených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany (může být i 30 - 33%)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 - 2 žloutky
  • kuřecí vývar nebo kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • k servírování 30 - 33% smetana, vejce vařené, opečená houska, parmazán, niva, nakládaná sušená rajčata, chilli vločky, čerstvé špenátové listy...


Cibulová jíška

  • 60 g cibule (1 menší)
  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)


Jak na to  

- na másle zesklovatět cibuli, vsypat mouku, usmažit světlou jíšku
- přidat mražený špenát, nechat povolit, osolit, opepřit
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu smíchanou se žloutkem
- přivést k varu, vypnout, přidat utřený česnek
.

čtvrtek 1. prosince 2011

Bramborák

Bramborák


  • 600 g oloupaných brambor
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g strouhanky (4 polévkové lžíce)
  • 6 stroužků česneku 
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


Jak na to  

- najemno nastrouhané syrové brambory smíchat se strouhankou, vejci, nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kmínem, solí, pepřem a majoránkou
- smažit z obou stran dozlatova
.

středa 30. listopadu 2011

Tvarohový tříbarevný koláč

Tvarohový tříbarevný koláč


Rozpis na plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Spodní kakaové těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 5 polévkových lžic studené vody
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)


Tvarohová náplň

  • 750 g tvarohu (3 kostky)
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 zarovnaná polévková lžíce vanilkového cukru
  • kůra z citronu


Vrchní lité těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 5 polévkových lžic studené vody
  • 2 vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)


 Jak na to  

- přímo na nevymazaném plechu zpracovat z uvedených surovin spodní kakaové těsto, rovnoměrně pokrýt dno plechu
- v míse dohladka rozmíchat ingredience na tvarohovou náplň, natřít na kakaové těsto
- zpracovat vrchní těsto, důkladně promíchat, nalít na tvarohovou náplň
- péct 20 minut při 180 °C a dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.

úterý 29. listopadu 2011

Těstoviny s kuřecím masem a sušenými rajčaty

Těstoviny s kuřecím masem a sušenými rajčaty


  • 500 g těstovin
  • 500 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků
  • 212 ml nakládaných sušených rajčat v oleji (1 sklenice)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • kapary
  • balsamikový krém - nemusí být
  • sůl, pepř

Jak na to  

- zprudka orestovat osolené a opepřené kuřecí kostky
- na mírném plameni promíchávat doměkka
- uvařit těstoviny, vmíchat tymián
- smíchat s masem a pokrájenými rajčaty, přidat nálev z rajčat nebo olivový olej
- podávat s kapary, ev. s balsamikovým krémem
.

Česnečka

Česnečka neboli oukrop


  • vývar z brambor
  • česnek
  • kořenová zelenina (nemusí být)
  • kostka zeleninového nebo kuřecího bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • sádlo vepřové nebo husí (nebo slunečnicový olej)
  • uvařené brambory, šunka, tvrdý sýr, opečený chléb nebo pečivo (nemusí být)


Jak na to  

- po uvaření brambor slít vývar do hrnce, podle potřeby doplnit horkou vodou
- vmíchat kmín, ev. bujon, ev. kořenovou zeleninu
- povařit 8 minut, dochutit solí, pepřem, majoránkou
- vmíchat sádlo a utřený česnek
.