úterý 28. června 2011

Koule v zelí

Mleté koule v kysaném zelí


  • 500 g mletého masa
  • 500 g kysaného zelí
  • 520 g sladkého kečupu
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 čajové  lžičky drceného kmínu
  • 1/2 čajové lžičky pálivé papriky
  • 1 čajová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice 
  • smetana k podávání - nemusí  být


Jak na to  

- mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, česnekem, majoránkou, paprikou, hořčicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 10 - 12 koulí, vložit do vroucí vody, po 5 minutách přidat zelí
- vmíchat kečup, 15 minut povařit
.

neděle 26. června 2011

Bábovka olejová hrnková

Opravdu rychlá a jednoduchá hrnková olejová bábovka


 V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 vejce nebo 4 žloutky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka (nebo vody)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání


Jak na to  

- smíchat mouku s práškem do pečiva, solí a cukry
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
.

    čtvrtek 23. června 2011

    Vepřový přírodní plátek

    Vepřový přírodní plátek


    • 600 g vepřové krkovice bez kosti (nebo pečeně nebo plece)
    • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
    • 3 - 4 cibule
    • 1/4 kávové lžičky kmínu
    • sůl
    • pepř


    Jak na to  

    - plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
    - krátce zprudka opéct
    - v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
    - podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
    .

    středa 22. června 2011

    Špenát na másle

    Špenát na másle


    • 450 g mražených špenátových listů
    • 50 g másla
    • 2 - 3 stroužky česneku
    • 1 kávová lžička soli


    Jak na to  

    - na másle nechat povolit osolené mražené špenátové listy
    - povařit do vyvaření přebytečné vody
    - vmíchat dozlatova opečené plátky česneku
    .

    úterý 21. června 2011

    Žampiony na másle

    Žampiony dušené na másle


    • 500 g žampionů
    • 50 g másla
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1 čajová lžička soli

    Jak na to  

    - očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
    - osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
    - odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
    .

    pondělí 20. června 2011

    Květáková polévka

    Květáková polévka


    Základ

    • 1 střední květák
    • 1 polévková lžíce octa 
    • 1/2 čajové lžičky kmínu
    • špetka mletého muškátového oříšku
    • kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
    • sůl, pepř
    • 1 vejce


    Jíška

    • 40 g slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla (4 polévkové lžíce)
    • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce) 


    Jak na to  

    - květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
    - po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
    - vařit doměkka, květák rozšťouchat
    - zahustit jíškou, 10 minut povařit
    - na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
    - dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
    .

      čtvrtek 16. června 2011

      Restovaná zelenina

      Kořenová zelenina restovaná na másle


      • mrkev
      • celer
      • petržel
      • pastinák
      • máslo


      Jak na to  

      - z očištěné zeleniny škrabkou oddělovat tenké plátky
      - po menších dávkách restovat na másle
      .