Řezy připravíme 1,5 až 2 dny předem, musí se rozležet a změknout!
Je fajn mít k dispozici plechy dva.
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru moučky
- 200 g másla
- 65 g medu (2 polévkové lžíce)
- 6 g jedlé sody bicarbony (2 čajové lžičky)
- 3 polévkové lžíce rumu (2+1)
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce mléka
- 1 vanilkový cukr
Medový griliáš
- 400 g jader vlašských ořechů
- 130 g másla
- 100 g medu (3 vrchovaté polévkové lžíce)
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Krém
- 600 ml mléka
- 400 g másla
- 160 g cukru krupice
- 70 g bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
- 60 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
- 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
Jak na to
- z uvedených surovin zpracovat těsto, dát na 20 minut do chladna
- vyválet 2 stejné placky velikosti plechu
- na pánvi připravit ořechovou směs a potřít s ní jednu placku
- obě placky upéct dozlatova
- uvařit kaši z mouky, mléka a bramborového škrobu, nechat vychladnout
- uvařit kaši z mouky, mléka a bramborového škrobu, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem a postupně vmíchat zchladlou kaši
- placku bez ořechů potřít rumem, nanést krém a přikrýt plackou s ořechy
- nechat 2 dny v chladu změknout
.