úterý 17. dubna 2012

Slaný koláč z listového těsta I. - francouzský

Slaný koláč z listového těsta ve francouzském stylu

 
Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


Korpus

  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy
  • fazole - jako zátěž těsta při pečení


Náplň

  • 250 g ricotty 
  • 200 g 30% smetany
  • 150 g (100 + 50) výrazného sýru s modrou plísní, např. Bleu d´Auvergne, Roquefort, Gorgonzola...
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 1 malá cibule
  • sůl, mletý pepř
  • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, oregano... 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem, cibulí a nasekanými ořechy
- péct 10 minut při 180 °C, teplotu stáhnout na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut dozlatova
.

pondělí 16. dubna 2012

Vepřová plec mexická

Vepřová plec - inspirace mexická


  • 1000 g vepřové plece
  • 850 ml konzervovaných červených fazolí v sladkokyselém nálevu
  • 425 ml konzervované kukuřice v mírně slaném nálevu
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • sůl, pepř, kmín, sladká mletá paprika
  • chilli


Jak na to  

- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.

čtvrtek 12. dubna 2012

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.
 

Rozpis je na kulatou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.


Sušenkový korpus

  • 250 g oblíbených sušenek, např. Lotus, Bebe, Esíčka...
  • 120 g másla


Sýrová vrstva

  • 500 g sýru Philadelphia
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g 15% zakysané smetany 
  • 3 vejce a 1 žloutek
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z citronu


Jak na to  

- rozdrcené sušenky smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat do formy
- 8 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- sýr smíchat s cukrem moučkou, solí, extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- nalít na vychladlý korpus, formu obalenou alobalem a položenou do pekáče s horkou vodou dát do trouby nebo vedle formy postavit hrnec s horkou vodou
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 2 - 3 hodiny chladnout v troubě
- nechat stát na lince do úplného vychladnutí, dát na několik hodin do lednice
.

středa 11. dubna 2012

Jednohubky z mletého masa

Jednohubky z mletého masa


  • 650 g hovězího zadního a 350 g vepřové plece
  • 50 ml mléka
  • 3 čajové lžičky sušeného česneku
  • 2 vejce
  • 2 - 3 polévkové lžíce jemně mleté strouhanky
  • 1 - 2 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • špetku chilli koření
  • sůl, pepř
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení 


Jak na to  

- jemně umleté maso dobře smíchat se všemi ingrediencemi
- tvořit kuličky o průměru cca 3 cm
- smažit v rozehřátém sádle nebo oleji
.

úterý 10. dubna 2012

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka


Základ

  • 250 g tvarohu nebo taveného sýra nebo ricotty nebo pomazánkového másla
  • 5 - 10 stroužků česneku
  • 1 - 2 polévkové lžíce majonézy nebo zakysané smetany
  • 1 zarovnaná polévková lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Na jednohubky

  • rohlíky nebo bagety
  • bazalka, pažitka, petrželka nebo jiné čerstvé bylinky
  • na doplnění jednohubek: hroznové víno, vlašské ořechy, olivy, ananas...


Jak na to  

- utřený česnek smíchat s tvarohem/máslem/ricottou/sýrem 
- promíchat s majonézou a hořčicí
- vmíchat sůl, pepř, ev. nasekané bylinky
- mazat na rohlík pokrájený na kolečka
.

Mazanec

Mazanec nejenom velikonoční


  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g 12% sladké smetany 
  • 120 g másla
  • 120 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 10 g rozinek a 20 ml rumu
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce (na potření)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • kůra z citronu


Jak na to  

- ve vlažném mléce promíchat lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do proseté mouky vmíchat sůl, cukr a kůru z citronu
- dobře vypracovat s kváskem, žloutky prošlehanými ve smetaně a zbytku mléka, extraktem a vlažným máslem
- poprášit moukou, zakrýt, nechat 90 minut v teple kynout
- vytvarovat mazanec, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, péct 10 minut při 180 °C a 30 - 35 minut při 150 °C
.