sobota 19. listopadu 2011

Rajská omáčka z rajčatového protlaku

Rychlá rajská omáčka z rajčatového protlaku

Rajská omáčka z rajčatového protlaku s hrnkovým knedlíkem
Základ

  • 500 ml vývaru nebo vody nebo kostka hovězího bujonu
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 10 g másla
  • 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • špetka skořice
  • cukr, šťáva z citronu 
  • sůl


Cibulová jíška

  • 40 g cibule (1 menší)
  • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g másla
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje


Jak na to  

- na oleji zpěnit cibuli, zasypat moukou, přidat máslo, připravit světlou jíšku
- vmíchat koření a rajčatový protlak
- zalít vývarem/vodou, osolit, 20 minut povařit
- vmíchat špetku skořice, dochutit, podle potřeby okyselit šťávou z citronu
- přecedit, položit kousek másla, promíchat
.

pátek 18. listopadu 2011

Čočková polévka

Čočková polévka

Čočku je nutné na několik hodin předem namočit!


Základ

  • 200 g čočky
  • 40 g mrkve a 20 g celeru (nemusí být)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kostky bujonu (nemusí být)
  • majoránka, tymián, drcený kmín
  • sůl, pepř
  • opečená kolečka párku a kadeřavá petrželka na ozdobu (nemusí být)


Cibulová jíška

  • 50 g cibule (1 menší)
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky (cca 60 g)


Jak na to  

- namočit čočku
- na oleji/sádle osmahnout cibuli, nasypat mouku, připravit světlou jíšku
- přidat pokrájenou mrkev a celer, mírně orestovat
- vmíchat majoránku, kmín, pepř, tymián a utřený česnek
- přidat čočku, osolit, zalít vodou, 30 minut povařit
- vmíchat utřený stroužek česneku
- opéct kolečka párku pro servírování
.

středa 2. listopadu 2011

Segedínský guláš

Segedínský guláš


  • 500 g vepřové plece nebo libového bůčku
  • 500 g kysaného zelí (1 sáček)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml mléka nebo vody
  • 150 g cibule (2 středně velké)
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 menší bobkový list
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, kmín


Jak na to  

- osmahnout cibuli, zprudka orestovat kostky masa, vydusit
- okořenit, vmíchat protlak
- přidat celý obsah sáčku se zelím, zalít vodou, vařit doměkka
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě a mléce, povařit
- vmíchat zakysanou smetanu, prohřát
.

pondělí 24. října 2011

Palačinky

Palačinky


Rozpis pro 11 kusů palačinek o průměru 15 - 16 centimetrů.


  • 500 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 - 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje na smažení  


Jak na to  

- v mléce dobře promíchat mouku, sůl a vejce
- nechat 10 - 15 minut odpočinout
- rozehřát pánev, zlehka potřít olejem
- nalít těsto, smažit palačinky z obou stran dozlatova
.

    pondělí 10. října 2011

    Vepřové na pivu

    Vepřové nudličky na pivu


    • 500 g vepřové plece bez kosti
    • 500 ml světlého piva
    • 200 g čerstvé silnostěnné papriky
    • 150 g cibule (2 středně velké)
    • 100 g žampionů
    • 60 g cherry rajčat
    • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • 2 stroužky česneku
    • 1 polévková lžíce sójové omáčky
    • 1/2 čajové lžičky kari koření
    • sůl, pepř, kmín


    Jak na to  

    - na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
    - zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
    - přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
    - dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
    - vmíchat rajčata, zredukovat sos
    .

    Zelňačka

    Zelňačka neboli kapustnica


    • 500 g kysaného zelí 
    • 250 g oloupaných brambor (2 větší)
    • 200 g uzeného masa (koleno, plec, krkovice...)
    • 100 ml 12% smetany
    • 50 g sádla nebo 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 50 g oravské nebo anglické slaniny
    • 50 g cibule, 40 g mrkve, 30 g celeru
    • 30 g sušených hub
    • 1 stroužek česneku
    • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
    • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
    • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
    • zakysaná smetana a dobrá klobása na ozdobu na talíři (nemusí být) 
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - namočit houby
    - uvařit uzené doměkka
    - na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po chvilce mrkev a celer, orestovat
    - vmíchat koření, kysané zelí a scezené předem namočené sušené houby
    - zalít vývarem z uzeného, okolo 20 minut povařit
    - zahustit smetanou s rozmíchanou moukou, cca 15 minut povařit
    - vmíchat pokrájené uzené a uvařené brambory a utřený česnek
    - minutu vařit, vypnout
    - podle chuti na porce přidat zakysanou smetanu a kolečka opečené klobásy
    .

    pondělí 3. října 2011

    Povidlník

    Povidlník


    Rozpis pro kulatou dortovou formu o průměru 26 centimetrů.

    • 500 g polohrubé mouky
    • 400 g cukru moučky
    • 200 g povidel
    • 200 ml 12% smetany 
    • 200 ml mléka
    • 150 g másla
    • 3 polévkové lžíce kakaa
    • 2 polévkové lžíce rumu
    • 1 polévková lžíce jedlé sody
    • 1 čajová lžička badyánu
    • 1 čajová lžička skořice
    • 1 celé vejce a 1 žloutek
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


    Jak na to  

    - smíchat prosetou mouku s cukrem, sodou, kakaem, skořicí a badyánem
    - dobře promíchat s mlékem, smetanou, povidly, vejcem a žloutkem, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem
    - nandat do vymazané a vysypané formy, péct 45 minut při 180 °C
    - rozkrojit, natřít povidly, pokrýt čokoládovou polevou
    .