středa 13. července 2011

Sekaná pečeně

Sekaná pečeně


  • 1000 g mletého masa
  • 150 g anglické slaniny vcelku (1/2 do sekané a 1/2 do pekáče)
  • 8 stroužků česneku (6 do sekané a 2 do pekáče)
  • 5 polévkových lžic strouhanky
  • 2 - 4 polévkové lžíce 12% smetany nebo mléka
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 větší cibule (1/2 do sekané a 1/2 do pekáče)
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř
  • hořčice, bílek... na potření šišek před pečením (nemusí být)

    Jak na to  

    - mleté maso dobře zpracovat s vejci, strouhankou, smetanou, cibulí, hořčicí, česnekem, anglickou, solí, pepřem, majoránkou, paprikou a kmínem
    - vytvořit 2 šišky, ev. potřít hořčicí nebo bílky, položit do pekáče na špejle nebo špek...
    - posypat plátky cibule a česneku, poklást zbytkem anglické
    - péct 10 minut nezakryté při 200 °C, podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 170 °C
    - podlévat, polévat, péct celkem cca 60 minut, na posledních 10 minut zvýšit teplotu a dopéct bez zakrytí
    .

    neděle 10. července 2011

    Bramborová kaše

    Bramborová kaše a rozdělení brambor


    Typy brambor jsou popsány níže v boxu. 

    • 600 g brambor (6 větších)
    • 100 g másla do kaše
    • 50 g másla na polití 
    • mléko nebo 12% smetana
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - oloupané brambory pokrájet, zalít horkou vodou, osolit, nasypat kmín
    - zakrýt poklicí, uvařit doměkka, scedit
    - vmíchat máslo, rozmačkat brambory, přilévat teplé mléko/smetanu, ušlehat/umíchat
    .

    pátek 1. července 2011

    Vepřové na paprice

    Vepřová plec na paprice


    • 500 g vepřové plece
    • 375 g 12% sladké smetany (1 kelímek)
    • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
    • 2 polévkové lžíce polohrubé nebo hladké mouky
    • 2 střední cibule
    • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
    • sůl, pepř, kmín


    Jak na to  

    - osmahnout cibuli, nasypat maso, krátce zprudka orestovat
    - vmíchat sůl, pepř a kmín, na mírném plameni dusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
    - vmíchat papriku, zalít vodou, 20 minut vařit doměkka
    - zahustit moukou rozmíchanou ve smetaně, 10 - 15 minut povařit
    .

    čtvrtek 30. června 2011

    Obalovaný květák

    Obalovaný smažený květák neboli karfiol


    • květák
    • vejce
    • hladká mouka
    • strouhanka
    • 1 čajová lžička soli
    • 1 čajová lžička kmínu
    • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


      Jak na to  

      - růžičky květáku vařit 6 - 10 minut v osolené a okmínované vodě 
      - obalit v trojobale
      - osmažit dozlatova
      .

      úterý 28. června 2011

      Koule v zelí

      Mleté koule v kysaném zelí


      • 500 g mletého masa
      • 500 g kysaného zelí
      • 520 g sladkého kečupu
      • 3 polévkové lžíce strouhanky
      • 2 vejce
      • 1 čajová lžička soli
      • 1 čajová lžička sušeného česneku
      • 1 čajová lžička majoránky
      • 1 čajová lžička mletého pepře
      • 1/2 čajové  lžičky drceného kmínu
      • 1/2 čajové lžičky pálivé papriky
      • 1 čajová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice 
      • smetana k podávání - nemusí  být


      Jak na to  

      - mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, česnekem, majoránkou, paprikou, hořčicí, solí, pepřem a kmínem
      - vytvořit 10 - 12 koulí, vložit do vroucí vody, po 5 minutách přidat zelí
      - vmíchat kečup, 15 minut povařit
      .

      neděle 26. června 2011

      Bábovka olejová hrnková

      Opravdu rychlá a jednoduchá hrnková olejová bábovka


       V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

      • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
      • 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
      • 2 vejce nebo 4 žloutky
      • 1 hrnek cukru krupice
      • 1 vanilkový cukr
      • 1 kypřicí prášek do pečiva
      • 1 hrnek slunečnicového oleje
      • 1 hrnek mléka (nebo vody)
      • 1/2 čajové lžičky soli
      • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
      • moučkový cukr na posypání


      Jak na to  

      - smíchat mouku s práškem do pečiva, solí a cukry
      - vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
      - oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
      - nandat do dobře vymazané a vysypané formy
      - péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
      .

        čtvrtek 23. června 2011

        Vepřový přírodní plátek

        Vepřový přírodní plátek


        • 600 g vepřové krkovice bez kosti (nebo pečeně nebo plece)
        • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
        • 3 - 4 cibule
        • 1/4 kávové lžičky kmínu
        • sůl
        • pepř


        Jak na to  

        - plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
        - krátce zprudka opéct
        - v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
        - podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
        .