pátek 14. září 2012

Vlašské medové řezy

Vlašské medové řezy neboli Nebe v hubě

Řezy připravíme 1,5 až 2 dny předem, musí se rozležet a změknout!


Rozpis pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů, ideálně nízký.
Je fajn mít k dispozici plechy dva.


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 65 g medu (2 polévkové lžíce)
  • 6 g jedlé sody bicarbony (2 čajové lžičky)
  • 3 polévkové lžíce rumu  (2+1)
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce mléka 
  • 1 vanilkový cukr


Medový griliáš

  • 400 g jader vlašských ořechů
  • 130 g másla
  • 100 g medu (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr


Krém

  • 600 ml mléka
  • 400 g másla
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
  • 60 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu


Jak na to

- z uvedených surovin zpracovat těsto, dát na 20 minut do chladna 
- vyválet 2 stejné placky velikosti plechu 
- na pánvi připravit ořechovou směs a potřít s ní jednu placku
- obě placky upéct dozlatova
- uvařit kaši z mouky, mléka a bramborového škrobu, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem a postupně vmíchat zchladlou kaši
- placku bez ořechů potřít rumem, nanést krém a přikrýt plackou s ořechy
- nechat 2 dny v chladu změknout
.

Příprava

Před samotným zpracováním těsta je potřeba udělat pár kroků:
  • Máslo na krém vyndáme z lednice, aby povolilo.
  • Máslo na těsto na mírném plameni rozpustíme, odstavíme.
  • Jádra vlašských ořechů nasekáme nahrubo.
  • Z pečicího papíru vystřihneme 2 obdélníky velikosti plechu.


Těsto

V míse promícháme prosetou hladkou mouku s cukrem moučkou, sodou a vanilkovým cukrem.
Přidáme vlažné rozpuštěné máslo, med, mléko, rum a vejce.
Vařečkou promícháme.

Nahrubo promíchané těsto rukou vypracujeme v míse nebo na pracovní desce na hladké těsto.
Zabalíme ho do fólie a odložíme na minimálně 15 minut do chladna.
Těsto si můžeme připravit den předem! 


Krém

  • Ve studeném mléce rozmícháme bramborový škrob a mouku.
  • Na mírném plameni a za stálého míchání přivedeme k varu.
    Směs zhoustne na kaši.

  • Ze začátku se mohou dělat hrudky, ty se ale postupně rozvaří.
  • Po chvilce se začnou ode dna tvořit větší bubliny.
    Nepřestáváme míchat a ještě 20 vteřin povaříme.
    Vypneme.

  • Do horké kaše vmícháme šťávu z citronu, vanilkový extrakt a rum.
  • Necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
    Aby se na povrchu neudělal škraloup, musíme ji občas promíchat.

  • Do mísy dáme změklé máslo, zasypeme ho cukrem.
  • Vařečkou ho 4 až 5 minut třeme o stěny mísy.
    Máslo změní barvu, zesvětlí a lehce se napění, provzdušní se.
    Můžeme použít elektrický ruční šlehač zapnutý na nejnižší otáčky, pak bude doba tření kratší.

  • Do utřeného másla přidáváme po částech uvařenou kaši zchladlou na pokojovou teplotu.
  • Vyšleháme hladký krém.
    Aby se krém nesrazil musí mít utřené máslo a kaše stejnou teplotu.





Vyválení těsta

Těsto rozdělíme na poloviny.
Na připravených pečicích papírech z nich vyválíme pláty.
Přendáme je na plech.
Těsto je lehce lepivé, proto je fajn ho na papíru rozvalovat po menších částech.
Na pracovní desku položíme ustřihnutý pečicí papír, dáme na něj část těsta. Pomocí prstů ho roztáhneme a pak válečkem nebo válcovou rovnou sklenicí vyválíme. Vezmeme další část těsta, položíme ji na prázdné místo na papír a opět rozválíme.
V místě spoje těsto prsty přimáčkneme k sobě a přejedeme válečkem. 
Moc netlačíme, těsto má snahu se trhat a lepit na váleček. 
Pomůže také, když si na těsto položíme kus pečicího papíru a přes něj ho rozvalujeme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 


Medový griliáš
  
  • Na pánvi smícháme nasekané ořechy s cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Přidáme máslo a med.
    Na mírném plameni zahříváme.

  • Promícháváme, dokud nejsou máslo a med rozpuštěné a cukr nezačne lehce karamelizovat. 
  • Čas na vypnutí nastane v momentě kdy se ořechy rozvoní a směs se zbarví do zlatohněda.
    Za 6 až 8 minut by mělo být hotovo.
    Pozor ale na přepálení, hrozí zhořknutí!

  • Jeden plech s rozváleným těstem položíme těsně k pánvi.
  • Teplý griliáš postupně, po lžících, nanášíme na rozválené těsto.
    Obrácenou stranou polévkové lžíce ho rychle, ale opatrně, abychom nepotrhali těsto, roztíráme.
    Pracujeme opravdu rychle, chladnutím směs tuhne!

  • Na jeden plát těsta spotřebujeme celé množství griliáše, druhý plát upečeme "nahatý".
  • Aby se nestalo, že neodhadneme tloušťku a griliáš nevyjde na pokrytí celého povrchu, při nandávání vytváříme po celé ploše plátu "ostrůvky", mezery mezi nimi vyplníme na konec.


Upečení

Těsto s griliášem se bude péct 9 až 10 minut.
Těsto bez okolo 8 minut.

  • Plech s těstem pokrytý griliášem vložíme do rozehřáté trouby.
  • Jakmile se kraje těsta zbarví dozlatova, je upečeno.
    Vyndáme z trouby.

  • Dáme péct těsto bez griliáše.
  • Opět, jakmile se těsto zbarví do zlatova, je hotovo.
    Vyndáme.

  • Ihned po vyndání z trouby stáhneme upečené pláty i s pečicím papírem z plechu.
  • Necháme je na rovném povrchu vychladnout.
    Po upečení jsou pláty měkké, ale postupně ztvrdnou, to je v pořádku.
    Proto ale dáme opravdu pozor, abychom je položili na rovnou plochu, aby neztvrdly ve zvlněném tvaru, při další manipulaci by praskaly.


Naplnění

  • Upečený studený plát těsta bez griliáše dáme i s pečicím papírem zpět na studený plech.
  • Plech můžeme přiložit těsně ke hraně pracovní plochy a placku na něj stáhnout.
    Do hrnku nalijeme 2 polévkové lžíce rumu, mašlovačkou celé množství rozetřeme na povrch plátu.
    Na rumem provlhčený plát rovnoměrně rozetřeme krém.

  • Plát s ořechy opatrně uvolníme z pečicího papíru.
  • Mezi papír a plát vsuneme ruce dlaněmi nahoru.
    Položíme ho na krém a lehce přimáčkneme.

Plech s medovými řezy přetáhneme fólií nebo alobalem a odložíme do chladna.
Za jeden den změknou, můžeme je nakrájet a podávat.


TIP!  Při použití polovičního množství surovin na náplň budou řezy méně syté. 
Můžeme je nakrájet na menší kousky a podávat jako vánoční nebo velikonoční cukroví.  









Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Nedávejte si to na pečící papír, jenom plech dobře vymažte máslem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že by to urychlilo práci před pečením, na druhou stranu, po upečení se díky pečicímu papíru s plackami lépe manipuluje. Každopádně, příště vyzkouším s vymazáním plechu. Díky :-)

      Vymazat
  2. Toto je v podstatě stejný recept jako jsem dostala od známé, u které jsem to jedla a bylo to výborné. Pouze jsem se teď vyděsila, že se hotové řezy mají nechat 2 dny odležet. Ježíši, to přeci není s dvěma mlsnými chlapy teoreticky ani prakticky možné. Syn se těší, že to dnes uděláme, už mu to slibuji jak dlouho a pak by měl 2 dny čekat? Obávám se, že nevydržím odolávat ani do večera, natož 2 dny. Jinak chválím celkový popis i foto tohoto receptu. Já to tak dokonale vysvětlené nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji hodně trpělivosti v bránění řezů! Někdy je to bojový úkol.
      Na druhou stranu, pokud 2 - 3 kousky neuhájíte, chlapi budou mít srovnání a příště budou věřit, že je lepší počkat.
      Ať chutná!

      Vymazat
  3. Dobrý den, máte úžásné recepty! Všechny vypadají tak skvěle. Začnu tímhle a určitě se mně podaří někdy všechny skusit. Tak hodně štěstí ve Vaší práci, jde Vám to! Jen tak dále:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za velice milý komentář!
      S těmito řezy určitě sklidíte velký úspěch, když je někam přinesu, zmizí rychlostí blesku :-). Jen to chce opravdu nechat rozležet.
      Tak ať se povedou!
      Doufám, že se Vám podle receptů bude dobře vařit a péct. A budu ráda, když mně své postřehy napíšete, díky!
      Dobrou chuť :-)

      Vymazat