sobota 18. března 2017

Pohankový salát s tuňákem

Pohankový salát s tuňákem


  • 340 g konzervovaného tuňáka v oleji (celého, ne kousky!)
  • 250 g pohanky
  • 100 g silnostěnné papriky
  • 100 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • šťávy z citronu, olivový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- pohanku uvařit v osolené vodě podle návodu, scedit, nechat vychladnout
- smíchat s pokrájenou cibulí a paprikou, utřeným česnekem, citronovou šťávou, nescezeným tuňákem a sójovou omáčkou
- vmíchat cukr, sůl, pepř a olivový olej
.

Zdravý salát k obědu nebo večeři.


Příprava

Pohanku v hrnci zalijeme jedním a půl litrem vody.
Vmícháme jednu vrchovatou čajovou lžičku soli.
Pohanku uvaříme podle návodu na sáčku.
Scedíme ji, necháme vychladnout.
Váha uvařené pohanky bude přibližně 1000 gramů.

Sloupnutou cibuli a papriku nakrájíme na tenké proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme.


Smíchání a dochucení

  • V míse smícháme pohanku, sójovou omáčku, šťávu z citronu, cibuli, papriku a utřený česnek.
  • Přidáme tuňáka i s olejem, necedíme ho a nekrájíme, tuňákové maso se mícháním rozpadne na kousky.
    Pokud narazíme na konzervu, kde je oleje příliš, část ho odlijeme.
    A příště se podíváme po lepší značce, která konzervuje tuňáka a ne olej.

  • Vmícháme čajovou lžičku soli a pepře.
  • Chuť můžeme zvýraznit přidáním zarovnané polévkové lžíce cukru.
    Salát na závěr promícháme s 8 až 10 polévkovými lžícemi olivového oleje.
    Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem nebo citronovou šťávou.

Tuňákový salát s pohankou podáváme s pečivem.
Na talíři ho  můžeme zakápnout olivovým olejem.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat