sobota 18. března 2017

Pohankový salát s tuňákem

Pohankový salát s tuňákem


  • 250 g pohanky
  • 340 g konzervovaného tuňáka v oleji (celého, ne kousky!)
  • 100 g silnostěnné papriky
  • 100 g cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 3 - 4 čajové lžičky šťávy z citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Jak na to  

- pohanku uvařit v osolené vodě podle návodu, zcedit, nechat vychladnout
- smíchat s pokrájenou cibulí a paprikou, utřeným česnekem, citronovou šťávou, nezcezeným tuňákem a sójovou omáčkou
- vmíchat cukr, sůl, pepř a olivový olej
.

Zdravý salát k obědu nebo večeři.


Příprava

Pohanku dáme do hrnce, zalijeme ji 1500 mililitry vody.
Vmícháme 1 vrchovatou čajovou lžičku soli.

Pohanku uvaříme podle návodu na sáčku.
Zcedíme ji, necháme vychladnout.
Váha uvařené pohanky bude přibližně 1000 gramů.

Sloupnutou cibuli a papriku nakrájíme na tenké proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme.


Smíchání a dochucení

V míse smícháme pohanku, sójovou omáčku, šťávu z citronu, cibuli, papriku a utřený česnek.

Přidáme tuňáka i s olejem.
Necedíme ho a nekrájíme, tuňákové maso se mícháním rozpadne na kousky.
Pokud narazíme na konzervu, kde je oleje příliš, část ho odlijeme. 
A příště se podíváme po lepší značce, která konzervuje tuňáka a ne olej.

Vmícháme čajovou lžičku soli a pepře.
Chuť můžeme zvýraznit přidáním zarovnané polévkové lžíci cukru.

Salát na závěr promícháme s 8 až 10 polévkovými lžícemi olivového oleje.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem nebo citronovou šťávou.

Tuňákový salát s pohankou podáváme s pečivem.
Na talíři ho  můžeme zakápnout olivovým olejem.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat