pátek 1. května 2015

Zapečený lilek - Melanzane alla parmigiana

Lilek zapečený s mozzarellou, rajčaty a parmazánem - Melanzane alla parmigiana 

Pečeno v míse o rozměrech 23 x 18 x 7 centimetrů.

  • 850 - 900 g lilku (3 střední)
  • 850 ml sekaných loupaných rajčat (2 konzervy)
  • 250 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g hladké mouky
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 - 3 čajové lžičky cukru
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • čerstvá bazalka
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
- osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
- vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
- plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
- na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
- na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
- vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
- péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
.


Tahle úprava lilku nemá chybu. Myslím, že i zarytí odpůrci zeleninových jídel si kousek přidají :)

Lilky opláchneme, osušíme a zbavíme sťopek.
Podélně nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky, každý velice zlehka osolíme.
Rozložíme na síto nebo prkýnko a necháme 30 - 60 minut takzvaně vypotit.
Lilek se zbaví vody a s ní i lehké nahořklosti.



Připravíme rajčatovou omáčku.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Na pánev nalijeme 3 polévkové lžíce olivového oleje, nasypeme cibuli. Na mírném ohni promícháváme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme, po 10 minutách přidáme k cibuli.
Po minutě vlijeme celý obsah konzerv se sekanými rajčaty, vmícháme půl čajové lžičky soli, mletý pepř, skořici, tymián a 1 - 3 čajové lžičky cukru.
Množství cukru volíme podle chuti rajčat, někdy jsou nevýrazná.
Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum. Za občasného promíchání vaříme nezakryté 15 - 20 minut. Omáčka lehce zhoustne.
Odstavíme.



Plátky vypoceného lilku pokládáme na papírovou utěrku, důkladně osušíme.
Je fajn vložit je mezi dva kusy utěrky a s mírným tlakem po nich přejet malým válečkem.



Do talíře nasypeme hladkou mouku, na pánev nalijeme do centimetrové výšky olivový nebo slunečnicový olej.
Pokud budeme pracovat na 2 pánvích současně, ušetříme spoustu času.
Každý plátek zlehka obalíme v mouce, oklepeme, aby přebytečná mouka opadala a nepřipalovala se.
Z obou stran opečeme dozlatova.
Ihned po vyndání z pánve pokládáme na papírovou utěrku, po 2 - 3 vteřinách obrátíme, vsákne se přebytečný tuk.
Je tedy fakt, že spotřeba papírových utěrek při přípravě není malá.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky, parmazán nastrouháme, natrháme lístky bazalky.
Na dno pekáčku nebo zapékací mísy rozetřeme malé množství rajčatové omáčky.
A začneme vrstvit.
Narovnáme opečené plátky lilku, na ně vrstvu omáčky, pak kolečka mozzarelly, zlehka zasypeme parmazánem a pohodíme pár lístků bazalky.
A znovu, dokud vše nespotřebujeme - lilek, omáčka, mozzarella a parmazán, lístky bazalky.
Na poslední vrstvu lilku dáme zbytek omáčky a posypeme parmazánem.
Mozzarellu a bazalku už nedáváme.
Nezakryté pečeme 40 - 45 minut.





 Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Jojo tohle mňamka, jedno z našich nej oblíbenějších jídel. Děláme ho ještě s cuketou, což mi asi o fous vyhovuje víc jak je cuketa výraznější a tvrdší o maličko. Bývalý kolega ital zase říkal obalit lilkové plátky jako řízek,ale to mi tedy nechutnalo :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak z cuketou musím vyzkoušet, díky za tip!

      Vymazat