pátek 30. května 2014

Žravé řezy

Ovocné řezy zvané žravé


Rozpis pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů. 


Těsto na piškot
  • 180 g cukru krupice
  • 5 ks větších vajec
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozkrojený citron na vymazání mísy pro šlehání sněhu
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání plechu
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání plechu

Smetanová náplň
  • 200 g  40% šlehačky (1 kelímek)
  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 2x 314g konzerva kompotovaného ovoce (mandarinky, ananas, jahody ..)
  • 50 g cukru moučky

Pudingová poleva
  • 2 ks vanilkového pudingu
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • zcezená šťáva z kompotů doplněná vodou na 750 ml

Jak na to  

- ušlehat žloutky s cukrem, přidat horkou vodu a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva
- ušlehat tuhý sníh, opatrně vmíchat k připraveným žloutkům
- směs rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- 5 minut péct při 180 °C , teplotu snížit na 150 °C, dopéct 5 - 7 minut
- zakysané smetany smíchat s cukrem moučkou a pokrájeným zcezeným ovocem, spojit s dotuha vyšlehanou šlehačkou, natřít na vychladlý piškot
- šťávu z kompotu dolít studenou vodou na 750 ml, smíchat s pudingem a cukrem, povařit
- po částečném vychladnutí nalít na moučník
.

Jednoduchá geniální klasika s opravdu výstižným názvem. 

Nejdříve rozděláme konzervy s kompotem, aby mělo ovoce dostatek času na okapání.
Na hrnec posadíme cedník, nalijeme celý obsah plechovek.
V žádném případě šťávu z kompotu nevyléváme, budeme ji potřebovat!


Plech potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Připravíme 2 mísy.
Tu, ve které budeme šlehat sníh, vytřeme půlkou citronu.
Naváženou mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva.
Můžeme připravit i z mouky polohrubé.
Smetanu nevyndáváme z lednice, pro ušlehání ji potřebujeme mít co nejvíce studenou. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pečlivě oddělíme bílky od žloutků, bílky dáváme do mísy vytřené citronem.
Ke žloutkům přisypeme cukr a pomocí ručního robotu vyšleháme do hustší světlé hmoty. Zabere nám to okolo 4 minut.
Otáčky snížíme na minimum, nejdříve vešleháme hodně teplou vodu a pak po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Pečlivě omyjeme a osušíme šlehací metly, k bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat. Nejdříve na malé otáčky, postupně můžeme přidávat na rychlosti.
Za 8 - 10 minut budeme mít hotový tuhý sníh.
Ihned lehce vmícháme ke žloutkovému základu.
U piškotových těst je jemnost a rychlost důležitá. 
Ušlehaný sníh hned zpracujeme, potřebujeme udržet uvnitř co nejvíce vzduchu. Díky němu moučník při pečení vyběhne a bude kyprý.



Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a ihned dáme péct do rozehřáté trouby.
Po 5 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
Celkem pečeme 10 - 12 minut.
Správně upečený piškot bude zbarvený dozlatova, lehce se bude odtahovat od stěn plechu. Pokud do středu zapíchneme špejli, bude po vytažení čistá, bez kousků neupečeného těsta.
Necháme vychladnout.


Připravíme náplň.
Dobře okapané ovoce nakrájíme nadrobno.
Do mísy dáme zakysanou smetanu. Použijeme 15% nebo 20%. Přidáme prosetý cukr moučku a ovoce, dobře rozmícháme.
Z lednice vyndáme smetanu, nalijeme do mísy. Při středních otáčkách šleháme dotuha.
Za 3 - 4 minuty bude šlehačka hotová.
Hlídáme, abychom z ní přešleháním nevyrobili máslo! Bylo by výborné, ale to teď nepotřebujeme.



Hotovou šlehačku zlehka vmícháme k zakysané smetaně smíchané s ovocem.
Potřeme upečený vychladlý piškot.
Rozmažeme ho až těsně ke krajům, aby nebyly mezi piškotem a plechem mezery. Natekla by do nich poleva.
Odložíme do chladna.


Připravíme polevu.
Ke zcezené šťávě z kompotu dolijeme studenou vodu na celkové množství 750 mililitrů. Vmícháme puding a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu, na mírném ohni 2 minuty povaříme.
Odstavíme, necháme částečně vychladnout, promícháváme.
Ideální teplota pro další použití je 50 - 55 °C.
Nalijeme na moučník, stěrkou rozetřeme.
Pokud bychom polevu nalili příliš horkou, smíchala by se smetanovou náplní, pokud by už byla hodně zchladlá, nešla by rozetřít, ihned by ztuhla a povrch by byl hodně hrbolatý.
V chladu necháme ztuhnout a rozležet.






TIP!  Do mouky můžeme vmíchat 1 čajovou lžičku kurkumy, piškot bude mít lepší barvu.

TIP!!  Ovoce místo pokrájení a smíchání se smetanou na rozetřenou náplň poklademe a zalijeme polevou.


 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Vypadají krásně, také děláme a moc nám chutnají. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji.
      Tyhle řezy nezklamou, jsou rychle hotové a mizí rychlostí blesku.

      Vymazat