pátek 30. května 2014

Žravé řezy

Řezy zvané žravé


Rozpis je pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů. 


Těsto na piškot

  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 5 ks větších vajec
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozkrojený citron na vymazání mísy pro šlehání sněhu
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Smetanová náplň

  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 200 g  40% šlehačky (1 kelímek)
  • 50 g cukru moučky
  • 2x 314g konzerva kompotovaného ovoce - mandarinky, ananas, jahody...


Pudinková poleva

  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • scezená šťáva z kompotů doplněná vodou na 750 ml


Jak na to  

- ušlehat žloutky s cukrem, přidat horkou vodu a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva
- do směsi jemně vmíchat ušlehaný tuhý sníh
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- 5 minut péct při 180 °C , teplotu snížit na 150 °C, dopéct 5 - 7 minut
- zakysané smetany smíchat s cukrem moučkou a pokrájeným scezeným ovocem, spojit s dotuha vyšlehanou šlehačkou, natřít na vychladlý piškot
- šťávu z kompotu dolít studenou vodou na 750 ml, smíchat s pudinkem a cukrem, povařit
- po částečném vychladnutí nalít a rozetřít
.

Jednoduchá geniální klasika s opravdu výstižným názvem. 


Příprava

Celý obsah konzervy nalijeme přes přes cedník do hrnce.
Ovoce necháme důkladně okapat.
Šťávu z kompotu nevyléváme, budeme ji potřebovat!

Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.

Připravíme 2 mísy, jednu z nich vytřeme rozpůleným citronem.
Plech lehce potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Piškotové těsto

  • Pečlivě oddělíme bílky od žloutků.
  • Bílky dáváme do mísy vytřené citronem, žloutky do té nevytřené.

  • Do mísy ke žloutkům přisypeme cukr.
  • Čtyři až pět minut šleháme do hustší světlé hmoty.
    Otáčky snížíme na minimum, přidáme 5 lžic horké vody.
    Po částech přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
    Směs zatím odložíme stranou.

  • Ihned začneme připravovat sníh z bílků.
  • Důkladně omyjeme a osušíme šlehací metly.
    K bílkům přidáme špetku soli.
    Začneme šlehat na nízké otáčky, po 2 až 3 minutách je můžeme začít zvyšovat.
    Za 8 až 10 minut budeme mít hotový tuhý sníh.

  • Ihned ho jemně a po částech vmícháme do směsi našlehaných žloutků a mouky.
  • U piškotových těst je jemnost a rychlost důležitá, potřebujeme uvnitř udržet co nejvíce vzduchových bublinek. Díky nim korpus při pečení vyběhne a bude nadýchaný.


Upečení piškotového korpusu

Těsto ihned rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech.
A hned ho dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Po 5 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
  • Celkem pečeme 10 až 12 minut
Správně upečený piškot bude zbarvený dozlatova, lehce se bude odtahovat od stěn plechu.
Pokud do středu zapíchneme špejli, bude po vytažení čistá, bez kousků přilepeného těsta.

Upečený piškot necháme vychladnout.


Smetanová náplň

  • Dobře okapané ovoce nakrájíme nadrobno.
  • V míse ho smícháme se zakysanou smetanou a prosetým cukrem moučkou.

  • Z lednice vyndáme smetanu, nalijeme ji do studené mísy.
  • Při středních otáčkách ji ušleháme do tuha.
    Za 3 až 4 minuty bude šlehačka hotová.
    Hlídáme, abychom z ní přešleháním nevyrobili máslo! Bylo by sice výborné, ale to teď nepotřebujeme.

  • Šlehačku zlehka vmícháme k zakysané smetaně smíchané s ovocem.
  • Směsí potřeme vychladlý piškotový plát.
    Roztíráme ji až těsně ke krajům, aby nebyly mezi piškotem a plechem mezery.
    Natekla by do nich pudinková poleva.


Pudinková poleva

  • Scezenou šťávu z kompotu dolijeme studenou vodu na celkové množství 750 mililitrů.
  • Vmícháme do ní oba pudinky a cukr.
    Za stálého míchání přivedeme k varu.
    Na mírném plameni 2 minuty povaříme.

  • Odstavíme, polevu za častého promíchávání necháme částečně zchladnout, ideálně na teplotu 50 až 55 °C.
  • Pudinkovou směs nalijeme na smetanovou vrstvu, stěrkou ji rychle opatrně rozetřeme.
    Pokud bychom polevu nalili na směs ovoce a smetany příliš horkou, smíchala by se s ní.
    Na druhou stranu, pokud by už byla hodně zchladlá, nešla by rozetřít, ihned by ztuhla a povrch by byl příliš hrbolatý.

Řezy necháme před rozkrájením v chladu ztuhnout.


TIP!  Do mouky můžeme vmíchat 1 čajovou lžičku kurkumy, piškot bude mít lepší barvu. 
Ovoce místo pokrájení a smíchání se smetanou urovnáme na rozetřenou smetanovou náplň a pak zalijeme polevou.
Samozřejmě lze použít i jiný pudink než vanilkový, ideálně s takovou příchutí, jako je vybrané ovoce.








4 komentáře:

  1. Vypadají krásně, také děláme a moc nám chutnají. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji.
      Tyhle řezy nezklamou, jsou rychle hotové a mizí rychlostí blesku.

      Vymazat
  2. SUOROVĚ PODANÝ RECEPT.

    OdpovědětVymazat