úterý 27. května 2014

Křehký tvarohovocitronový koláč

Křehký tvarohový koláč s citronem


Pečeno v nízké kulaté dortové formě o průměru 23 centimetry.


Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 60 g cukru moučky
  • 2 - 3 polévkové lžíce studeného mléka
  • 1 čajová lžička čerstvé kůry z citronu
  • 1 žloutek
  • kousek másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Náplň

  • 500 g tvarohu (2 kostky)
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 2 cl rumu (2 polévkové lžíce)
  • 2 citrony
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Na potření těsta ve formě

  • 2 - 3 polévkové lžíce citronové marmelády nebo povidel


Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem a citronovou kůrou, rychle zapracovat studené rozkrájené máslo, mléko a žloutek
- zabalit, nechat v chladu odpočinout
- smíchat suroviny na náplň
- vyválet kruh, přenést do lehce vymazané a vysypané formy, ze zbytku těsta připravit tvary na ozdobení 
- spodek několikrát propíchnout vidličkou a potřít marmeládou nebo povidly, rozetřít tvarohovou náplň
- ozdobit vykrájenými tvary a plátky citronu obalenými ve třtinovém cukru, těsto lehce potřít rozšlehaným vajíčkem
- péct cca 50 minut při 160 °C, vypnout, po 10 minutách vyndat z trouby
.

Těsto

Z dobře omytého citronu najemno nastrouháme kůru.
Strouháme jen vrchní žlutou část, ta bílá je hořká.
Vajíčko opatrně rozklepneme, oddělíme žloutek od bílku.
Studené máslo nakrájíme na menší kostky.

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Smícháme ji cukrem a kůrou z citronu.
    Na mouku do mísy přidáme žloutek, 2 polévkové lžíce studeného mléka a kostky studeného másla.

  • Máslo rozkrajujeme do mouky nožem na stále menší a menší kousky.
  • Nakonec studenýma rukama rychle dohromady zpracujeme.
    Těsto zabalíme do alobalu nebo folie, dáme ho na minimálně 30 minut do lednice.

Rychlost je v případě křehkého těsta důležitá, dlouhým zpracováním se máslo od rukou hodně zahřívá, roztéká a vsakuje do mouky, těsto se pak trhá a lepí. 
Křehké těsto nevyžaduje žádné dlouhé a pečlivé zpracování. Je žádoucí, aby máslo nebylo v těstě zcela zpracované, aby v něm zůstaly viditelné miniaturní kousky. 



Náplň

Jeden citron pečlivě omyjeme a osušíme.
Nastrouháme kůru, budeme jí potřebovat vrchovatou čajovou lžičku.
Strouháme jen vrchní žlutou část, ta bílá je hořká!
Ostrouhaný citron rozkrojíme a vymačkáme.
Šťávy budeme potřebovat 5 centilitrů, což je zhruba 5 polévkových lžic.

V míse dobře smícháme tvaroh s cukrem krupicí, rumem, vejci, žloutkem, citronovou kůrou a šťávou.
Pokud máme vanilkový lusk, rozřízneme ho a nožem stáhneme zrníčka.
Vmícháme je do tvarohu.
Nebo místo vanilkových zrníček použijeme vanilkový extrakt. 


Příprava pečení

Formu jemně potřeme kouskem másla a vysypeme ji hrubou moukou.
Přebytečnou mouku, která se na stěny nepřilepila, vyhodíme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Odpočinuté těsto vyválíme na mírně pomoučněné pracovní desce do tvaru kruhu o průměru větším přibližně o 6 centimetrů než je průměr formy.
  • Vyvalujeme jemně, na těsto moc netlačíme.
    Mouky na podsypání použijeme opravdu miniaturní množství, aby se jí co nejméně dostalo do těsta. Pokud se těsto trhá, vyválíme ho mezi dvěma archy pečicího papíru.
    Trhání na krajích nevadí, trhliny k sobě zmáčkneme
    .

  • Vyválené těsto volně namotáme na váleček, přeneseme ho nad formu a rozmotáme.
  • Prsty ho lehce přitlačíme na dno a stěny formy.
    Váleček před tím můžeme "pohladit" pomoučněnou rukou, aby se na něho těsto nepřilepilo.
    Přes hranu formy zůstane část těsta viset směrem ven.

  • Přes těsto na hraně formy přejedeme válečkem.
  • Tím se přebytečné těsto o kraje formy odřízne, bude hezky zarovnané.
    Z odpadlého těsta připravíme tenké pásky na mřížku nebo vykrojíme malé tvary lístků, koleček...
    Nožem nebo špejlí je dozdobíme.


Naplnění

Druhý citron omyjeme a osušíme, pečlivě z něho odstraníme kůru.
Nakrájíme ho na plátky. 
Důkladně odstraníme i zbytky bílé části kůry, která je hořká. 

Těsto na dně formy na několika místech propícháme vidličkou.
Zabráníme tím vyboulení při pečení.
Potřeme ho tenkou vrstvou citrusové marmelády nebo povidel.
Pokud nemáme po ruce marmeládu či povidla, tento krok můžeme vynechat.
Nebo je nahradíme potřením prošlehaného bílku.

Pokud budeme koláč zdobit vykrájenými kousky, lehce pomažeme okraje těsta rozšlehaným vajíčkem nebo jen bílkem nebo vodou a tvary urovnáme.
Pečením se ozdoby přilepí, budou tak lépe držet.

Do formy na těsto nalijeme a rozetřeme tvarohovou náplň.
Plátky citronu obalíme z obou stran ve třtinovém cukru, společně se zbytky vykrájených tvarů je položíme na náplň.
Povrch jednotlivých kousků těsta nebo mřížky můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem.


Upečení

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Teplotu ihned snížíme na 160 °C.
  • Po 50 minutách troubu vypneme, ale neotvíráme ji.
  • Ještě 10 minut necháme koláč před vyndáním dojít.

Koláč necháme před krájením vychladnout.






TIP!  Pokud se těsto při rozvalování trhá, v žádném případě do něho nepřidáváme mouku.
Po upečení by byl koláč tvrdý, ztratil by křehkost.
Pomůžeme si pečicím papírem nebo potravinářskou folií. Ustřihneme kus, položíme na něj těsto, zakryjeme druhým kusem a rozválíme.
Pomocí prstů ve formě upravíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat