úterý 27. května 2014

Křehký tvarohovocitronový koláč

Křehký tvarohovocitronový koláč


Pečeno v nízké kulaté dortové formě o průměru 23 centimetry.


Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička čerstvé kůry z citronu
  • 1 žloutek
  • 150 g másla nebo Hery
  • 2 - 3 polévkové lžíce studeného mléka
  • kousek másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Náplň
  • 500 g tvarohu (2 kostky)
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 cl rumu (2 polévkové lžíce)
  • 1 čajová lžička čerstvé kůry z citronu
  • 5 cl čerstvé šťávy z citronu (5 polévkových lžic)
  • 80 g cukru krupice
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Na potření těsta ve formě
  • 2 - 3 polévkové lžíce citronové marmelády nebo povidel (nemusí být)

Na dokončení
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 citron  


Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem a citronovou kůrou, rychle zapracovat studené rozkrájené máslo, mléko a žloutek
- zabalit, nechat v chladu odpočinout
- smíchat suroviny na náplň
- vyválet kruh, přenést do lehce vymazané a vysypané formy, ze zbytku těsta připravit tvary na ozdobení 
- spodek několikrát propíchnout vidličkou a potřít marmeládou nebo povidly, rozetřít tvarohovou náplň
- ozdobit vykrájenými tvary a plátky citronu obalenými ve třtinovém cukru, těsto lehce potřít rozšlehaným vajíčkem
- péct cca 50 minut při 160 °C, vypnout, po 10 minutách vyndat z trouby
.

V míse smícháme prosetou mouku, cukr a jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Studené máslo nakrájíme na kousky. Společně se žloutkem a 3 polévkovými lžícemi studeného mléka přidáme do mísy a rukama rychle dohromady zpracujeme.
Rychlost je v případě křehkého těsta důležitá, dlouhým zpracováním se máslo od rukou hodně zahřívá, těsto se pak trhá a lepí. Klidně můžeme místy v těstě nechat malé kousky másla.
Zabalíme do alobalu nebo folie, dáme na 30 minut do lednice.


Připravíme náplň - všechny suroviny dobře promícháme.
Oloupaný citron nakrájíme na plátky.
Důkladně odstraníme i zbytky bílé části kůry, která je hořká.
Formu jemně potřeme kouskem másla a vysypeme hrubou moukou. Přebytečnou mouku, která se na stěny nepřilepila, vyhodíme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Odpočinuté těsto vyválíme na mírně pomoučněné pracovní desce do tvaru kruhu o průměru přibližně o 6 centimetru větším než je průměr formy. Vyvalujeme jemně, na těsto moc netlačíme.
Vyválené těsto volně namotáme na slabě pomoučněný váleček, přeneseme nad formu a rozmotáme. Prsty lehce přitlačíme na dno a stěny.
Přes kraje formy přejedeme válečkem, odpadlé přebytečné těsto dáme stranou.


Ze zbytku těsta připravíme tenké pásky na mřížku nebo vykrojíme malé tvary lístků, koleček .... Nožem nebo špejlí dozdobíme.


Těsto na dně formy na několika místech propícháme vidličkou.
Zabráníme tím vyboulení při pečení.
Potřeme tenkou vrstvou citrusové marmelády nebo povidel.
Tento krok můžeme vynechat.
Pokud budeme zdobit vykrájenými kousky, pomažeme těsto u horního okraje lehce rozšlehaným vajíčkem nebo vodou, aby tvary dobře držely.
Naskládáme podle vlastní fantazie.
Nalijeme a rozetřeme tvarohovou náplň.
Plátky citronu obalíme z obou stran ve třtinovém cukru, položíme na náplň společně se zbytky vykrájených tvarů nebo poskládáme mřížku.



Povrch jednotlivých kousků těsta nebo mřížky můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem.
Dáme péct, teplotu ihned snížíme na 160 °C.
Po 50 minutách troubu vypneme, neotvíráme, ještě 10 minut necháme koláč před vyndáním dojít.



TIP!  Pokud se těsto při rozvalování trhá, v žádném případě nepřidáváme mouku. Po upečení by byl koláč tvrdý, ztratil by křehkost.
Pomůžeme si potravinářskou folií. Ustřihneme kus, jemně poprášíme moukou, položíme těsto, které také lehce posypeme. Zakryjeme druhým kusem folie a rozválíme. Pomocí prstů ve formě upravíme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat