pátek 21. března 2014

Brambory pečené s rozmarýnem a sýrem

Brambory pečené s rozmarýnem a sýrem


  • 10 menších brambor
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • rozmarýn (ideálně čerstvý)
  • 100 g sýra (Ementál, Gouda, Čedar  ..... )
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- brambory uvařit, nožem nakrojit mřížku, rozmáčknout
- lehce polít olivovým olejem, osolit, posypat paprikou, pepřem a rozmarýnem
- péct 15 - 20 minut při 220 °C
- posypat strouhaným sýrem, zvýšit teplotu na 250 °C, dopéct dozlatova
.

Brambory dobře omyjeme, neoloupané a nepokrájené dáme do osolené vody, přisypeme kmín. Uvaříme doměkka.
Pozor na rozvaření, stále musí dobře držet tvar.
Zcedíme, necháme lehce zchladnout. 

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Brambory nakrojíme ostrým nožem do mřížky, ale zcela nedokrojíme. Spodek musí zůstat vcelku, aby se brambora nerozpadla.
Lehce dlaní rozmáčkneme.


Vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
Každou bramboru jemně polijeme olivovým olejem, osolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem, sladkou mletou paprikou a kousky čerstvého rozmarýnu.
Nebo použijeme jinou oblíbenou kombinaci bylinek a koření. 


Vložíme do horní třetiny trouby.
Po 15 - 20 minutách budou brambory opečené, posypeme strouhaným sýrem.
Vrátíme zpět do trouby, zvýšíme teplotu na 250 °C a pečeme ještě 5 - 8 minut.
Podáváme jako přílohu k masům nebo samostatně, doplněné dresinkem, jako předkrm nebo večeři.








Přejít na seznam receptů




6 komentářů:

  1. wow jednoduché a nádherné :) hned bych si dala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, tady se opět potvrzuje, že v jednoduchosti je krása!

      Vymazat
  2. Tak to nemá chybu,vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. Recept zaujal, vyskúšala a mal úspech.Určite budeme robiť častejšie.Mooooc dobréééééé,doporučujem!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost z úspěchu! Díky za vyzkoušení a milý komentář!

      Vymazat