pondělí 18. listopadu 2013

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou a sýrem

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou slaninou a sýrem s modrou plísní


  • hlávka kapusty (cca 1000 g)
  • 5 větších brambor (700 g)
  • 300 g anglické slaniny
  • 1 větší cibule (130 g)
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g sýra s modrou plísní
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • malý kousek másla
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit 
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20  minut
.

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky, dáme vařit do osolené vody, přidáme kávovou lžičku kmínu.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme, nožem zmáčkneme a nakrájíme na plátky.
Kapustu zbavíme vnějších listů, rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál.
Nakrájíme na menší kousky.




V hrnci zahřejeme olej/sádlo, přidáme cibuli, okolo 4 minut zvolna restujeme, mícháme.
Přidáme česnek, minutu necháme rozvonět.
Přisypeme nakrájenou kapustu, podlijeme 100 - 200 mililitry vody.
Osolíme a opepříme.
Zhruba 10 minut dusíme zakryté na mírném plameni doměkka, občas promícháme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Anglickou slaninu nakrájíme na kostky.
Zapékací mísu/pekáč vymažeme máslem.
Stačí malým nerozpuštěným kouskem potřít dno.
Nasypeme zcezené uvařené brambory, podušenou kapustu a nakrájenou anglickou slaninu, přisypeme lžičku kmínu.
Promícháme, podle chuti přisolíme, přidáme pepř.
Klidně můžeme přidat i jiné koření, například majoránku, chilli, papriku ...
Na povrch nasypeme kostky sýra.
Na 15 - 20 minut dáme zapéct do trouby.





TIP! Místo anglické slaniny můžeme použít uzené maso nebo dobrou uzeninu.

Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. To vypadá taaak dobře, myslím, že by to šlo i s růžičkovými kapustičkami, v každém případě to musí být dobrota, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě:), s růžičkovou to bude také výborné! Doufám, že bude chutnat!

      Vymazat
    2. Tak jak znám své dva hladové chlapy, tak chutnat bude určitě, kapusta je u nás oblíbená, tak vyzkoušíme i trošku jinou variantu úpravy. Jinak musím pochválit blog, zatím jsem jen tak maličko nakoukla (objevila jsem jej nedávno), ale chystám se ho pročíst. To bude inspirací na vaření :-)))

      Vymazat
  2. dostala jsem z toho všeho hlad, ale našla jsem inspiraci na sobotní chalupářský oběd. Krásné stránky, jen tak dál paní Nejedlá :-). Krásný prodloužený víkend Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, moc mě komentář potěšil, děkuji :). Také Vám přeji krásně strávený prodloužený víkend a dobrou chuť!

      Vymazat