čtvrtek 14. ledna 2016

Pečená cizrna

Pečená cizrna

Podle Marthy Stewart.


  • 500 g cizrny
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • sušené bylinky, koření
  • sůl


Jak na to  

- cizrnu namočit na 10 - 12 hodin, dolít vodu, vařit cca 35 minut doměkka, slít
- promíchat s olejem, péct 20 - 30 minut při 200 °C
- promíchat s oblíbeným kořením a bylinkami
.

středa 13. ledna 2016

Bůček na kysaném zelí a pivu

Bůček na kysaném zelí a pivu


  • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 200 ml piva
  • 30 g hladké mouky 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl


Jak na to  

- kostky bůčku zprudka krátce opéct, odložit, promíchat se solí, kmínem a česnekem
- na sádle z bůčku orestovat cibuli, v pekáči smíchat se zelím, navrch rozložit bůček
- na pánvi po cibuli promíchávat mouku, vmíchat papriku, zalít pivem, minutu povařit, nalít do pekáče
- péct zakryté při 180 °C, po cca 25 minutách odkrýt, posypat cukrem, zvýšit teplotu, dopéct 6 - 8 minut bez zakrytí
.

neděle 3. ledna 2016

Květák po indicku

Květák po indicku


Základ

  • hlávka květáku 
  • 300 - 350 ml oleje na smažení


Směs na obalení 

  • 250 ml vody
  • 70 g hladké mouky
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 40 g oloupaného zázvoru
  • 40 g koření garam masala (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř


Dresink

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hustého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
- smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
- ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
- na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
.