pondělí 26. března 2018

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub


  • 200 g smetany (30 a více procent)
  • 150 - 300 ml vody nebo vína
  • 50 - 60 g sušených hub
  • 35 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, bílý pepř, kmín


Jak na to  

- na másle a oleji zvolna restovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit světlou cibulovou jíšku
- přidat předem namočené scezené houby, osolit, opepřit, okmínovat
- po 2 - 3 minutách nalít 150 - 300 ml vody nebo vína, 10 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, vlít opatrně smetanu, přivést k varu, vypnout
.

neděle 25. března 2018

Pohankové karbanátky s mletým masem

Pohankové karbanátky s mletým masem


  • 1000 g mletého masa
  • 200 g mrazených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany
  • 125 g pohanky
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 5 polévkových lžic bramborového škrobu (2 + 3)
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce sušených nakládaných rajčat
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř, kmín
  • olej nebo sádlo na smažení


Jak na to

- propláchnutou pohanku minutu povařit, 30 minut nechat dojít
- dobře smíchat mleté maso se scezenou zchladlou pohankou, povoleným špenátem, nadrobno pokrájenými rajčaty a cibulí, utřeným česnekem, vejci, ústřicovou omáčkou, bramborovým škrobem, smetanou, solí, pepřem a kmínem

- tvarovat menší karbanátky, lehce zploštit, obalit v bramborovém škrobu
- smažit z obou stran do zlatova

,

neděle 18. března 2018

Dortíky z kefírového těsta

Dortíky z kefírového těsta
 

Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


Těsto

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu 


Poleva a dozdobení

  • 100 g čokolády, ideálně 70%
  • 75 ml 30% smetany
  • 25 g másla
  • marmeláda
  • ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované, ořechy, strouhaný kokos, máta, meduňka...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
- nechat vychladnout, vykrojit, rozříznout, natřít marmeládou
- na vrch nalít polevu, dozdobit ovocem, kokosem, ořechy...
.

neděle 21. ledna 2018

Adzuki polévka

Adzuki polévka

Pro zkrácení doby vaření je vhodné fazolky předem na pár hodin namočit!


  • 250 g fazolek Adzuki
  • 120 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 3 čajové lžičky kari koření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • zeleninový nebo kuřecí vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka a zakysaná smetana k podávání (nemusí být)


Jak na to  

- na pánvi rozehřát olej nebo sádlo, nasypat mouku, usmažit světlou jíšku
- nasypat fazolky a kořenovou zeleninu, po chvilce promíchávání přidat koření
- zalít vodou/vývarem, vařit do změknutí
- vmíchat utřený česnek a šťávu z citronu, podle potřeby osolit, opepřit nebo přidat kari koření
- na talíři ozdobit zakysanou smetanou a sekanou petrželkou nebo koriandrem
.

sobota 18. března 2017

Pohankový salát s tuňákem

Pohankový salát s tuňákem


  • 340 g konzervovaného tuňáka v oleji (celého, ne kousky!)
  • 250 g pohanky
  • 100 g silnostěnné papriky
  • 100 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • šťávy z citronu, olivový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- pohanku uvařit v osolené vodě podle návodu, scedit, nechat vychladnout
- smíchat s pokrájenou cibulí a paprikou, utřeným česnekem, citronovou šťávou, nescezeným tuňákem a sójovou omáčkou
- vmíchat cukr, sůl, pepř a olivový olej
.

sobota 11. března 2017

Roláda z vepřové kýty

Roláda z vepřové kýty s míchanými vejci, sušenými rajčaty a olivami


  • 750 g vepřové kýty vcelku
  • 80 g slaniny
  • 6 ks nakládaných černých oliv
  • 5 větších plátků šunky (nebo anglické slaniny nebo pancetty)
  • 3 velká vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 2 čajové lžičky nakládaných sušených rajčat
  • 1 větší cibule 
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso rozkrojit na plát, osolit a opepřit, rozložit na fólii, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- poklást šunkou, rozetřít míchaná vejce se slaninou, přidat pokrájená sušená rajčata a olivy
- zamotat do rolády, pomocí fólie utáhnout, dát zatuhnout/zpevnit do chladničky
- odstranit fólii, stáhnout provázkem, zprudka krátce opéct ze všech stran
- položit do pekáče, přidat výpek z pánve lehce zředěný vodou, posypat kmínem, česnekem a cibulí
- péct zakryté okolo 2 hodin při teplotě 150 °C, polévat výpekem, podle potřeby podlévat malým množstvím horké vody
.