Omáčka
- 100 g cibule (1 střední)
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 2x 390g konzerva cherry rajčat
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička rozmarýnu
- 1/4 čajové lžičky chilli (nemusí být)
- sůl, pepř
Masové kuličky
- 1000 g zadního hovězího
- 120 g cibule (1 větší)
- 4 polévkové lžíce 12% smetany
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 1 čajová lžička tymiánu,
- 1/4 čajové lžičky skořice
- 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 kávové lžičky chilli (nemusí být)
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka
- slunečnicový nebo olivový olej na smažení
Jak na to
- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.
- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.