pátek 31. srpna 2012

Gulášová polévka

Gulášová polévka


  • 350 g hovězí kližky nebo krku
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 250 g brambor (3 střední)
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 40 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 30 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, majoránka, kmín


Jak na to  

- na sádle/oleji nechat povolit slaninu, orestovat s cibulí
- krátce a zprudka osmahnout maso, podusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat protlak, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a papriku
- podlít, dusit doměkka, promíchávat, podle potřeby podlévat
- vodu vyvařit na tuk, nasypat mouku, opražit
- zalít vývarem, přidat pokrájené brambory a majoránku
- povařit do změknutí brambor
.

úterý 28. srpna 2012

Fazolky nakyselo

Fazolové lusky nakyselo se zakysanou smetanou (nebo na sladko)


  • 500 g fazolových lusků
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g zakysané smetany (nebo 30% ke šlehání)
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 60 g másla
  • 40 g polohrubé nebo hladké mouky
  • ocet, sůl, cukr, pepř


Jak na to  

- fazolové lusky pokrájet, blanšírovat je nebo povařit do měkka 
- na másle zesklovatět cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- vmíchat smetanu, přivést k varu, nasypat fazolky, prohřát, dochutit, vypnout
.

čtvrtek 23. srpna 2012

Hovězí na pivu Guinness a zázvoru

Hovězí na pivu Guinness


  • 500 g hovězí kýty
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 150 ml tmavého piva Guinness
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 50 ml čerstvé šťávy z pomeranče
  • 40 g zázvoru
  • 12 g hladké mouky (vrchovatá polévková lžíce)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší tlustostěnná paprika
  • oregano, bazalka, tymián
  • sůl, pepř 
  • zakysaná smetana pro servírování (nemusí být) 


Jak na to  

- nakrájené maso krátce zprudka osmahnout, dát do pekáče
- na pánev přilít olej, nasypat cibuli, 8 minut restovat, přidat česnek a zázvor, 2 minuty restovat
- přidat papriky, 5 minut dusit, zasypat moukou, minutu restovat
- zalít pivem, minutu promíchávat, nalít vývar a rajčata
- osolit, opepřit, ev. přidat sušené bylinky, 2 minuty povařit
- maso promíchat s obsahem pánve, přidat šťávu z pomeranče a svazek bylinek
- péct zakryté 15 minut při 180 °C a cca 60 minut při 150 °C doměkka
- 10 - 15 minut dopéct odkryté při 180 °C
.

čtvrtek 16. srpna 2012

Cibulačka - Soupe à l'oignon

Cibulačka - tradiční francouzská polévka


  • 1000 ml hovězího nebo drůbežího vývaru nebo bujonu nebo vody
  • 600 g cibule 
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g tvrdého sýra (Gruyére, Ementál, Beaufort, Comté, Abondance)
  • 70 g másla
  • 20 g  hladké mouky (1 polévková lžíce)
  • 5 cl koňaku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano
  • bílá bageta
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.

středa 15. srpna 2012

Bábovka mandlová

Bábovka, tentokrát mandlová


  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
  • 200 ml 12% smetany
  • 180 g cukru krupice
  • 50 ml mandlového likéru (např. Amaretto nebo Barbero)
  • 30 g nasekaných mandlí
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy 


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle
- vmíchat smetanu, vejce, olej, Amaretto, extrakt, šťávu z citronu
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 20 minut při 180 °C a 30 - 40 minut při 150 °C
.

Čokoládový dort

Čokoládový dort


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 23 centimetrů.


Korpus

  • 180 g cukru krupice
  • 170 g másla
  • 150 ml bílého jogurtu 
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g 70% čokolády
  • 3 celá vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání formy


Poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla 


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- rozpustit čokoládu ve vodní lázni
- v jiné míse utřít máslo s cukrem, po jednom všlehat vejce, přidat jogurt se zchladlou čokoládou
- po částech vmíchat mouku
- nandat do vymazané a vysypané formy, péct 20 minut při 180 °C a 20 minut při 150 °C
- 15 minut nechat v pootevřené troubě
- na polevu rozpustit čokoládu ve vodní lázni, smíchat s máslem a smetanou
- po částečném zchladnutí potřít studený korpus
.