středa 3. prosince 2014

Drobenka

Drobenka neboli žmolenka neboli posypka


Rozpis je na posypání koláče pečeného na plechu velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • na špičku nože soli


Jak na to  

- v míse jemně a rychle konečky prstů mačkat/žmoulat kostičky studeného másla, cukr, sůl a mouku
- před posypáním nechat ztuhnout v lednici
.

pondělí 1. prosince 2014

Nutellový nepečený cheesecake

Nutellový nepečený cheesecake


Rozpis pro kulatou otvírací formu s pantem o průměru 22 centimetrů.


Korpus

  • 260 g Bebe sušenek (nebo jiných oblíbených)
  • 80 g másla
  • 20 g jemně strouhaných jader vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce Nutelly


Krém

  • 400 g Nutelly
  • 400 g Mascarpone
  • 40 g cukru moučky


Posyp

  • 80 g rozsekaných jader vlašských ořechů


Jak na to  

- rozdrtit sušenky, pokapat rumem, zpracovat s jemně nastrouhanými ořechy, změklým máslem a polévkovou lžící Nutelly
- upěchovat do formy, dát do lednice
- na krém smíchat Nutellu, Mascarpone a cukr moučku, natřít na ztuhlý sušenkový základ
- posypat hruběji nasekanými vlašskými ořechy
- nechat ztuhnout v lednici
.

neděle 30. listopadu 2014

Kynutý mřížkový koláč s ovocem a zakysanou smetanou

Kynutý mřížkový koláč se švestkami a zakysanou smetanou


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 380 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 55 g másla (45 + 10)
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička soli


Náplň

  • 380 g 15% zakysané smetany 
  • 80 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr nebo zrníčka z vanilkového lusku


Ovoce

  • 20 - 25 švestek nebo jiného ovoce


Jak na to  

- v prosáté mouce udělat důlek, nalít vlažné mléko, osladit, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přidat žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, sůl, zpracovat těsto, prohníst, nechat vykynout
- smíchat zakysanou smetanu s cukrem, žloutky, rumem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem
- ze 2/3 nakynutého těsta vyválet obdélník velký jako plech, přenést na máslem pomazaný plech
- potřít připravenou zakysanou smetanou, poklást ovocem
- ze zbývající třetiny udělat mřížku
- péct 25 - 30 minut při 180 °C dozlatova
- po vyndání z trouby potřít mřížku a kraje rozpuštěným máslem
.

čtvrtek 13. listopadu 2014

Řezy Kinder Bueno

Řezy Kinder Bueno


Rozpis je na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hotové řezy jsou zhruba 3,5 centimetru vysoké.


Spodní plát

  • 150 g jader lískových oříšků
  • 50 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g dětských piškotů (8 ks)
  • 8 bílků
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na potření pečicího papíru
  • 1/2 citronu na potření mísy
  • 1/4 kávové lžičky soli


Nutellová vrstva

  • 400 g Nutelly


Čokoládový a vanilkový krém

  • 500 ml mléka
  • 250 g másla (125  + 125)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g kvalitní čokolády (70%)
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 8 žloutků
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 sáček vanilkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Sušenková vrstva

  • Bebe cereální mléčné sušenky (jedno celé 130g balení + z druhého 4 kusy)
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
  • 1,5 polévkové lžíce mléka


Šlehačková vrstva

  • 400 g smetany - 2 kelímky (33 a více procent, nejlépe 40 %)
  • 1 polévkové lžíce cukru moučky


Na posypání

  • 30 - 50 g lískových oříšků nebo strouhané čokolády nebo kakaa

Jak na to  

- rozdělit vejce - bílky do mísy vymazané citronem, žloutky do hrnce s 1/2 litrem mléka
- k bílkům přidat špetku soli, vyšlehat sníh, smíchat s nastrouhanými piškoty, moukou, práškem do pečiva a cukrem moučkou
- lehce vmíchat olej, rozetřít na pečicí papír na plechu, posypat rozsekanými lískovými ořechy
- péct cca 10 minut na 180 °C, upečený sněhový plát nechat na rovné podložce vychladnout
- do mléka ke žloutkům vmíchat vanilkový pudink, mouku a cukr
- uvařit hustý pudink, odebrat o kousek víc než polovinu, do zbytku v hrnci vmíchat čokoládu, do odebrané části vanilkový cukr a extrakt
- přidat do každé vychladlé části 125 g změklého másla, ušlehat krémy
- vrátit zpět sněhový plát na plech, potřít Nutellou
- na Nutellu natřít světlý pudinkový krém, naskládat Bebe sušenky, potřít směsí rumu a mléka
- nanést čokoládový krém
- ušlehat šlehačky, natřít, posypat oříšky/kakaem/strouhanou čokoládou
- před podáváním nechat uležet
.

středa 12. listopadu 2014

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou



Základ

  • 1 lilek (cca 300 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vločky sušených chilli papriček
  • sůl


Česnekovozázvorová pasta

  • 40 g zázvoru
  • 4  stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 - 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (nemusí být)


Jak na to  

- lilek rozpůlit, naříznout do mřížky, posypat solí, nechat vypotit
- setřít vodu, potřít olivovým olejem, posypat chilli vločkami
- dát do pekáče, do půlky výšky lilků zalít vodou, péct při 180 °C do zhnědnutí (30 - 40 minut)
- připravit pastu: na olivovém oleji orestovat zázvor a česnek, vmíchat kmín, skořici a citronovou šťávu
- přendat do misky, smíchat se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje
- lilek servírovat s pastou, pokapat olivovým olejem, posypat vločkami chilli papriček
.

sobota 8. listopadu 2014

Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou

Ivi a Oto, díky za kance!


Maso přelité máslem necháme přes noc uležet v lednici.
V rozpisu je uvedena váha kořenové zeleniny v očištěném stavu.

  • 1500 g kančí kýty nebo plece
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 350 g cibule
  • 250 g mrkve, 200 g celeru, 100 g petržele
  • 250 ml červeného vína
  • 200 g slaniny (120 + 80)
  • 100 g másla
  • 6 bobkových listů, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře
  • 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 4 polévkové lžíce šípkové marmelády
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 většího citronu
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • perník na strouhání (podle potřeby)
  • sůl 

V případě, že máme plec nebo kýtu ze staršího kusu, maso předem naložíme do mořidla.
Viz TIP!



Jak na to  

- očištěné a opláchnuté maso prošpikovat proužky slaniny, svázat provázkem
- položit do pekáče, přidat plátky citronu, bobkové listy, pepř, nové koření a jalovec
- přelít 100 g rozpuštěného másla, odložit na noc do lednice
- maso zprudka opéct ze všech stran, odložit na talíř
- na slanině orestovat cibuli a zeleninu, přidat cukr, lehce zkaramelizovat
- přidat tymián a obsah pekáče, ve kterém bylo maso přes noc, zalít vínem, povařit
- vmíchat 2 polévkové lžíce šípkové marmelády
- maso osolit, vrátit do pekáče, přidat zeleninu z pánve
- na pánev nalít 250 ml vývaru, přilít k masu
- péct 15 minut na 180 °C, stáhnout na 160 °C, dopéct doměkka, v půlce pečení maso obrátit
- maso vyndat, omáčku propasírovat nebo rozmixovat
- pekáč vypláchnout 250 ml vývaru, přilít k omáčce
- vmíchat špetku skořice a 2 polévkové lžíce šípkové marmelády, 8 - 10 minut povařit
- podle potřeby zředit vývarem nebo zahustit perníkem na strouhání, dochutit
.