Rozpis je na formu o minimálním objemu 2000 ml!
Pro menší formu je potřeba množství surovin poměrově snížit!
Těsto
Poleva
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 220 g cukru krupice
- 200 - 250 ml studené vody
- 200 g másla
- 180 g zakysané smetany
- 90 g kvalitního kakaa
- 16 g jedlé sody (2 čajové lžičky)
- 2 větší vejce a 1 žloutek
- 1/4 kávové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy
Poleva
- 100 g čokolády (ideálně 70%)
- 75 ml 31% smetany
- 25 g másla
Jak na to
- smíchat prosátou mouku, cukr a sodu
- ve vodní lázni zahřívat máslo se studenou vodou, kakaem a solí, promíchávat do spojení v hladkou hmotu
- smíchat s moukou, po jednom zapracovat vejce a žloutek, vmíchat zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem
- nalít do vymazané a vysypané formy, péct cca 1 hodinu při 170 °C, nechat vychladnout
- na polevu ve vodní lázni dohladka rozmíchat čokoládu s máslem a smetanou
- bábovku polít čokoládovou polevou
.
- smíchat prosátou mouku, cukr a sodu
- ve vodní lázni zahřívat máslo se studenou vodou, kakaem a solí, promíchávat do spojení v hladkou hmotu
- smíchat s moukou, po jednom zapracovat vejce a žloutek, vmíchat zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem
- nalít do vymazané a vysypané formy, péct cca 1 hodinu při 170 °C, nechat vychladnout
- na polevu ve vodní lázni dohladka rozmíchat čokoládu s máslem a smetanou
- bábovku polít čokoládovou polevou
.