pondělí 29. září 2014

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Ovocné švestkové knedlíky z bramborového těsta


Na přípravu těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.

Rozpis je na 18 až 20 knedlíků.

  • 600 g brambor
  • 200 - 250 g hrubé mouky (množství závisí na kvalitě brambor)
  • 150 g másla na polití
  • 150 g cukru moučky na posypání
  • 20 švestek nebo meruňky, jahody, broskve, třešně...
  • 1 vejce
  • mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení
  • sůl, kmín


Jak na to  

- v osolené  a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem nebo perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem 
.

pátek 26. září 2014

Bryndzové halušky

Bryndzové mikovské halušky

Mami a Milko díky, hezky jsme si zavařily :-)


  • 650 g brambor (5 větších)
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 200 g ovčího sýra brynzy
  • 150 g dobré slaniny bez kůže nebo špek
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl


Jak na to  

- dát vařit dostatečné množství osolené vody 
- na sucho vyškvařit kostky slaniny
- syrové brambory zbavit slupky, opláchnout, osušit, najemno nastrouhat
- smíchat se solí a potřebným množstvím mouky, eventuálně přidat vejce
- do vroucí vody odkrajovat malé kousky, promíchat
- minutu na mírném plameni povařit, vyndat děrovanou naběračkou do mísy
- horké smíchat s brynzou, zalít vyškvařenou slaninou i s tukem, který pustila
.

úterý 23. září 2014

Langoše

Langoše

 
Rozpis je na 10 langošů o průměru přibližně 14 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml 15% zakysané smetany
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr, česnek, zakysaná smetana nebo kečup na dochucení při servírování


Jak na to  

- připravit kvásek
- prosít mouku, smíchat se solí, kváskem, zakysanou smetanou a vejcem
- prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 1 hodinu kynout
- rozdělit na 10 stejných dílů, vytvořit bochánky, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- bochánek zmáčknout dlaní, prsty vytvarovat do kruhu, nechat 5 minut kynout
- rozpálit olej, na středním plameni osmažit z obou stran dozlatova
- nechat vsáknout přebytečný olej do ubrousku nebo papírové utěrky
- horké potřít utřeným česnekem, posypat sýrem
.

neděle 21. září 2014

Nudle s mákem

Nudle s mákem


Přibližný rozpis na jednu porci.

  • 100 g těstovin - široké nudle
  • 30 g mletého máku
  • 30 g cukru moučky
  • 25 g másla
  • sůl


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, scedit
- rozpustit máslo
- na talíři nudle posypat mákem smíchaným s cukrem moučkou
- zalít rozpuštěným máslem 
.

pátek 19. září 2014

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 280 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g 15% zakysané smetany
  • 150 ml 30% smetany
  • 125 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g mletého máku
  • 13 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 20 - 25 švestek
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva, mákem, cukrem a citronovou kůrou
- dobře vše promíchat se smetanou, vejci, zakysanou smetanou a olejem
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, poklást švestkami
- péct cca 30 minut při 180 °C 
.

pátek 12. září 2014

Bylinkový olej

Bylinkový olej - bazalkový a rozmarýnový


  • olivový olej
  • snítky bylinek


Jak na to  

- do čistých lahví narovnat snítky bylinek
- zalít olivovým olejem
.