Na přípravu těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.
Rozpis je na 18 až 20 knedlíků.
- 600 g brambor
- 200 - 250 g hrubé mouky (množství závisí na kvalitě brambor)
- 150 g másla na polití
- 150 g cukru moučky na posypání
- 20 švestek nebo meruňky, jahody, broskve, třešně...
- 1 vejce
- mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení
- sůl, kmín
Jak na to
- v osolené a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem nebo perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem
.
- v osolené a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem nebo perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem
.