pátek 3. ledna 2020

Vánoční cukroví - kokosky II.

Sněhové kokosky


  • 3 bílky z vajec M
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g strouhaného kokosu
  • citron na vytření mísy
  • sůl

Jak na to  

- v robotu šlehat bílky se špetkou soli asi jednu minutu
- nasypat cukr, šlehat 10 - 13 minut
- smíchat s kokosem, na pečicí papír dělat hrudky
- péct okolo 50 minut při 120 °C
.

Na rozdíl od kokosek z celých vajec, tady použijeme pouze bílky.
A protože při vánočním pečení právě bílky přebývají, zabijeme 2 mouchy jednou ranou. 
Jednak je efektně spotřebujeme a jednak budeme mít další druh báječného cukroví.


Příprava kokosu

Kokos nasypeme na suchou pánev.
Velice mírně zahříváme, promícháváme.

Jakmile se kokos rozvoní, vypneme.
Necháme vychladnout.

Plech vyložíme pečicím papírem.


Ušlehání sněhu

Mísu od robota vytřeme rozpůleným citronem.
Dáme do ní bílky a pár zrníček soli.

Začneme šlehat, po minutě až minutě a půl nasypeme všechen cukr a pokračujeme ve šlehání.
Za 10 až 13 minut bude hotovo.
Budeme mít lepkavý hustý sníh, který ale nebude úplně pevný.

Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C.


Pečení, spíše tedy sušení

Do sněhu vmícháme kokos, pomocí  2 čajových lžiček tvoříme menší hromádky.
Dáme do trouby.

Za 40 až 50 minut budou kokosky hotové.


TIP!  Do sněhu můžeme vmíchat na špičku párátka gelovou barvu nebo vmícháme lžičku marmelády.

TIP!  Upečené kokosky můžeme polít čokoládou nebo je marmeládou přilepit na piškot.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Marokánky
Perníčky
Slepované tyčky - banánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Oreo nepečené kuličky
Kokosové rohlíčky
Kokosky z celých vajec


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat