pátek 3. ledna 2020

Vánoční cukroví - kokosky II.

Sněhové kokosky


  • 3 bílky z vajec M
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g strouhaného kokosu
  • citron na vytření mísy
  • sůl


Jak na to  

- v robotu šlehat bílky se špetkou soli asi jednu minutu
- nasypat cukr, šlehat 10 - 13 minut
- smíchat s kokosem, na pečicí papír dělat hrudky
- péct okolo 50 minut při 120 °C
.

Na rozdíl od kokosek z celých vajec, tady použijeme pouze bílky.
A protože při vánočním pečení právě bílky přebývají, zabijeme 2 mouchy jednou ranou. 
Jednak je efektně spotřebujeme a jednak budeme mít další druh báječného cukroví.


Příprava kokosu

Kokos nasypeme na suchou pánev.
Velice mírně zahříváme, promícháváme.
Jakmile se kokos rozvoní, vypneme.
Necháme vychladnout.

Plech vyložíme pečicím papírem.


Ušlehání sněhu

  • Mísu od robota vytřeme rozpůleným citronem.
  • Dáme do ní bílky a pár zrníček soli.

  • Začneme šlehat na nižší otáčky.
  • Po minutě až minutě a půl nasypeme všechen cukr.
    Pokračujeme ve šlehání, můžeme zvýšit rychlost.
    Za 10 až 13 minut bude hotovo.
    Budeme mít lepkavý hustý sníh, který ale nebude úplně pevný.
    Díky cukru nevytvoří na špičkách ostré zářezy.

Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C.


Pečení, spíše tedy sušení

Do sněhu opatrně vmícháme kokos.
Pomocí  2 čajových lžiček tvoříme menší hromádky přímo na pečicí papír na plechu.

  • Dáme do rozehřáté trouby.
  • Za 40 až 50 minut budou kokosky hotové.

Dáme je do krabice a krabici zabalíme do igelitové tašky, aby nevlhly.


TIP!  Do sněhu můžeme vmíchat na špičku párátka gelovou barvu nebo vmícháme lžičku marmelády.

TIP!  Upečené kokosky můžeme polít čokoládou nebo je marmeládou přilepit na piškot.


Další recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Marokánky
Perníčky
Slepované tyčky - banánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Oreo nepečené kuličky
Kokosové rohlíčky
Kokosky z celých vajec

Žádné komentáře:

Okomentovat