neděle 6. ledna 2019

Makovec

Makovec s citronovou polevou


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu 250 mililitrů.


Těsto

  • 400 g mletého máku
  • 320 g polohrubé mouky (2 zarovnané hrnky)
  • 300 g cukru moučky
  • 10 g jedlé sody (1 zarovnaná polévková lžíce)
  • 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 150 g oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 ml studené vody
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • marmeláda na promazání (nemusí být)
  • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Poleva

  • 300 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička slunečnicového oleje

Jak na to  

- v míse smíchat mletý mák, mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, sodu a nastrouhanou citronovou kůru
- v druhé míse smíchat jogurt, tuk, vejce a vodu, přidat suchou směs důkladně promíchat
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- péct 10 minut na 180 °C, pak 25 až 30 minut při 150 °C
- nechat vychladnout
- rozkrojit, potřít marmeládou
- z cukru moučky, šťávy z citronu, vody a lžičky oleje připravit polevu, potřít
.

Pro milovníky máku je to slast, pro kuchaře rychlovka.


Příprava

Máslo nebo Heru rozpustíme na mírném plameni.
Necháme vychladnout.
Když použijeme olej, samozřejmě tento krok vynecháme.

Pokud nemáme koupený mák mletý, nameleme ho.

Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Anebo vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180°C.


Těsto a upečení

V jedné míse smícháme mouku, cukr, mák, sodu, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu.
Pro připomenutí, strouháme jen vrchní žlutou část kůry, bílá část je hořká!

Ve druhé míse smícháme jogurt, vodu, vejce a olej nebo zchladlé rozpuštěné máslo nebo Heru.
Do této směsi postupně vmícháme směs sypkou.
Důkladně promícháme.

Hustší tekuté těsto rovnoměrně rozetřeme na plech.
Dáme péct.

Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
Celkem pečeme 35 - 40 minut.
Správnou propečenost vyzkoušíme špejlí. 
Zapíchneme ji doprostřed korpusu, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Vyndáme z trouby, zakryjeme čistou utěrkou, necháme vychladnout.


Dokončení

Makovec můžeme podávat tak, jak je upečený.
Nebo ho vylepšíme!

Upečený zchladlý korpus vyklopíme z plechu.
V půlce ho podélně rozřízneme.
Ideální je použít dortový kráječ.

Spodní plát potřeme marmeládou, horní plát přiklopíme zpět.
Z marmelád se výborně hodí ty chuťově výraznější. 
Například citrusová nebo rybízová.

Povrch můžeme jen pocukrovat anebo připravíme citronovou polevu.

  • do misky prosejeme cukr moučku
  • přidáme vodu a přecezenou šťávu z citronu
  • pro lesk polevy vmícháme jednu čajovou lžičku slunečnicového oleje
  • důkladně mícháme a třeme metličkou, vařečkou nebo vidličkou dohladka

Polevu rozetřeme na povrch makovce.
Necháme zatuhnout.




TIP!  Vychladlý makovec nemusíme prořezávat.
Marmeládu natřeme rovnou na povrch přímo na plechu, necháme ji lehce zaschnout, potřeme citronovou polevou.

TIP!  Pokud chceme mít polevu na řezu nepolámanou, při krájení namáčíme nůž do horké vody, před zaříznutím nůž otřeme.


Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat