pátek 19. září 2014

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami



Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 280 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 180 g cukru krupice
  • 13 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané 15% smetany
  • 150 ml 30% smetany
  • 20 - 25 švestek
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva, mákem, cukrem a citronovou kůrou
- dobře vše promíchat se smetanou, vejci, zakysanou smetanou a olejem
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, poklást švestkami
- péct cca 30 minut při 180 °C 
.


Pokud nemáme mák mletý, nameleme ho.
Vymažeme plech olejem, vysypeme hrubou moukou.
Nebo strouhankou nebo použijeme pečicí papír.
Švestky opláchneme, osušíme, na jedné straně podélně nakrojíme a odstraníme pecku. Rozevřené na každé straně 2x nařízneme.
Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do mísy prosejeme mouku, smícháme s kypřicím práškem do pečiva, cukrem, mákem a citronovou kůrou.
Připravenou suchou směs dobře promícháme s vejci, smetanou, olejem a zakysanou smetanou.
Nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme.
Poklademe švestkami.
Vložíme do rozehřáté trouby, za přibližně 30 minut bude upečeno.





TIP!  Švestky můžeme nahradit i jiným ovocem.

TIP!!  Místo obou smetan lze použít mléko.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat