pátek 29. srpna 2014

Vepřové plátky pečené v marinádě

Vepřové plátky pečené v marinádě


  • 800 g krkovice nebo plecka nebo kýty nebo kotlety
  • 150 g cibule (1 velká)
  • sůl, pepř

Marináda
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 125 ml světlého piva
  • 1 - 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje (množství podle druhu vepřového)


 Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu, nejdříve suché
- plátky vepřového rukou lehce naklepat, osolit a opepřit, obalit v marinádě, nechat alespoň 20 minut odležet
- posypat cibulí nakrájenou na kolečka
- péct 50 minut zakryté při 170 °C, ev. ještě přidat 5 - 10 minut bez zakrytí na zapečení
.

Nejdříve připravíme marinádu.
V misce nebo přímo v pekáči, ve kterém budeme péct, smícháme všechny ingredience, začneme těmi suchými.
Oloupané stroužky česneku můžeme utřít nebo jen nakrájet na plátky.
Oleje dáme podle druhu masa, ze kterého plátky připravujeme. Na krkovici, která je prorostlá, stačí 1 polévková lžíce, na kotletu, plecko a kýtu dáme dvě.

Maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na zhruba jeden a půl až dva centimetry silné plátky.
Jemně naklepeme klouby ruky, paličku nepoužijeme.
Každý lehce z obou stran osolíme a opepříme.


Jednotlivé plátky postupně obalujeme v marinádě, v pekáči je poskládáme vedle sebe. Do pekáče přilijeme i zbytek marinády.
Před pečením necháme alespoň 20 minut odležet.
Je fajn připravit den předem a nechat v lednici přes noc.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Oloupeme cibuli, nakrájíme na kolečka, nasypeme na maso.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
A 50 minut si trouby nebudeme všímat. Plátky během pečení neotáčíme.
Po uvedené době bude maso měkké, marináda zhoustne. Na závěr můžeme ještě nechat 5 - 10 minut zapéct bez zakrytí.

Podáváme s pečivem, bramborem nebo zeleninou.







 Přejít na seznam receptů


6 komentářů:

  1. Hmm tak tohle vypadá výborně, pořádně ochucené a šťavnaté :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je to rychle hotový! Je fajn si připravit v pátek, v sobotu na chalupě strčit do trouby a za hodinu přijít k hotovýmu :-).

      Vymazat
  2. Uz jsme delali asi 2x, moc nam chutnalo. Dalo by se hodit i na gril, co myslite?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Určitě se dá hodit na gril, ale je nutné zvolit mírnější teplotu, aby se maso propeklo a marináda nepřipalovala. A cibuli se zbytkem marinády připravit zvlášť. Třeba v "misce" vyrobené z alobalu.

      Vymazat
  3. Dobrý den

    Pečeme se zapnutým vetrákem na horkovzduch anebo ten použijeme až na závěrečné dopečení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      horkovzduch nepoužívám, peču v klasické elektrické troubě. Pokud budete dělat s horkovzduchem, budu ráda, když napíšete i pro ostatní svoji zkušenost.
      Děkuji!

      Vymazat