pátek 29. srpna 2014

Vepřové plátky pečené v marinádě

Vepřové plátky pečené v marinádě



  • 800 g krkovice nebo plecka nebo kýty nebo kotlety
  • 150 g cibule (1 velká)
  • sůl, pepř


Marináda

  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 125 ml světlého piva
  • 1 - 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje (množství podle druhu vepřového)


 Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu, nejdříve suché
- plátky vepřového rukou lehce naklepat, osolit a opepřit, obalit v marinádě, nechat alespoň 20 minut odležet
- posypat cibulí nakrájenou na kolečka
- péct 50 minut zakryté při 170 °C, ev. ještě přidat 5 - 10 minut bez zakrytí na zapečení
.

Marináda

V misce nebo přímo v pekáči, ve kterém budeme péct, nejdříve smícháme sladkou papriku, majoránku, mletý pepř, sůl a cukr.

Přidáme utřené stroužky česneku.
Nebo je jenom pokrájíme na plátky.

Vmícháme sojovou omáčku, rajčatový protlak, šťávu z citronu a pivo.
Nakonec přidáme olej.
Množství oleje zvolíme podle druhu masa, ze kterého plátky připravujeme. 
Na krkovici, která je prorostlá, stačí jedna polévková lžíce, na kotletu, plecko a kýtu dáme dvě.


Naložení plátků

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na zhruba jeden a půl až dva centimetry silné plátky.
Jemně je naklepeme klouby ruky.
Paličku nepoužijeme.

Plátky z obou stran osolíme a opepříme.
Postupně je obalujeme v marinádě a pokládáme do pekáče vedle sebe.
Zbytek marinády přilijeme k plátkům.

Před pečením necháme naložené plátky alespoň 20 minut odležet.
Je fajn připravit den předem a nechat v lednici přes noc.


Pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a nasypeme na maso.

Pekáč zakryjeme, dáme péct.
A 50 minut si trouby nebudeme všímat.

Plátky během pečení neotáčíme.
Po uvedené době bude maso měkké, marináda zhoustne.
Na závěr můžeme ještě nechat 5 - 10 minut zapéct bez zakrytí.

Podáváme s pečivem, bramborem nebo zeleninou. 
 







 Přejít na seznam receptů


10 komentářů:

  1. Hmm tak tohle vypadá výborně, pořádně ochucené a šťavnaté :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je to rychle hotový! Je fajn si připravit v pátek, v sobotu na chalupě strčit do trouby a za hodinu přijít k hotovýmu :-).

      Vymazat
  2. Uz jsme delali asi 2x, moc nam chutnalo. Dalo by se hodit i na gril, co myslite?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Určitě se dá hodit na gril, ale je nutné zvolit mírnější teplotu, aby se maso propeklo a marináda nepřipalovala. A cibuli se zbytkem marinády připravit zvlášť. Třeba v "misce" vyrobené z alobalu.

      Vymazat
  3. Dobrý den

    Pečeme se zapnutým vetrákem na horkovzduch anebo ten použijeme až na závěrečné dopečení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      horkovzduch nepoužívám, peču v klasické elektrické troubě. Pokud budete dělat s horkovzduchem, budu ráda, když napíšete i pro ostatní svoji zkušenost.
      Děkuji!

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    vepřové plátky pečené v marinádě jsem pekl v horkovzdušné troubě a bylo to výborné a šťavnaté. Rudy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rudy, děkuji za napsání zkušenosti. Určitě se bude hodit!

      Vymazat
  5. Moc dobre, jen marinada mi nezhoustla, a musela jsem dopekat :-) nevim kde jsrlem udelala chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, mám radost, že chutnalo. S marinádou těžko říct, pokud jste pekla z krkovice, mohla být příliš prorostlá?

      Vymazat