čtvrtek 31. října 2013

Pečený plněný bůček

Pečený bůček plněný zelenou fazolkou se sušenými rajčaty


  • 2000 g vepřového bůčku s kostí nebo bez
  • 300 g zelených fazolek
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule (cca 120 g)
  • 3 čajové lžičky soli
  • 1 kávová lžička pepře
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 čajová lžička kmínu 

Jak na to  

- ve vroucí osolené vodě uvařit očištěné fazolky, hotové dát ihned do ledové vody
- zcezené fazolky rozmixovat, smíchat s utřeným česnekem, nakrájenými rajčaty, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem
- omyté maso proříznout na kapsu, naplnit směsí, osolit, svázat provázkem
- opéct na suché pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče, přidat nakrájenou cibuli, posypat kmínem
- péct 15 minut na 220 °C nezakryté, kůží dolů
- snížit teplotu na 180 °C, podlít horkou vodou, zakrýt, polévat vypečenou šťávou
- po hodině obrátit kůží nahoru, naříznout do mřížky, péct zakryté ještě 20 minut
- dalších 15 -20 minut dopékat bez zakrytí, polévat výpekem
.


Do hrnce dáme vařit přibližně jeden a půl litru vody se lžičkou soli.
Fazolky omyjeme, odkrojíme konce. Některé druhy mají tuhá vlákna, ta stáhneme.
Nasypeme do vroucí vody. Povaříme 8 minut.
Vedle sporáku připravíme nádobu s ledovou vodou. Jakmile jsou fazolky měkké, ihned je děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
Zachovají si tím pěkně zelenou barvu.


Po zcezení rozmixujeme na kaši.
Stroužky česneku utřeme, rajčata nakrájíme na malé kousky. Společně s pepřem, tymiánem a rozmarýnem vmícháme k rozmixovaným fazolkám.
Pokud máme bylinky čerstvé, budou samozřejmě lepší volbou.
Ochutnáme, podle potřeby osolíme půl až jednou čajovou lžičkou soli.


Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Bůček opláchneme a osušíme.
Ostrým nožem vytvoříme kapsu, kterou naplníme připravenou fazolkovou směsí.
Pevně zavážeme provázkem, do masa vetřeme sůl.
Tak jednu čajovou lžičku.
Rozpálíme na sucho pánev, bůček ze všech stran krátce opečeme.
Povrch masa se zatáhne a zpevní.





Přendáme do pekáče, položíme kůží dolů.
Cibuli rozkrojíme na osminy, přidáme k bůčku. Posypeme kmínem.
Nezakryté vložíme do trouby.
Lehce se osmahne cibule a společně se šťávou, kterou začne pouštět maso, vytvoří základ sosu.
Za 15 minut do pekáče nalijeme 250 - 300 mililitrů horké vody. Ne na maso!
Teplotu snížíme na 180 °C.
Zakryjeme. Pokud nemáme víko, tak alobalem.
Za hodinu, během které maso 2x - 3x polijeme výpekem, vyndáme z trouby.
Bůček obrátíme kůží nahoru a opatrně nožem nařízneme kůži do mřížky.
Řežeme pouze kůži, do masa ne! 
Opatrně proto, abychom nepřeřízli provázek. Pokud si na to jako já nevezmete brýle, tak se to stane raz dva :).
Vrátíme do trouby a ještě 20 minut pečeme zakryté.
Dalších 15 - 20 minut dopečeme bez zakrytí dozlatova, alespoň 2x polijeme výpekem.
Před krájením necháme 10 minut odpočinout.
Šťáva se rozloží v mase a nebude při porcování vytékat.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, pečivem nebo zeleninou.




 Přejít na seznam receptů




Žádné komentáře:

Okomentovat