sobota 20. července 2013

Lehký piškotový dort s letním ovocem

Ovocný dort z piškotového těsta s letním ovocem a želé


Rozpis na kulatou nižší formu o průměru 25 centimetrů. 


Piškotový korpus
  • 2 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 80 g cukru krupice (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 80 g  polohrubé mouky (4 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • kousek másla a 1/2 polévkové lžíce hrubé nebo polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Krém
  • 100 ml mléka
  • 10 g hladké mouky
  • 10 g bramborového škrobu (např. Solamylu)
  • 40 g másla
  • 30 g cukru moučky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 100 g šlehačky (30% a více)
  • 50 g zakysané smetany (15%)
  • 1 čajová lžička rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Dortové želé

Ovoce


Jak na to
 

- ušlehat sníh ze 2 bílků
- 2 žloutky ušlehat s cukrem, horkou vodou, smíchat s moukou a práškem do pečiva, spojit se sněhem
- těsto rozetřít do vymazané a vysypané formy, péct cca 15 minut při 180 °C
- z mléka, Solamylu a mouky uvařit kaši, máslo utřít s cukrem, po vychladnutí spojit
- ušlehat šlehačku, prošlehat se zakysanou smetanou, spojit s krémem
- natřít na vychladlý korpus, poklást ovocem
- podle návodu uvařit želé, nalít na ovoce
.

Rychlý, lehký, výtečný.


Máslo na krém vyndáme z lednice, aby povolilo.
Oddělíme malý kousek másla, formu vymažeme a vysypeme moukou.
Klidně vezmeme kousek másla do ruky a potřeme dno i boky formy.

Ovoce omyjeme, necháme okapat.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 


Piškotový korpus

Mouku smícháme s práškem do pečiva.
Mísu, ve které budeme šlehat sníh, lehce potřeme rozpůleným citronem.

Pečlivě oddělíme žloutky a bílky, bílky dáváme do mísy potřené citronem.
Pokud máme vajíčka příliš malá, jedno přidáme, aby byl piškotový korpus dostatečně vysoký.  

Protože budeme korpus připravovat jen ze 2 vajec, bude vše rychle hotové.
Proto můžeme nejdříve vyšlehat sníh a žloutky utřít až jako druhé. 

Při pečení z více vajec je vhodné nejdříve zpracovat žloutky, bílky až na konec. Bílky se zpevňují a mění v pevný sníh díky vzduchovým bublinám, které se do nich vhánějí šleháním. 
Čím déle pak takto našlehaný sníh stojí a čeká na zpracování, tím více vzduchu uniká a sníh řídne a padá. 

Ruční mixér zapneme na nejnižší otáčky, po chvilce bílky zbělají, konzistence se začne podobat krupicové kaši.
S pokračujícím šleháním bude sníh tužší a tužší.

Jakmile se budou po vytažení metliček tvořit pevné špičky, je hotovo.
Za zhruba 5 minut by měl být sníh akorát.


Nyní využijeme výhody dřívějšího zpracování bílků.
Bez umytí metliček začneme zpracovávat žloutky.
Pokud bychom postupovali obráceně, museli bychom metly dobře umýt, aby se sníh povedl dobře vyšlehat.

Při nejnižších otáčkách třeme žloutky s cukrem.
Zesvětlají a napění se.
Přidáme k nim 2 polévkové lžíce horké vody a ještě 5 - 10 vteřin šleháme.

Ke žloutkům přidáváme po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec pomocí vařečky zlehka vmícháme sníh, tady už šlehač nezapojíme.

Těsto rozprostřeme do připravené formy, po obvodu nahrneme ke krajům.


Ihned vložíme do trouby, za 12 - 15 minut bude korpus upečený.

Hotový korpus se bude oddělovat od boků formy.
Můžeme zkontrolovat špejlí, po vytažení musí být čistá.

Vyndáme z trouby, necháme vychladnout.



Krém

Zatímco se piškot peče a chladne, připravíme krém.
Do menšího hrnku nalijeme mléko, vmícháme mouku a bramborový škrob.
Zahříváme, mícháme, výsledkem bude hustá kaše.

Ještě do teplé vmícháme rum a vanilkový extrakt.
Za občasného promíchání necháme vychladnout, při tomto množství to bude trvat chvilku.

Máslo utřeme s cukrem.
Robotem tak 5 minut, ručně okolo deseti. 
 
Po částech vmícháme studenou kaši.
Můžeme použít ruční šlehač na nejnižší otáčky.
Je důležité, aby máslo i kaše měly stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

V jiné míse ušleháme šlehačku, nemusí být úplně do tuha.
Lehce prošleháme se zakysanou smetanou a vše spojíme s máslem smíchaným s kaší.


Sestavení

Krém natřeme na korpus
Poklademe ovocem, odložíme ztuhnout do lednice.

Podle návodu připravíme želé.
Po mírném zchladnutí pokryjeme povrch dortu.

Před podáváním necháme alespoň půl hodiny v chladničce.







TIP!  Kompotované ovoce dobře zcedíme, zmrazené necháme povolit.

TIP!!  U želé pozor na rychlé ztuhnutí v hrnku. Na dort ho nemůžeme dát horké, rozpustil by se krém, musíme vychytat tu správnou chvíli, kdy je ještě tekuté.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. dneska jsem zkoušela a je výborný!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. prosím kolik té vody :D ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do utřených žloutků přidat 2 polévkové lžíce horké vody. Je to napsané níže v textu, ještě doplním do seznamu. Díky :-)

      Vymazat
  3. Trochu málo těsta, takže korpus nebyl tak vysoký, jako na fotce..Jinak bezva recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu blogu a komentář. Je fakt, že hodně záleží na velikosti vajec. Dopíšu do receptu.
      Jsem ráda, že se povedlo :)

      Vymazat