úterý 4. září 2012

Chilli con carne

Chilli con carne - chilli s masem


  • 500 g hovězího zadního masa
  • 1 velká cibule (160 g)
  • 1 větší červená paprika (150 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g loupaných krájených konzervovaných rajčat (1 plechovka)
  • 400 g konzervovaných červených fazolí v mírně slaném nálevu (1 plechovka)
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku (50 g)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 300 ml hovězího vývaru nebo kostka bujónu
  • 1 - 2 čajové lžičky mletého chilli
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička římského kmínu 
  • 1 kávová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl, pepř
  • kousek hořké čokolády nebo 1 čajová lžička kakaového prášku (nemusí být)

Jak na to  

- na pánvi nasucho opražit římský kmín, odložit na talířek
- na pánev nalít olej, orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat pokrájenou papriku, podusit, vmíchat mletou papriku a chilli
- obsah pánve shrnout ke kraji, zvýšit teplotu, na uvolněném místě po částech orestovat maso
- vmíchat pepř, sůl, cukr, majoránku, skořici, krátce orestovat protlak
- nalít rajčata a vývar, 30 minut zakryté povařit
- přidat zcezené fazole, ev. čokoládu nebo kakao
- zakryté 10 - 12 minut povařit
- vypnout, pod pokličkou nechat 8 - 10 minut dojít
.

Věděli jste, že Chilli con carne je oficiálním jídlem státu Texas?
S pravým receptem na jeho přípravu to je složité. Tak jako všechna celosvětově známá jídla má stovky variant. Bez fazolí, se smetanou, se sýrem, s masem mletým nebo krájeným ..... a určitě jsou všechny ty správné :-)
Ostatně přesvědčte se sami a počtěte si třeba tady nebo tady.

Cibuli sloupneme, pokrájíme nadrobno, oloupané stroužky česneku na plátky. Papriku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky přibližně 1 x 1 centimetr velké.
Maso opláchneme, osušíme a nameleme nebo rozkrájíme na opravdu malé kousky.
Nejlepší je hned při koupi požádat v řeznictví o namletí.
Pokud nemáme silný hovězí vývar, povaříme 1 bujónovou kostku ve 300 mililitrech vody.



Hlubší širší pánev nebo kastrol zahřejeme, nasypeme římský kmín, lehce na sucho opražíme.
Po zhruba 2 minutách bude slyšet slabé praskání, kmín přendáme z pánve na talířek.
Ačkoli je kmín s římským kmínem na první pohled lehce zaměnitelný, má ten římský jinou chuť i aroma!
Na pánev nalijeme 2 polévkové lžíce oleje, nasypeme cibuli, zvolna 10 minut restujeme.
Přidáme česnek, 10 - 15 vteřin promícháváme.
Přisypeme nakrájenou papriku, do pánve vrátíme kmín, 8 - 10 minut dusíme na mírném plameni.
Voda, kterou pustila paprika se vyvaří.


Vmícháme sladkou papriku a chilli. Množství zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.
Doporučuji dát ze začátku jen půl čajové lžičky a eventuálně přidat při dochucování. Už se mně jednou stalo, že při konzumaci vyhrkly strávníkům z očí slzy a pusu měli v jednom ohni :), tak raději přidávat po kapkách!
Zvýšíme teplotu, obsah pánve shrneme ke kraji, na uvolněné místo přidáme 2/3 masa.
Hodně promícháváme a oddělujeme kousky masa od sebe. Jakmile je ze všech stran opečené, smícháme celý obsah pánve, opět shrneme ke kraji a stejným způsobem opečeme zbylou třetinu masa.
Občas promíchneme i směs u kraje pánve, aby se nepřipalovala.
Za 12 - 15 minut by mělo být všechno maso orestované.
Přidáme pepř, majoránku, skořici a sůl s cukrem.
Vmícháme rajčatový protlak a po 10 - 15 vteřinách nalijeme celý obsah konzervy s rajčaty.



Přilijeme hovězí vývar.
Za občasného promíchání přivedeme k varu, stáhneme teplotu na minimum, zakryjeme poklicí a dusíme 30 minut. Během této doby párkrát zamícháme.
Vařečkou projíždíme hlavně dno pánve, aby se směs nepřichytávala.
Fazole nalijeme do cedníku, pod tekoucí vodou propláchneme, vmícháme do pánve.
Pokud chceme experimentovat s čokoládou nebo kakaem, tak teď je ta správná chvíle.
Ihned po fazolích přidáme 2 čtverečky dobré hořké čokolády nebo kakaový prášek.
Přidáme 2 čtverečky, ne tabulky!
Promícháme, zakryjeme poklicí a ještě 10 - 12 minut povaříme na mírném plameni.



Vypneme, ochutnáme a v případě potřeby dokořeníme.
Před podáváním dopřejeme chilli con carne 8 - 10 minut na propojení všech vůní a chutí.
Už bez vaření, zakryté poklicí.

Jako přílohu zvolíme rýži, hranolky, chleba, různé placky ....
Kromě knedlíků se v podstatě hodí cokoli.



TIP!   Pokud chcete vyzkoušet i jiné varianty, tak na internetu jich najdete tisíce. Mojí inspirací byl tento recept.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Paní Hanko, opět nemůžu jinak než poděkovat.. Vždy jsem dělala chilli podle zahraničních "origo" receptů, dnes jsem udělala dle toho Vašeho... ve dvou bylo celé množství k obědu pryč. Dokonalé. Díky za Váš blog, je vidět, že do něj dáváte skutečně vše, aby sloužil tak, jak má :-) Mějte pěkné podzimní dny. Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno,
      velice děkuji za milý komentář. Moc mě těší, že se Vám podle receptů dobře vaří. Nesmírně si vážím, že jste si našla čas a napsala. Ještě jednou děkuji a i já Vám přeji krásné babí léto.
      Hana

      Vymazat