úterý 31. července 2012

Zuppa alla Pavese

Italská polévka Pavesa - Zuppa alla Pavese


Rozpis na jednu porci.

  • 1 vejce
  • 2 - 3 plátky bílé bagety
  • 250 ml vývaru
  • parmazán
  • kousek másla
  • sůl
  • pepř
  • pažitka, petrželka


Jak na to  

- plátky bagety lehce pomazat máslem, opéct dozlatova
- opečenou bagetu a rozklepnuté vejce dát na dno mísy, osolit a opepřit, zalít vroucím vývarem
- posypat strouhaným parmazánem
- ev. zapéct v troubě nebo pod grilem
.

Velice rychlá, jednoduchá a přitom efektní italská polévka pocházející z regionu Lombardie, oblasti Pavie. A možná právě pro tu jednoduchost se k ní váže půvabná legenda, která ji povyšuje až na polévku královskou. 
V 16. století po prohrané bitvě u Pavie, poražený král Francie František I. Francouzský (François Ier de France) na útěku narazil na stavení, kde mu byl nabídnutý chléb s vejcem zalitý vývarem. A prý od té doby je Zuppa alla Pavese slavnou lombardskou specialitou.

Bagetu nakrájíme na plátky okolo 1,5 centimetru silné. Na obě strany namažeme tenkou vrstvu másla. Rozpálíme pánvičku, bagetu z obou stran opečeme dozlatova.
Položíme na dno misky.
Pokud budeme na konci zapékat, rozhodně použijeme misku vyrobenou z materiálu, který může do trouby nebo pod gril.
Opatrně rozklepneme vajíčko tak, aby zůstalo neporušené.
Osolíme a opepříme.
Přivedeme k varu vývar, nalijeme opatrně do misky na vajíčko.
Vývar by měl opravdu bublat.
Posypeme strouhaným parmazánem nebo sýrem Gran Moravia.
V tomto kroku je polévka připravena k podávání.




Nebo ještě servírování na chvilku oddálíme a Pavesu vylepšíme.
Na pár minut vložíme do rozpálené trouby nebo pod gril a necháme lehce zapéct.
Ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Vejce by mělo být na povrchu ztuhlé, uvnitř tekuté, po zamíchání v horkém vývaru "dojde". 





TIP!  Použijeme vývar hovězí nebo kuřecí. Pokud nemáme, nahradíme vývarem připraveným z kostky.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat