pátek 10. října 2014

Zelnice

Zelnice neboli Couračka neboli Zelná polévka


  • 1500 ml vody
  • 350 g brambor (3 střední)
  • 250 g kysaného zelí
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 50 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 menší bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • ocet (pokud je potřeba na dochucení)
  • špetka pálivé papriky (nemusí být)
  • sůl, kmín, pepř, sladká paprika


Jak na to  

- na oleji/sádle zesklovatět cibuli a česnek
- zlehka orestovat kousky brambor
- zasypat hladkou moukou, 2 - 3 minuty smažit, přidat koření
- zalít vodou, rozdrobit bujon, 10 minut povařit
- nalít lák ze zelí, přidat pokrájené zelí, okolo 10 minut povařit, podle potřeby dochutit
.

středa 1. října 2014

Lišková smetanová omáčka k těstovinám

Lišková smetanová omáčka s těstovinami


  • 400 g těstovin
  • 200 g čerstvých lišek
  • 200 ml 30% smetany
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru nebo bílého vína nebo vody
  • 60 g cibule (1 malá)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička studeného másla
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli a česnek
- orestovat kousky lišek zakápnutých citronovou šťávou, osolit, podusit ve vlastní šťávě
- vmíchat tymián, zalít vývarem/vínem/vodou, 10 minut povařit
- zalít smetanou, povařit do požadovaného zhoustnutí
- vmíchat studené máslo
- na pánvi smíchat s uvařenými těstovinami 
.

pondělí 29. září 2014

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Ovocné švestkové knedlíky z bramborového těsta


Na přípravu těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.

Rozpis je na 18 až 20 knedlíků.

  • 600 g brambor
  • 200 - 250 g hrubé mouky (množství závisí na kvalitě brambor)
  • 150 g másla na polití
  • 150 g cukru moučky na posypání
  • 20 švestek nebo meruňky, jahody, broskve, třešně...
  • 1 vejce
  • mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení
  • sůl, kmín


Jak na to  

- v osolené  a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem nebo perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem 
.

pátek 26. září 2014

Bryndzové halušky

Bryndzové mikovské halušky

Mami a Milko díky, hezky jsme si zavařily :-)


  • 650 g brambor (5 větších)
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 200 g ovčího sýra brynzy
  • 150 g dobré slaniny bez kůže nebo špek
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl


Jak na to  

- dát vařit dostatečné množství osolené vody 
- na sucho vyškvařit kostky slaniny
- syrové brambory zbavit slupky, opláchnout, osušit, najemno nastrouhat
- smíchat se solí a potřebným množstvím mouky, eventuálně přidat vejce
- do vroucí vody odkrajovat malé kousky, promíchat
- minutu na mírném plameni povařit, vyndat děrovanou naběračkou do mísy
- horké smíchat s brynzou, zalít vyškvařenou slaninou i s tukem, který pustila
.

úterý 23. září 2014

Langoše

Langoše

 
Rozpis je na 10 langošů o průměru přibližně 14 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml 15% zakysané smetany
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr, česnek, zakysaná smetana nebo kečup na dochucení při servírování


Jak na to  

- připravit kvásek
- prosít mouku, smíchat se solí, kváskem, zakysanou smetanou a vejcem
- prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 1 hodinu kynout
- rozdělit na 10 stejných dílů, vytvořit bochánky, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- bochánek zmáčknout dlaní, prsty vytvarovat do kruhu, nechat 5 minut kynout
- rozpálit olej, na středním plameni osmažit z obou stran dozlatova
- nechat vsáknout přebytečný olej do ubrousku nebo papírové utěrky
- horké potřít utřeným česnekem, posypat sýrem
.

neděle 21. září 2014

Nudle s mákem

Nudle s mákem


Přibližný rozpis na jednu porci.

  • 100 g těstovin - široké nudle
  • 30 g mletého máku
  • 30 g cukru moučky
  • 25 g másla
  • sůl


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, scedit
- rozpustit máslo
- na talíři nudle posypat mákem smíchaným s cukrem moučkou
- zalít rozpuštěným máslem 
.