neděle 29. června 2014

Slaný rýžový dort se špenátem

Slaný rýžový dort se špenátem, parmazánem a kuřecím masem


Rozpis pro otvírací dortovou formu o průměru 23 centimetrů.

  • 300 g špenátu
  • 200 g rýže
  • 150 g kuřecího nebo vepřového masa (nemusí být
  • 100 g parmazánu
  • 50 g cibule (1 malá)
  • 50 ml 12% smetany
  • 30 g másla (5 + 10 + 15)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky (1 na vysypání formy, 1 na smíchání s parmazánem)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka chilli (nemusí být)


 Jak na to  

- na olivovém oleji s kouskem másla jemně osmažit cibuli, přidat utřený česnek
- nasypat okapanou rýži, osolit, orestovat, zalít vodou, cca 15 minut dusit bez zakrytí, nechat vyvařit vodu
- na kousku másla podusit špenátové listy, nechat vyvařit vodu
- z nastrouhaného parmazánu odebrat 2 polévkové lžíce
- v míse smíchat rýži, nasekaný špenát, česnek, parmazán, muškátový oříšek, sůl, pepř a podle chuti chilli
- vajíčka lehce prošlehat se smetanou, vmíchat k rýžové směsi
- formu vymazat rozpuštěným máslem a vysypat strouhankou, dno posypat 1 polévkovou lžící parmazánu
- urovnat rýžovou směs, pokapat zbytkem másla, posypat strouhankou smíchanou s parmazánem (1 + 1 polévková lžíce)
- péct při 180 °C cca 15 minut dozlatova
.

pátek 20. června 2014

Sýrové pagáče

Sýrové pagáče


Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 180 g změklého másla
  • 180 g 15% zakysané smetany
  • 100 ml vlažné vody
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 80 g tvrdého sýra
  • 50 g změklého másla


Na potření a posypání

  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • hrubozrnná sůl, kmín, sezam, mák, bylinky...


Jak na to  

- připravit kvásek, dobře zpracovat těsto, nechat hodinu kynout
- rozválet na obdélník cca 30 x 40 cm, půlku potřít změklým máslem, posypat sýrem
- náplň překrýt druhou půlkou těsta, přeložit znovu podélně na půlku, pak konce přehnout ke středu na výslednou třetinu
- po 10 minutách znovu rozválet, potřít rozšlehaným vejcem, posypat sýrem, rozkrájet
- posypat mákem, sezamem...
- na plechu nechat ještě 10 minut kynout
- péct při 200 °C 13 až 15 minut dozlatova
.

pátek 6. června 2014

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Masové kuličky z mletého hovězího s omáčkou z cherry rajčat


Omáčka

  • 100 g cibule (1 střední)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2x 390g konzerva cherry rajčat
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1/4 čajové lžičky chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř


Masové kuličky

  • 1000 g zadního hovězího 
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 4 polévkové lžíce 12% smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 čajová lžička tymiánu,
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 kávové lžičky chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení


Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.

středa 4. června 2014

Čokoládová bábovka

Bábovka černá jak noc - čokoládová


Rozpis je na formu o minimálním objemu 2000 ml!
Pro menší formu je potřeba množství surovin poměrově snížit!
 

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 200 - 250 ml studené vody
  • 200 g másla
  • 180 g zakysané smetany
  • 90 g kvalitního kakaa
  • 16 g jedlé sody (2 čajové lžičky)
  • 2 větší vejce a 1 žloutek
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy


Poleva

  • 100 g čokolády (ideálně 70%)
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla


Jak na to  

- smíchat prosátou mouku, cukr a sodu
- ve vodní lázni zahřívat máslo se studenou vodou, kakaem a solí, promíchávat do spojení v hladkou hmotu
- smíchat s moukou, po jednom zapracovat vejce a žloutek, vmíchat zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem
- nalít do vymazané a vysypané formy, péct cca 1 hodinu při 170 °C, nechat vychladnout
- na polevu ve vodní lázni dohladka rozmíchat čokoládu s máslem a smetanou
- bábovku polít čokoládovou polevou
.

pátek 30. května 2014

Žravé řezy

Řezy zvané žravé


Rozpis je pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů. 


Těsto na piškot

  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 5 ks větších vajec
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozkrojený citron na vymazání mísy pro šlehání sněhu
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Smetanová náplň

  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 200 g  40% šlehačky (1 kelímek)
  • 50 g cukru moučky
  • 2x 314g konzerva kompotovaného ovoce - mandarinky, ananas, jahody...


Pudinková poleva

  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • scezená šťáva z kompotů doplněná vodou na 750 ml


Jak na to  

- ušlehat žloutky s cukrem, přidat horkou vodu a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva
- do směsi jemně vmíchat ušlehaný tuhý sníh
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- 5 minut péct při 180 °C , teplotu snížit na 150 °C, dopéct 5 - 7 minut
- zakysané smetany smíchat s cukrem moučkou a pokrájeným scezeným ovocem, spojit s dotuha vyšlehanou šlehačkou, natřít na vychladlý piškot
- šťávu z kompotu dolít studenou vodou na 750 ml, smíchat s pudinkem a cukrem, povařit
- po částečném vychladnutí nalít a rozetřít
.

čtvrtek 29. května 2014

Mrkvocelerové karbanátky

Mrkvocelerové karbanátky se sýrem a ovesnými vločkami


  • 450 g mrkve
  • 250 g celeru
  • 150 g tvrdého sýra - ementál, eidam, čedar...
  • 100 g cibule
  • 100 g másla
  • 30 g ovesných vloček (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g 12% smetany (2 polévkové lžíce)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 větší vejce
  • 1 polévková lžíce sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení a slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Jak na to  

- smíchat nastrouhané mrkev a celer s nadrobno nakrájenou cibuli, po částech orestovat na másle
- smíchat nastrouhaný sýr s utřeným česnekem a majoránkou
- spojit vše dohromady, osolit, opepřit, přidat vločky zalité sójovou omáčkou a smetanou, vejce
- dobře zpracovat
- po krátkém odpočinutí vytvarovat karbanátky, obalit ve strouhance, osmažit
.