pátek 30. května 2014

Žravé řezy

Řezy zvané žravé


Rozpis je pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů. 


Těsto na piškot

  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 5 ks větších vajec
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozkrojený citron na vymazání mísy pro šlehání sněhu
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Smetanová náplň

  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 200 g  40% šlehačky (1 kelímek)
  • 50 g cukru moučky
  • 2x 314g konzerva kompotovaného ovoce - mandarinky, ananas, jahody...


Pudinková poleva

  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • scezená šťáva z kompotů doplněná vodou na 750 ml


Jak na to  

- ušlehat žloutky s cukrem, přidat horkou vodu a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva
- do směsi jemně vmíchat ušlehaný tuhý sníh
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- 5 minut péct při 180 °C , teplotu snížit na 150 °C, dopéct 5 - 7 minut
- zakysané smetany smíchat s cukrem moučkou a pokrájeným scezeným ovocem, spojit s dotuha vyšlehanou šlehačkou, natřít na vychladlý piškot
- šťávu z kompotu dolít studenou vodou na 750 ml, smíchat s pudinkem a cukrem, povařit
- po částečném vychladnutí nalít a rozetřít
.

čtvrtek 29. května 2014

Mrkvocelerové karbanátky

Mrkvocelerové karbanátky se sýrem a ovesnými vločkami


  • 450 g mrkve
  • 250 g celeru
  • 150 g tvrdého sýra - ementál, eidam, čedar...
  • 100 g cibule
  • 100 g másla
  • 30 g ovesných vloček (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g 12% smetany (2 polévkové lžíce)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 větší vejce
  • 1 polévková lžíce sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení a slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Jak na to  

- smíchat nastrouhané mrkev a celer s nadrobno nakrájenou cibuli, po částech orestovat na másle
- smíchat nastrouhaný sýr s utřeným česnekem a majoránkou
- spojit vše dohromady, osolit, opepřit, přidat vločky zalité sójovou omáčkou a smetanou, vejce
- dobře zpracovat
- po krátkém odpočinutí vytvarovat karbanátky, obalit ve strouhance, osmažit
.

úterý 27. května 2014

Houbové ragú

Houbové ragú


  • 1000 - 1200 g čerstvých hub - hřiby, kozáky, lišky, křemenáče...
  • 300 g 12% smetany 
  • 120 g cibule (1 velká)
  • 20 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • sůl, kmín, mletý pepř
  • čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu


Jak na to  

- na oleji a kousku másla jemně orestovat osolenou cibuli, přidat plátky česneku a pokrájené houby
- osolit, okmínovat, opepřit, v případě potřeby podlít, 10 - 15 minut podusit
- vmíchat sójovou omáčku, smetanu, položit snítky rozmarýnu a tymiánu
- 3 - 4 minuty povařit bez zakrytí
- dochutit citronovou šťávou
.

Křehký tvarohovocitronový koláč

Křehký tvarohový koláč s citronem


Pečeno v nízké kulaté dortové formě o průměru 23 centimetry.


Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 60 g cukru moučky
  • 2 - 3 polévkové lžíce studeného mléka
  • 1 čajová lžička čerstvé kůry z citronu
  • 1 žloutek
  • kousek másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Náplň

  • 500 g tvarohu (2 kostky)
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 2 cl rumu (2 polévkové lžíce)
  • 2 citrony
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Na potření těsta ve formě

  • 2 - 3 polévkové lžíce citronové marmelády nebo povidel


Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem a citronovou kůrou, rychle zapracovat studené rozkrájené máslo, mléko a žloutek
- zabalit, nechat v chladu odpočinout
- smíchat suroviny na náplň
- vyválet kruh, přenést do lehce vymazané a vysypané formy, ze zbytku těsta připravit tvary na ozdobení 
- spodek několikrát propíchnout vidličkou a potřít marmeládou nebo povidly, rozetřít tvarohovou náplň
- ozdobit vykrájenými tvary a plátky citronu obalenými ve třtinovém cukru, těsto lehce potřít rozšlehaným vajíčkem
- péct cca 50 minut při 160 °C, vypnout, po 10 minutách vyndat z trouby
.

středa 21. května 2014

Brokolice zapečená s masem, sýrem a sušenými rajčaty

Zapečená brokolice s masem, sušenými rajčaty, sýrem a fenyklem


  • 800 - 900g hlávka brokolice
  • 600 g vepřové kýty 
  • 200 g sýru čedar
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 100 g špeku nebo slaniny, například valašský špek, oravská nebo gazdovská slanina, pancetta...
  • 40 g sušených rajčat v oleji (4 - 5 ks)
  • 20 g másla
  • 6 vajec
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 zarovnané čajové lžičky fenyklu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na másle a oleji postupně restovat cibuli, česnek a špek
- přidat maso, osolit, opepřit, nechat zatáhnout a lehce opéct, vmíchat fenykl, vypnout
- 2 minuty povařit růžičky brokolice, ihned zchladit v ledové vodě
- v pekáči smíchat brokolici s masem a sušenými rajčaty
- lehce rozšlehaná vejce smíchat se zakysanou smetanou, fenyklem a nastrouhaným sýrem, osolit, opepřit
- vše dobře promíchat, péct nezakryté 35 - 40 minut při 180 °C
.

úterý 20. května 2014

Citronové kuře

Citronové kuře


Základ

  • 1400g  kuře bez drobů nebo kuřecí stehna 
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 50 g másla 
  • 4 plátky anglické slaniny (nemusí být)
  • 2 zarovnané čajové lžičky sušeného česneku
  • 2 zarovnané čajové lžičky mleté sladké papriky
  • 1 zarovnaná čajová lžička mletého pepře
  • 1 citron
  • sůl
  • pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 čajová lžička sušeného


Nálev

  • 125 ml bílého vína nebo vody nebo vývaru 
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje


Jak na to  

- kuře naporcovat, potřít směsí ze sušeného česneku, papriky, soli a pepře
- společně s cibulí zapéct bez zakrytí 10 minut při 200 °C
- přilít směs z cukru, vína a sójové omáčky připravenou na másle a oleji
- na porce dát kousek másla a oloupané plátky citronu
- zakrýt pekáč, péct 60 minut při 170 °C, polévat
- přidat snítky tymiánu
- po 20 minutách zvýšit teplotu, podle chuti přidat anglickou slaninu, ještě 15 - 20 minut dopéct bez zakrytí dozlatova
.