pátek 11. května 2012

Francouzské brambory

Francouzské brambory


Rozpis na pekáček o rozměrech 25 x 20 centimetrů.

  • 800 g brambor
  • 200 g uzeného masa (libový bůček, krkovice) nebo kvalitní uzeniny
  • 100 g tvrdého sýru
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • sůl, kmín, mletý pepř


Jak na to  

- uvařit brambory ve slupce, po vychladnutí oloupat, rozkrájet
- máslem potřít pekáček, smíchat brambory s pokrájeným uzeným, osolit
- dát péct při 180 °C
- po 15 minutách zalít mlékem s prošlehanými vejci, opepřit
- po 10 minutách posypat strouhaným sýrem, okolo 10 minut dopéct dozlatova
.

středa 9. května 2012

Carbonara

Těstoviny Carbonara

Francesco, grazie mille per la ricetta!


Rozpis na 4 porce.

  • 400 g špaget
  • 100 g slaniny Pancetty
  • 100 g parmazánu do špaget
  • 20 - 50 g parmazánu na posypání
  • 4 - 5 žloutků
  • sůl, pepř


Jak na to  

- špagety nechat minutu povolit ve vroucí osolené vodě, přendat na širší pánev
- zalít vodou z hrnce po vaření tak, aby nebyly celé potopené
- míchat, podle potřeby dolévat vroucí vodu, uvařit al dente
- ihned smíchat se žloutky a parmazánem
- vmíchat opečenou Pancettu
- na talíři posypat parmazánem
.

úterý 8. května 2012

Moravský vrabec

Moravský vrabec

Maso s cibulí a česnekem necháme před pečením několik hodin rozležet.


  • 1000 g vepřové plece nebo libový bůček nebo krkovice
  • 250 g cibule (3 středně velké)
  • 8 stroužků česneku
  • sůl, kmín


Jak na to  

- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.

středa 18. dubna 2012

Bábovka tvarohová

Bábovka, tentokrát smetanově tvarohová


  • 400 g polohrubé mouky 
  • 250 g tvarohu
  • 200 g 30% smetany 
  • 150 g cukru krupice nebo krystal 
  • 125 g másla
  • 20 g rozinek
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání formy 


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva
- vmíchat tvaroh, smetanu, vejce, extrakt, šťávu a kůru z citronu, rozinky i s rumem, rozpuštěné vlažné máslo
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a 35 - 40 minut při 160 °C
.

úterý 17. dubna 2012

Slaný koláč z listového těsta I. - francouzský

Slaný koláč z listového těsta ve francouzském stylu

 
Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


Korpus

  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy
  • fazole - jako zátěž těsta při pečení


Náplň

  • 250 g ricotty 
  • 200 g 30% smetany
  • 150 g (100 + 50) výrazného sýru s modrou plísní, např. Bleu d´Auvergne, Roquefort, Gorgonzola...
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 1 malá cibule
  • sůl, mletý pepř
  • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, oregano... 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem, cibulí a nasekanými ořechy
- péct 10 minut při 180 °C, teplotu stáhnout na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut dozlatova
.

pondělí 16. dubna 2012

Vepřová plec mexická

Vepřová plec - inspirace mexická


  • 1000 g vepřové plece
  • 850 ml konzervovaných červených fazolí v sladkokyselém nálevu
  • 425 ml konzervované kukuřice v mírně slaném nálevu
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • sůl, pepř, kmín, sladká mletá paprika
  • chilli


Jak na to  

- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.

čtvrtek 12. dubna 2012

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.
 

Rozpis je na kulatou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.


Sušenkový korpus

  • 250 g oblíbených sušenek, např. Lotus, Bebe, Esíčka...
  • 120 g másla


Sýrová vrstva

  • 500 g sýru Philadelphia
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g 15% zakysané smetany 
  • 3 vejce a 1 žloutek
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z citronu


Jak na to  

- rozdrcené sušenky smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat do formy
- 8 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- sýr smíchat s cukrem moučkou, solí, extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- nalít na vychladlý korpus, formu obalenou alobalem a položenou do pekáče s horkou vodou dát do trouby nebo vedle formy postavit hrnec s horkou vodou
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 2 - 3 hodiny chladnout v troubě
- nechat stát na lince do úplného vychladnutí, dát na několik hodin do lednice
.