úterý 26. dubna 2011

Šneci z listového těsta

Šneci z listového těsta


  • balíček listového těsta
  • kečup nebo rajčatová omáčka sugo di pomodoro
  • plátky šunky nebo šunkového salámu, anglické slaniny, pancetty...
  • pepř, chilli
  • sušený česnek
  • plátky sýra, např. eidamu, madelandu, cihly, čedaru nebo rozdrobená Niva, Gorgonzola...
  • mouka na podsypání (cca 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé)
  • vajíčko na potření
  • koření na posypání - nemusí být


Jak na to  

- rozmrzlé listové těsto rozválet na tenčí plát
- potřít kečupem nebo sugem, opepřit, posypat sušeným česnekem
- poklást plátky šunky a sýra, pevně zabalit do rolády
- rozkrájet na cca 1,5 centimetru silná kola, vyrovnat na pečicí papír
- potřít rozšlehaným vejcem
- péct při 200 °C dozlatova
.

Zapečená zelenina

Zapečená zelenina se žampiony


  • 250 g cherry rajčat
  • 200 g pikantní slaniny
  • 200 g sýru čedar
  • 10cm kousek pórku
  • 10 žampionů
  • 4 střední tlustostěnné papriky
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 malého celeru
  • 1 kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
  • kousek másla
  • olivový olej
  • jarní cibulka (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to 

- všechny suroviny kromě sýru, rajčat a jarní cibulky nakrájet
- nasypat do mísy na máslo a olej, okořenit, ev. přidat rozdrobenou kostku bujonu, promíchat
- péct zakryté na 180 °C, po 15 minutách teplotu snížit a dopéct doměkka
- posypat rozkrájenými cherry rajčaty a strouhaným sýrem
- zvýšit teplotu, cca 10 minut zapéct nezakryté
- na závěr posypat jarní cibulkou