středa 22. ledna 2020

Brumík I. z litého těsta

Brumík z litého těsta



Rozpis je na 12 kusů.
Hrnek v rozpisu má objem 250 mililitrů.

  • 190 g polohrubé mouky - 1 hrnek
  • 120 g cukru krupice - 1/2 hrnku
  • 125 ml 12% smetany nebo mléka - 1/2 hrnku
  • 125 g másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje - 1/2 hrnku
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva - 1 čajová lžička
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky kakaa - nemusí být
  • slunečnicový olej a ev. hrubá mouka na vymazání a vysypání formy 

Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva
- dobře zpracovat se smetanou s vajíčkem a máslem
- na zvýraznění částí Brumíka odebrat 2 lžíce těsta, smíchat je s kakaem
- naplnit formičky
- péct 13 - 15 minut při 180 °C
.

Brumík je velice oblíbený jako rychlá svačinka nebo snídaně.
Za pár korun si je upečeme doma.
Do těsta můžeme přidat mák, kakao, mleté ořechy, strouhanou mrkev, jablka...


Příprava

Na mírném plameni necháme povolit máslo.
Stačí jen chvilku zahřívat a odstavit.
Nemusí být úplně tekuté, po odstavení se vše rozpustí.

Formičky lehce potřeme mašlovačkou smočenou ve slunečnicovém oleji.
Pokud máme formu silikonovou, bude to stačit, pokud z jiného materiálu, formičky navíc vysypeme hrubou moukou.
Mouky bude stačit tak půl polévkové lžíce.
Přebytečnou mouku, která se na stěnách neuchytila, z formiček vysypeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

Ve smetaně nebo mléce vidličkou prošleháme vejce.

V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva.
Přilijeme mléko s vajíčkem, promícháme.

Nakonec nalijeme zchladlé rozpuštěné máslo a okolo 2 minut důkladně mícháme.
Budeme mít hladké hustší, ale stále tekuté těsto.


Upečení
 
Pokud chceme mít barevně odlišené tlapy, popřípadě i uši a čumák, odebereme 2 zarovnané polévkové lžíce těsta do misky a vmícháme 2 čajové lžičky kakaa.
Nebo obráceně, kakaem obarvíme neodebrané těsto.

Silikonovou formu položíme na rovný plech.
Nejdříve malým množstvím tmavého těsta vyplníme ve formičkách místa, která mají být zvýrazněná.

Nandáme světlé těsto.
Na jednoho Brumíka zhruba jeden a půl polévkové lžíce.
Neplníme je celé až po okraj, těsto po upečení vyběhne.

Dáme do rozehřáté trouby.
Za 13 až 15 minut bude hotovo.


TIP!  Brumíky můžeme po vychladnutí pomocí zdobičky plnit krémem nebo marmeládou.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat