čtvrtek 21. února 2019

Tvarohové těsto - sladké plněné taštičky

Sladké plněné taštičky z tvarohového těsta


Těsto

  • 250 g tvarohu 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g Hery
  • sůl


Náplň

  • povidla, marmeláda, ořechy, tvaroh, ovoce...

Jak na to  

- v míse smíchat mouku, tvaroh a změklou Heru
- zabalit do fólie, nechat odpočinout
- vyválet, vykrojit kolečka, doprostřed dát náplň, přehnout, upevnit kraje
- možno potřít rozšlehaným žloutkem a posypat drobenkou
- péct cca 12 minut na 180 °C
- upečené nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou možno potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalit v cukru moučce
.

Nenáročná, ale výborná rychlovka. S těstem se velice dobře pracuje, potřebujeme pouze 3 suroviny.
Heru, mouku a tvaroh.


Těsto

Pár minut před přípravou vyndáme Heru a tvaroh z lednice. 
Je fajn, když mají suroviny přibližně stejnou, pokojovou teplotu.

V míse smícháme mouku a půl kávové lžičky soli.
Přidáme tvaroh a změklou Heru.
Dobře rukou promícháme.
Těsto působí "vlhčím" dojmem.
Skoro neznatelně se může lepit na prsty. 
To je v pořádku, není potřeba přidávat mouku! 


Těsto zabalíme do fólie.
Dáme ho alespoň na půl hodiny do chladna, ideálně na noc.


Naplnění a upečení
 
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Pracovní desku jemně posypeme moukou.
  • Těsto rozválíme na zhruba třímilimetrový plát.
    Vykrajujeme kolečka.

  • Doprostřed každého nandáme náplň.
  • V půlce ho přehneme a okraje důkladně stiskneme k sobě.
    Na pevné uzavření se hodí vidlička, okraje s ní po obvodu k sobě zmáčkneme. Ale nejlepší a nejjednodušší je pořídit za pár korun speciální vykrajovátko, které dokáže těsto dobře uzavřít.

  • Takto připravené šátečky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Dáme péct.
    Za zhruba 12 minut bude hotovo.

Upečené šátečky můžeme poprášit cukrem moučkou, máme je připravené k podávání.


Tipy na vylepšení
 
  • Před vložením do trouby potřeme povrch šátečků v jedné polévkové lžíci mléka rozšlehaným žloutkem.
  • Před vložením do trouby potřeme povrch šátečků v mléce rozšlehaným žloutkem a ještě je posypeme drobenkou.
  • Po upečení potřeme horké šátečky rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a navrch je ještě můžeme obalit v cukru moučce.






TIP!  Drobenku připravíme smícháním změklého másla, mouky a cukru.
Vše dohromady promačkáváme konečky prstů.
  • 80 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice 
  • 20 g másla

TIP!  Na potření upečených šátečků, které nejsou před pečením potřené žloutkem a posypané drobenkou, rozpustíme na mírném plameni v hrnku máslo, vmícháme rum, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Můžeme navíc posypat cukrem moučkou.
  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • cukr moučka 

TIP!  Šátečky plníme i slanou náplní. 
Z těsta můžeme připravit také slané tyčky nebo závin. 


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobrý den, heru na pečení téměř nepoužívám je možné použít máslo? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat