čtvrtek 21. února 2019

Tvarohové těsto - sladké plněné taštičky

Sladké plněné taštičky z tvarohového těsta


Těsto
  • 250 g tvarohu 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g Hery
  • sůl

Na naplnění
  • povidla, marmeláda, ořechy, tvaroh, ovoce...

Na potření před pečením
Nemusí být! 
  • žloutek
  • 1 polévková lžíce mléka 

Na potření a obalení po upečení
Nemusí být!
  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • cukr moučka 

Na drobenku
Nemusí být!
  • 80 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice 
  • 20 g másla

Jak na to  

- v míse smíchat mouku, tvaroh a změklou Heru
- zabalit do fólie, nechat odpočinout
- vyválet, vykrojit kolečka, doprostřed dát náplň, přehnout, upevnit kraje
- možno potřít rozšlehaným žloutkem a posypat drobenkou
- péct cca 12 minut na 180 °C
- upečené nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou možno potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalit v cukru moučce
.


Nenáročná, ale výborná rychlovka, s těstem se velice dobře pracuje.
I když seznam surovin vypadá obsáhle, na základní těsto jsou potřeba pouze 3 suroviny.
Hera, mouka a tvaroh.
Pokud už nepoužijeme nic jiného, kromě náplně tedy, bude výsledek vynikající.
Cokoli použijeme navíc, dodá šátečkům šmrnc.

Heru a tvaroh včas vyndáme z lednice, aby Hera povolila.
Je fajn, když mají suroviny přibližně stejnou teplotu.

V míse smícháme mouku a půl kávové lžičky soli. Přidáme tvaroh a změklou Heru.
Dobře rukou promícháme.
Těsto působí "vlhčím" dojmem.
Skoro neznatelně se může lepit na prsty. To je v pořádku, není potřeba přidávat mouku! 

Zabalíme do fólie, dáme alespoň na půl hodiny do chladna, ideálně na noc.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pracovní desku lehce posypeme moukou, z těsta vyválíme zhruba třímilimetrový plát.
Vykrajujeme kolečka, doprostřed nandáme povidla nebo jinou náplň, přehneme a okraje stiskneme k sobě.

Na pevné uzavření se hodí vidlička, okraje s ní po obvodu zmáčkneme.
Ale nejlepší a nejjednodušší je pořídit za pár korun speciální vykrajovátko, které dokáže těsto dobře uzavřít.



Takto připravené šátečky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Dáme péct.

Za zhruba 12 minut bude hotovo.
Upečené šátečky můžeme poprášit cukrem moučkou a jsou připravené k podávání.


ALE, nabízí se ještě pár vylepšení, která můžeme použít.

  • Před vložením do trouby potřeme povrch šátečků žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme drobenkou.

  • Před vložením do trouby potřeme povrch šátečků žloutkem rozšlehaným s mlékem, ale drobenku nepoužijeme.

  • PO upečení potřeme horké šátečky, nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou, rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a navrch ještě můžeme obalit v cukru moučce. 




TIP!  Drobenku připravíme smícháním změklého másla, mouky a cukru. Promačkáváme konečky prstů.

TIP!!  Na potření upečených šátečků, které nejsou před pečením potřené žloutkem a posypané drobenkou, rozpustíme na mírném plameni v hrnku máslo, vmícháme rum, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.

TIP!!!  Šátečky můžeme připravit také se slanou náplní.

TIP!!!!  Z těsta můžeme připravit i slané tyčky nebo závin. 


Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat