pátek 13. dubna 2018

Cuketová polévka

Cuketová polévka

Mišu, díky za recept!


  • 800 - 1000 gramů mladých cuket
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 8 polévkových lžic olivového nebo slunečnicového oleje
  • 60 ml 12% smetany
  • 3 čajové lžičky kari pasty
  • 1000 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, bílý pepř
  • k servírování: smetana, opečené pečivo, bylinky (nemusí být)

Jak na to  

- zhruba jednu pětinu cukety nakrájet na malé kostky, na oleji osmažit do zlatova, odložit
- v hrnci na oleji osmažit na kostičky nakrájenou cibuli do zesklovatění
- nasypat na větší kostky pokrájenou cuketu, osolit, opepřit, nechat vydusit vodu
- vmíchat kari pastu a česnek pokrájený na plátky, po chvilce zalít 800 ml vývaru
- 5 minut na mírném plameni povařit, odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu a podle potřeby přidat vývar, minutu povařit
- podávat s kousky opečené cukety, ev. s opečeným pečivem, parmazánem, bylinkami, olivovým, lanýžovým nebo dýňovým olejem
.


Cukety opláchneme, osušíme. Část cuket, tak jednu pětinu, pokrájíme na drobné kostky, zbytek nakrájíme na kostky větší.
Cibuli pokrájíme na kostičky.
Česnek na plátky.
Vývar zahřejeme.
Pokud nemáme zeleninový nebo kuřecí vývar, povaříme 2 kostky zeleninového nebo kuřecího bujónu v jednom litru vody.

Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje, přidáme část cukety pokrájené na drobné kostky.
Občas promícháme, na mírném plameni osmažíme do zlatova.
Z pánve vyndáme děrovanou naběračkou, odložíme stranou, použijeme při servírování.

V hrnci rozehřejeme 4 polévkové lžíce oleje, nasypeme cibuli, na mírném plameni smažíme okolo 4 minuty do zesklovatění.
Nasypeme na větší kostky nakrájenou cuketu.
Přidáme jednu čajovou lžičku soli a bílého mletého pepře.
Na středním plameni promícháváme do vydušení vody, kterou pustila cuketa.

Vmícháme kari pastu a česnek, po zhruba 20 vteřinách přilijeme 800 mililitrů vývaru.
Na mírném plameni necháme 5 minut probublávat.
Občas promícháme.

Odstavíme, rozmixujeme.

Vrátíme na sporák, vmícháme smetanu a podle potřeby, pokud je polévka příliš hustá, zředíme přilitím 50 - 200 mililitry vývaru.
Dochutíme solí a pepřem.
Minutu povaříme, hotovo.

K porcím na talíř přidáme opečené kostky cukety, můžeme ozdobit smetanou, parmazánem, opečeným bílým pečivem, bylinkami, pokapat olejem olivovým, dýňovým, lanýžovým...


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat