středa 5. srpna 2015

Brokolicové tyčky

Brokolicové tyčky s Mozzarellou a parmazánem


Rozpis na 2 plechy o rozměrech cca 25 x 35 centimetrů.

  • 600 g brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 230 g Mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 40 g sušených rajčat nakládaných v oleji (cca 5 kusů)
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Jak na to

- hlavu brokolice bez silného košťálu rozsekat/rozkrájet nadrobno
- smíchat s nastrouhanou Mozzarellou, pokrájenými rajčaty, utřeným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a vejci
- rozetřít na plech vyložený pečicím papírem potřený olivovým olejem
- péct 25 minut na 180 °C
- vyndat, rozkrájet, posypat zbytkem Mozzarelly smíchaným s parmazánem
- teplotu zvýšit na 200 °C, dopéct 5 - 7 minut
 
.


Rychle a jednoduše zpracovaná brokolice, výborné se hodí třeba místo slaných tyček k vínu, pivu ... Anebo jen tak.

Z opláchnuté brokolice odřízneme košťál, zbyde pouze hlava.
Ideálně v robotu, po částech, rozsekáme na drobné kousky.
Mělo by jich být 550 - 580 gramů.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Mozzarellu nastrouháme najemno.
30 gramů odložíme stranou, smícháme s nastrouhaným parmazánem.
Rajčata nadrobno pokrájíme, oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
V míse dobře promícháme brokolici s Mozzarellou, česnekem, rajčaty, tymiánem, solí, pepřem a vejci.



Plech vyložíme pečicím papírem, pomažeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje.
Brokolicovou směs rovnoměrně rozetřeme v 3 - 5milimetrové vrstvě.


Umístíme v horní třetině trouby.
Po 25 minutách plech vyndáme, ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájíme.
Posypeme parmazánem smíchaným s Mozzarellou.
Vrátíme do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme 5 - 7 minut.





TIP!  Můžeme vyzkoušet různé variace. Třeba obměnit koření - místo tymiánu vmíchat rozmarýn nebo kari koření nebo chilli vločky .... Místo rajčat můžeme použít na velice jemno pokrájené žampiony nebo šunku ....

TIP!!  Pokud hmota nevystačí na celý druhý plech, nevadí. Nedotíráme až ke kraji, klidně necháme kus plechu volný.

TIP!!!  Stejně připravíme tyčky květákové!

Přejít na seznam receptů 


Žádné komentáře:

Okomentovat