středa 5. srpna 2015

Brokolicové tyčky

Brokolicové tyčky s mozzarellou a parmazánem


Rozpis na 2 plechy o rozměrech cca 25 x 35 centimetrů.

  • 600 g brokolice
  • 230 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 40 g sušených rajčat nakládaných v oleji (cca 5 kusů)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to

- hlávku brokolice zbavenou košťálu rozsekat/rozkrájet nadrobno
- smíchat s nastrouhanou mozzarellou, pokrájenými rajčaty, utřeným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a vejci
- rozetřít na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem
- péct 15 - 20 minut na 180 °C
- vyndat, rozkrájet, posypat zbytkem mozzarelly smíchaným s parmazánem
- teplotu zvýšit na 200 °C, dopéct okolo 5 minut
 
.


Rychle a jednoduše zpracovaná brokolice, výborně se hodí třeba místo slaných tyček k vínu, pivu... 
A nebo jen tak.
Stejně připravíme i květákové tyčky.


Příprava

Plech vyložíme pečicím papírem.
Na papír rozetřeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Z opláchnuté brokolice odstraníme košťál.
Růžičky rozsekáme na drobné kousky.
Mělo by jich být 550 až 580 gramů.

Rajčata nadrobno pokrájíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Mozzarellu a parmazán zvlášť nastrouháme.
Z mozzarelly odebereme 30 gramů, smícháme je s parmazánem a odložíme stranou.


Brokolicové těsto a pečení

  • V míse smícháme brokolici s mozzarellou, česnekem a rajčaty.
  • Ochutíme tymiánem, čajovou lžičkou soli, půlkou čajové lžičky pepře a vejci.
    Dobře promícháme.

  • Brokolicové těsto rovnoměrně rozetřeme v 3 až 5milimetrové vrstvě na plech.
  • Dáme péct.
    Plech položíme do horní třetiny trouby.
    Po 15 až 20 minutách vyndáme z trouby.

  • Ostrým nožem nebo rádýlkem brokolicovou placku pravidelně rozkrájíme.
  • Rovnoměrně ji posypeme odloženou mozzarellou smíchanou s parmazánem.
    Vrátíme do trouby.

  • Teplotu zvýšíme na 200 °C.
  • Pečeme ještě zhruba 5 minut.

Brokolicové tyčky podáváme k pivu, vínu, ale i ke grilovanému masu...








TIP!  Můžeme vyzkoušet různé variace.
Třeba obměnit koření a místo tymiánu vmíchat rozmarýn nebo kari koření nebo chilli vločky...
Místo rajčat můžeme použít velice jemně pokrájené žampiony nebo šunku...

TIP!  Pokud těsto nevystačí na celý druhý plech, nevadí. Nedotíráme ho až ke kraji, klidně necháme kus plechu volný.

TIP!  Stejně připravíme tyčky květákové!


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat