středa 12. listopadu 2014

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou 



  • 1 lilek (cca 300 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vločky sušených chilli papriček
  • sůl

Česnekovozázvorová pasta
  • 3 - 4  stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 40 g zázvoru
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 - 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (nemusí být)


Jak na to  

- lilek rozpůlit, naříznout do mřížky, posypat solí, nechat vypotit
- setřít, potřít olivovým olejem, posypat chilli vločkami
- dát do pekáče, do půlky výšky lilků zalít vodou, péct při 180 °C do zhnědnutí (30 - 40 minut)
- připravit pastu: na olivovém oleji orestovat zázvor a česnek, vmíchat kmín, skořici a citronovou šťávu
- přendat do misky, smíchat se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje
- lilek servírovat s pastou, pokapat olivovým olejem, posypat vločkami chilli papriček
.

Lilek opláchneme a osušíme, podélně rozpůlíme.
Opatrně, abychom nenarušili slupku nařežeme do mřížky.
Každou půlku posypeme 1 vrchovatou čajovou lžičkou soli, odložíme na talíř/prkénko.
Lilek se takzvaně začne potit, ztratí eventuální nahořklost.
Po 20 - 30 minutách setřeme vodu z povrchu lilku papírovou utěrkou nebo ubrouskem. 




Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na každou půlku rozetřeme polévkovou lžíci olivového oleje a podle chuti posypeme vločkami sušených chilli papriček.
Položíme do pekáče, nalijeme vodu. Tolik, aby sahala do půlky lilků.
Dáme péct.
Po 30 - 40 minutách bude lilek opečený dohněda, voda z pekáče bude pryč.
Částečně se vyvaří, částečně ji nasaje lilek.



Zatímco se lilek peče, připravíme česnekovozázvorovou pastu.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme.
Na pánvi zahřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje, přidáme zázvor a česnek. Na mírném plameni promícháváme.
Za 4 - 5 minut se začnou zbarvovat dozlatova.


Vypneme. Vmícháme kmín, mletou skořici a čerstvou šťávu z citronu.
Kdo nemá rád celý kmín, dá drcený/mletý.
Přendáme do misky, smícháme se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje.
Můžeme také vmíchat zakysanou smetanu nebo hustý jogurt. Tato kombinace je zvlášť vhodná pro ty, kteří česnek hůře snášejí.

Upečený lilek přendáme na talíř, přidáme kopeček pasty, pokapeme olivovým olejem.
Milovníci ostrého jídla si přidají ještě pár vloček chilli papriček.



Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat