Piškotové těsto světlé
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 5 vajec
- 2 g kypřicího prášku do pečiva
- sůl
- rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
- 150 g cukru krupice
- 135 g polohrubé mouky
- 15 g kakaového prášku
- 5 vajec
- 2 g kypřicího prášku do pečiva
- sůl
- rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Krém ze šlehačky a Mascarpone
- 500 ml šlehačky 33 a více procent
- 250 g Mascarpone
- 3 - 4 polévkové lžíce cukru moučky
Varianty k dozdobení
- kakaový prášek
- čokoláda
- kokos
- ořechy
- ovoce
Jak na to
- na světlý piškot ušlehat bílky s cukrem do pevného lesklého sněhu
- po částech krátce zašlehat žloutky, jemně spojit se směsí mouky a prášku do pečiva
- na světlý piškot ušlehat bílky s cukrem do pevného lesklého sněhu
- po částech krátce zašlehat žloutky, jemně spojit se směsí mouky a prášku do pečiva
- těsto rozetřít na vymazaný plech vyložený pečicím papírem
- při 180 °C péct 5 minut, snížit teplotu na 170 °C, dopéct ještě cca 8 minut
- při 180 °C péct 5 minut, snížit teplotu na 170 °C, dopéct ještě cca 8 minut
- stejně připravit a upéct tmavý piškot (část mouky nahradit kakaem)
- na krém ušlehat tuhou šlehačku, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou
- na vychladlý tmavý piškotový plát natřít zhruba 3/4 krému, položit světlý plát, potřít zbytkem krému
.
- na vychladlý tmavý piškotový plát natřít zhruba 3/4 krému, položit světlý plát, potřít zbytkem krému
.
Dejte dohromady piškotové těsto, šlehačku, Mascarpone a vznikne úžasně nadýchaná záležitost, řezy jako peříčko.
Příprava
Plech vymažeme jednou polévkovou lžící oleje.
Jeho dno vyložíme pečicím papírem a na závěr ho ještě vysypeme moukou.
Mísu na šlehání potřeme rozpůleným citronem.
Šlehačku necháme do poslední chvíle před šleháním v lednici.
Klidně do lednice odložíme i šlehací metly a mísu.
Světlé těsto
Pečlivě oddělíme bílky a žloutky.
Bílky dáváme do mísy vymazané citronem.
V bílcích nesmí být ani kousek žloutku.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- K bílkům přidáme čtvrt čajové lžičky soli. Začneme šlehat na nižší otáčky.
Po zhruba minutě, kdy se bílky změní v neprůhlednou pěnu, k nim nasypeme 150 gramů cukru.
Otáčky zvýšíme na střední stupeň.
Za 15 až 20 minut budeme mít ušlehaný pevný lesklý sníh.
- Žloutky lehce prošleháme metličkou nebo vidličkou. Při nejnižších otáčkách je krátce a po částech zašleháme do sněhu.
- V misce smícháme 150 gramů proseté mouky s práškem do pečiva. Směs po částech vařečkou nebo stěrkou jemně vmícháme do sněhu.
Opatrně ji sněhem obalujeme.
Upečení
Těsto rozetřeme na pečicí papír na plechu.
- Vložíme do rozehřáté trouby.
- Po 5 minutách teplotu snížíme na 170 °C.
- Za zhruba 13 minut bude hotovo.
Plech vyndáme z trouby, piškotový plát i s pečicím papírem z něho stáhneme.
Necháme vychladnout.
Tmavé těsto
Stejným způsobem jako světlé těsto připravíme to tmavé.
Změna bude pouze u mouky.
Navážíme jí 135 gramů a kromě prášku do pečiva ji smícháme i s 15 gramy kakaa.
Pečeme stejně dlouho jako světlý piškot.
Proto také upečeme nejdříve světlý, u něho lépe poznáme, kdy je hotový.
Krém
Studenou smetanu ušleháme do husté šlehačky.
Přidáme k ní Mascarpone.
Osladíme podle chuti 3 až 4 polévkovými lžícemi cukru moučky.
Krátce prošleháme nebo jen smícháme vařečkou.
Cukru dáme klidně i šest nebo osm lžic, prostě podle chuti.
Aby se smetana dobře ušlehala, musí být co nejvíce studená. Ale to samé platí i pro náčiní na šlehání. Rozhodně třeba neuděláme tu chybu, že bychom mísu omyli horkou vodou a vzápětí do ní nalili smetanu. Mísu i metly dáme klidně na pár desítek minut předem pořádně vychladit do lednice.
Dokončení
- Na tmavý plát rozetřeme zhruba tři čtvrtiny krému.
- Na krém položíme světlý plát. Pečicí papír z něho odstraníme předem v případě, že spodní strana světlého piškotu bude položená na krému. Pro opačný postup, tedy kdy ho na krém položíme spodkem nahoru, plát položíme na krém a pak z něho papír sloupneme.
- Na povrch rozetřeme zbytek krému.
- Na závěr posypeme kakaovým práškem nebo strouhanou čokoládou, mletými oříšky, strouhaným kokosem, krokantem... nebo polijeme rozpuštěnou čokoládou.
Piškotové řezy necháme chvíli uležet v chladu.
TIP! Piškotové těsto můžeme připravit i jinak:
- Šlehat celá vejce s cukrem do husté pěny, do směsi jemně vmíchat mouku s práškem do pečiva. Postup je popsán u dortového Korpusu.
Jde jen o postup, gramáž surovin se použije podle rozpisu výše.
- Utřít žloutky s cukrem, přidat k nim mouku s práškem do pečiva a na závěr jemně vmíchat sníh. Postup je popsán u Žravých řezů.
Opět, jde jen o postup, gramáž surovin se použije podle rozpisu výše a nepřidáváme vodu.
Spodní piškot můžeme před nanesením krému potřít tenkou vrstvou marmelády nebo Nutelly nebo ho pokapat rumem či likérem.
Žádné komentáře:
Okomentovat