pondělí 3. prosince 2018

Krémová česnečka

Krémová česnečka


  • 200 g 12% smetany
  • 6 - 12 stroužků česneku
  • 4 střední brambory
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 menší mrkev
  • petržel (čtyřcentimetrový kousek o průměru cca 2 cm)
  • celer (centimetrový plátek o průměru cca 4 cm)
  • kuřecí vývar nebo kostka bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle 5 minut restovat pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel
- vmíchat sůl a kmín
- zalít vývarem, zakrýt policí, uvařit doměkka
- odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, přilít smetanu, přivést k varu
- zředit vodou na požadovanou hustotu
- vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku, ev. mletý pepř
.

Příprava a uvaření

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Bramborymrkev, celer a petržel oškrábeme a omyjeme.
Nakrájíme na kostky.

  • V hrnci rozehřejeme sádlo.
  • Nasypeme pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel.
    Okolo 5 minut na mírném plameni restujeme.

  • Vmícháme 2 čajové lžičky soli a kmín.
  • Zalijeme 750 mililitry teplého kuřecího vývaru.
    Pokud vývar nemáme, zalijeme vodou a rozdrobíme do ní kostku bujonu.
    Nebo použijeme jen vodu.

  • Zakryjeme poklicí, vaříme 10 až 12 minut doměkka.
  • Odstavíme ze sporáku.
    Rozmixujeme.


Dokončení

Hrnec s rozmixovanou polévkou vrátíme na sporák.
Přilijeme smetanu, přivedeme k varu.

Na požadovanou hustotu zředíme 300 až 500 mililitry vroucího vývaru nebo vody.
Promícháme.
Vypneme.
Na závěr vmícháme česnek a v dlani promnutou majoránku.
Podle chuti okořeníme mletým pepřem.

Porce polévky můžeme doplnit dozlatova opečenými kostičkami pečiva.

Žádné komentáře:

Okomentovat