pondělí 3. prosince 2018

Krémová česnečka

Krémová česnečka


  • 4 střední brambory
  • 1 menší mrkev
  • petržel (čtyřcentimetrový kousek o průměru cca 2 cm)
  • celer (centimetrový plátek o průměru cca 4 cm)
  • 6 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 200 g 12% smetany
  • kuřecí vývar nebo kostka bujonu
  • pepř

Jak na to  

- na sádle 5 minut restovat pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel
- vmíchat sůl a kmín
- zalít vývarem, zakrýt policí, uvařit doměkka
- odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, přilít smetanu, přivést k varu
- zředit vodou na požadovanou hustotu
- vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku, ev. mletý pepř
.

Příprava a uvaření

Brambory, mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostky.

V hrnci rozehřejeme sádlo.
Nasypeme pokrájenou zeleninu.

Okolo 5 minut na mírném plameni restujeme.
Vmícháme sůl a kmín.

Zeleninu v hrnci zalijeme 750 mililitry teplého kuřecího vývaru.
Pokud vývar nemáme, zalijeme vodou a rozdrobíme do ní kostku bujonu.
Nebo použijeme jen vodu.

Zakryjeme poklicí, vaříme 10 - 12 minut doměkka.


Dokončení

Oloupané stroužky utřeme nebo prolisujeme.

Hrnec s měkkou zeleninou odstavíme ze sporáku, rozmixujeme.
Vrátíme na sporák.
Přilijeme smetanu, přivedeme k varu.

Na požadovanou hustotu zředíme 300 - 500 mililitry vroucího vývaru nebo vody.
Promícháme.
Vypneme.

Vmícháme česnek a v dlani promnutou majoránku.
Podle chuti okořeníme mletým pepřem.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat